Junior Jazz College (20 dec.’15)

22 december 2015 12:54

De Mahogany session van zondagmiddag was het gelegenheids-podium voor het Junior Jazz College van het Amsterdams conservatorium waarvan de zes leden van de vocal group en zes instrumentalisten dit middagprogramma verzorgden. Het was een heerlijke belevenis om mee te maken dat zulke jeugdige en talentvolle musici zich zo geweldig ontwikkelen in de Jazz.
Prachtige samenzang, á capella en met moeilijke accoorden in diverse ritmes en diverse talen werden met grote zorg en concentratie gezongen.
Mooie instrumentale jazz-standards en ook wat recente stukken van Donald Fagan en Walter Becker (Steely Dan) maar het mooiste vond ik het tweestemmige duet met gitaar-begeleiding met een prachtige vocale weergave van een samenspel van Gerry Mulligan (ts) en Chet Baker (tp).
Dit was zuiver, uiterst muzikaal en met mooie persoonlijke opvatting.
Wij kregen weer opnieuw gesterkt vertrouwen in de toekomst van de jazz.

André Smit
foto: Cor van Bruggen

 

Filed under: concertagenda

Mahogany Sessions – Junior Jazz College

20 december 2015 16:00

junior jazz college

Mahogany Sessions goes Christmas.

Deze middag een optreden van de vocal group van het Junior Jazz College o.l.v. Erna Auf der Haar, afgewisseld én in samenwerking met een instrumentaal ensemble met leerlingen van hetzelfde College. Het wordt een gevarieerde middag met Kerst-tintje!
Wordt mede mogelijk gemaakt door  Matthews2
Junior Jazz College vocals & ensemble 9-12-2015

Junior Jazz College vocal group 9-12-2015

Filed under: concertagenda

<< Junior Jazz College (Mahogany Sessions)

00:00

De Mahogany session van vanmiddag was het gelegenheids-podium voor het Junior Jazz College van het Amsterdams conservatorium waarvan de zes leden van de vocal group en zes instrumentalisten dit middagprogramma verzorgden. Het was een heerlijke belevenis om mee te maken dat zulke jeugdige en talentvolle musici zich zo geweldig ontwikkelen in de Jazz.
Prachtige samenzang, á capella en met moeilijke accoorden in diverse ritmes en diverse talen werden met grote zorg en concentratie gezongen.
Mooie instrumentale jazz-standards en ook wat recente stukken van Donald Fagan en Walter Becker (Steely Dan) maar het mooiste vond ik het tweestemmige duet met gitaar-begeleiding met een prachtige vocale weergave van een samenspel van Gerry Mulligan (ts) en Chet Baker (tp).
Dit was zuiver, uiterst muzikaal en met mooie persoonlijke opvatting.
Wij kregen weer opnieuw gesterkt vertrouwen in de toekomst van de jazz.

André Smit
foto: Cor van Bruggen

Filed under: terugblikken

Hans Dulfer “The 75 / 60 Road Tour”

12 december 2015 21:00

2015 Hans Dulfer-75 jaar

Hans Dulfer is één van Nederlands bekendste en meest veelzijdige musici en natuurlijk de vader van Candy. Sinds zijn 15e, toen hij de sax voor het eerst in het openbaar aan zijn mond zette, is hij niet meer van het podium af te slaan. Hans Dulfer behoeft eigenlijk geen verdere introductie. De enige jazzmuzicus die zowel in Nederland als in Japan gouden platen wist te behalen. Hij volgt nauwlettend de nieuwste trends, maar blijft altijd jazzmuzikant in hart en nieren. Jarenlang opereert hij als podiumdier pur sang en komt het maken van platen op het tweede plan. Als hij daar in de jaren negentig eindelijk serieus werk van maakt volgt grootschaliger succes in Nederland en een heuse sterrenstatus in Japan. Hans Dulfer zit 60 jaar in het vak en is dit jaar 75 geworden. Een jubileumjaar op alle fronten dus, dat hij viert met een rondje langs de bekende jazzclubs met “The 75/60 Road Tour.

12 December in Jazzclub Mahogany Hall in Edam.

 

 

Filed under: concertagenda

<< Hans Dulfer - 75/60 Road Tour

00:00

Hans Dulfer en band DSC-LRRH

Reactie:
Afgelopen zaterdag heeft een afgeladen Mahogany Hall mee dansend en -deinend enorm genoten van de wervelende beatshow van Hans Dulfer. Hij vierde nu met een nieuwe witte tenorsax zijn 75 jarige bestaan en 60 jaar in het vak met weer een opnieuw volledig vernieuwde en uiterst ritmische groep, die schitterde van jong muzikaal geweld:
Jerome Hol op gitaar, die blijk gaf veel te hebben geleerd van Jimi Hendrix, Carlos Santana en Pat Metheny; en Rob van der Wouw op trompet en Bügel, die al zijn snelle virtuositeit en harmonische licks in een ritmische beat van de geweldige drummer Ciryl Directie liet horen, ondersteund door de heerlijk stuwende contrabaspartijen van Eric Barkman. Eric had een prachtig klinkende versterkte contrabas, waarvan alleen de steel en één zij-vleugeltje nog aangaven hoe de vorm van een contrabas is.
In de tweede set gingen de heren elk stuk voor stuk uit hun dak in diverse lange soli, die heerlijk werden uitgewerkt en uitgebuit tot groot genoegen van het swingende publiek.
Dit was een uitbundig feest voor iedereen, inclusief de musici!

André Smit
(foto: Rick Huygen)

Filed under: terugblikken

Jeroen van Vliet – Zeeland Suite

28 november 2015 21:00

Jeroen van Vliet, 2014.

Jeroen van Vliet – Zeeland Suite

 In 1978 vond de Zeeland Suite plaats op diverse buitenlocaties in het Zeeuwse. Een instant-klassieker en mijlpaal in de Nederlandse jazzgeschiedenis, van de hand van pianist en componist Leo Cuypers, bekend van onder andere het Willem Breuker Kollektief. De rest van de Zeeuwse band van Cuypers destijds bestond uit Willem Breuker, Willem van Manen, Bob Driessen, Arjen Gorter, Harry Miller en Martin van Duynhoven.Meer dan 35 jaar later wil Muziekpodium Zeeland een nieuwe versie van dit originele project realiseren, met muziek en musici van deze tijd. Muziekpodium Zeeland heeft Jeroen van Vliet, net als Cuypers een lyrische en dynamische pianist en componist, de compositieopdracht gegeven en het verzoek gedaan een ensemble samen te stellen bestaande uit de fine fleur van de hedendaagse Nederlandse jazz, zoals dat in de tijd van Cuypers ook het geval was. En zo geschiedde: in september 2014 brachten Van Vliet en de zijnen met een gloednieuwe Zeeland Suite een hommage aan het Zeeuwse landschap. Net als eind jaren ’70 traden ze op middenin het Zeeuwse landschap en net als toen is muziek én beeld opgenomen. Deze worden in de loop van 2015 op CD en DVD uitgebracht.

Andre Smit.

 

Filed under: concertagenda

<< Jeroen van Vliet - Zeeland-Suite

00:00

Jeroen van Vliet, 2014.
Afgelopen zaterdag was het podium van onze afgeladen jazzclub voor de pianist Jeroen van Vliet, die met zijn voltallige sextet naar Edam was gekomen om zijn versie van de “Zeeland Suite” ten gehore te brengen. Hij bewees dat de toekenning van de Boy Edgar prijs in 2014 volledig terecht was door een prachtige uitvoering van zijn compositie(s) ten gehore te brengen en solistisch te schitteren.
Het sextet bestond uit ervaren en zeer gedreven musici, die na een lange reeks van optredens in deze reeks volledig op elkaar afgestemd en ingespeeld waren, maar zonder daarvan slordig routineus te worden.
Gelukkig waren de oorspronkelijke klanken van Leo Cuypers en Willem Breuker slechts in zeer bescheiden mate hoorbaar en was deze Zeeland Suite een prachtige mix van een stevige ritmische beat en lyrische harmonieën, die voorál door de blazers (Joris Roelofs, Mete Erker en Joris Postumus) in prachtige samenklanken werden neergezet. Anton Goudsmit, die anders nog wel als een dolle stier tekeer kan gaan, speelde nu heel mooi genuanceerd en uiterst ritmisch. Heerlijk en virtuoos was het contrabasspel van Frans van der Hoeven en prachtig ingetogen en strak stuwend het slagwerk van Pascal Vermeer.

Wij hebben weer genoten,

Andre Smit.

Filed under: terugblikken

Mahogany Sessions – Teis Semey Group

22 november 2015 16:00

SEMEY Mahogany Sessions-LRsite

TEIS SEMEY GROUP
Teis Semey (1993) is geboren in Denemarken en begon met gitaarspelen op zijn 7de. Hij heeft naast jazz ook klassiek piano en compositie gestudeerd in Zweden. Momenteel volgt hij een jazz studie aan het Conservatorium van Amsterdam en heeft les gehad van Reinier Baas, George Dimitrio, Maarten van Grinten en Martijn van Iterson. Hij speelde samen met o.a. de CvA concert big band en met het Jong Nederlandse Blazers Ensemble. In 2014 won hij een 1ste prijs in het Prinses Christina Jazz Concours. Hij won de 2de prijs en de persprijs van de Leiden Boonekamp Jazz Award 2015.

Uit het juryrapport:
‘Teis is een solist die de band als geheel dient. Interessante ritmische verschuivingen en creatieve concepten. De speelsheid van de band lijdt nergens onder de complexiteit. Goede arrangementen van de stukken die zich gaandeweg ontwikkelen. De verhalen die Teis op zijn gitaar vertelt zullen in de loop van de tijd alleen maar sterker worden.’

Filed under: concertagenda

<< Teis Semey Group (Mahogany Sessions)

00:00

Teis Semeygroep-Combi-LR857

Foto’s: Cor van Bruggen en Paul Verbunt

MAKRO SESSIONS

Zondagmiddag 22 november speelde de Teis Semey Group in
Mahogany Sessions in het Strandbadpaviljoen in Edam.

Deze vijfmans formatie zorgde voor swingend optreden in onze Jazzclub voor helaas veel te weinig publiek.
De wegblijvers kregen ongelijk.
Alle spelers gaven blijkt over zeer veel talent te beschikken en bevestigden dat hun conservatorium-opleidingen, niet in de catergorie ‘verloren tijd’ moest worden geplaatst. Teis Semey op gitaar en vooral Andreas Toftemark op tenorsaxofoon tracteerden de bezoekers op fraaie soli. Samen met Louis Navarro op bas, Robin van Rhijn op drums en Loran Witteveen op de piano, imponeerden zij het publiek en zorgden zij voor een middag vol luisterwaardige muziek, die de kou en de regen van buiten totaal deden vergeten. We gaan nog veel van deze jonge muzikanten horen.

CvB.

 

 

Filed under: terugblikken

HighLight Concert – Boi Akih “Inspiral”

19 november 2015 21:00

Boi Akih-2015-vierkant

BOI AKIH “inspiral”

De warme, kleurrijke stem van Monica Akihary en het inventieve gitaarspel van Niels Brouwer vormen de basis van Boi Akih. Het duo speelt over de hele wereld en heeft meerdere cd’s uitgebracht op het label ENJA. In Inspiral wordt het duo aangevuld met Yedo Gibson op basklarinet, en de uit Barcelona afkomstige drummer en percussionist Vasco Trilla. De theatrale aanpak van hun muziek is een stap verder in de ontwikkeling van de muzikale, veelzijdige en onderzoekende wereld van Boi Akih. De zwoelste stem van Nederland is vermoedelijk die van Monica Akihary. Samen met haar muzikale begeleiders, werkt zij gestaag aan een intrigerend en ongrijpbaar oevre dat de muzikale geografische grenzen in alle opzichten overschrijdt. “Boi Akih creëert ’n eigen wereld van klanklandschappen met sfeervolle effecten, abstract maar melodieus.”

Tijdens een oude Molukse ceremonie, worden mensen opgeroepen de wereld in te trekken om waargenomen te geworden. Iemand die waargenomen wordt bestaat. Het waarnemen wordt essentieel geacht voor de ontwikkeling van de gemeenschap. Niet, ‘ik denk dus ik besta’, maar ‘ik wordt waargenomen, dus ik besta’. In de kwantummechanica ziet men een zelfde fenomeen. Een deeltje bestaat pas als het waargenomen wordt.

 

Filed under: concertagenda

<< Boi Akih - Inspiral

00:00
SAMSUNG CSC

Monica Akihari  (foto Cor van Bruggen)

Deze donderdagspecial met “Boi Akih” was zonder meer héél bijzonder.
Allereerst Monica Akihari, een flamboyante en charmante verschijning met een prachtig stemgeluid waarbij ze haar neus- en mond/keel-holte als klankkast gebruikt en haar zeer ritmische zang met syncopische ademgeluiden aanvult tot een feestelijke klanken-mix. Verder Vasco Trilla, die als verrassende drummer-percussionist uiterst ritmisch niet alleen zijn blote handen en Spaanse rieten, maar ook Cajon-brushes en zelfs strijkstokken gebruikte om zijn trommels, bekkens, Chinese gongs en andere percussie-instrumenten aan te spreken. Dan Niels Brouwer met zijn harpgitaar (een akoestische gitaar met een koor van 7 bassnaren op een aparte klankkast en van 11 hogere snaren) en met zijn elektrische gitaar prachtige harmonische en minder harmonische geluiden ten gehore bracht. En tenslotte Yede Gibson, die uit zijn basklarinet een scala van lage en hogere buisgeluiden, maar ook verrassende en uiterst ritmische rietklap-percussies en hoge fluit-geluiden wist te toveren. Af en toe wat te bijzonder… Vooral in de eerste helft domineerden m.i. helaas chaotische kakafonieën. In de tweede helft van dit optreden was er gelukkig meer melodie, harmonie en een meer herkenbare Afrikaans-tropische oerwoud-sfeer te horen met als toegift een prachtige bewerking van Neil Young’s “Old Man”.

André Smit

Filed under: terugblikken

Corrie van Binsbergen “Playstation”

7 november 2015 21:00

Corrie-van-BinsbergenLR©Keke-Keukelaar-2013

VANBINSBERGEN PLAYSTATION (NL)

Corrie van Binsbergen werd bekend met haar band Corrie en de Brokken en het kwartet VanBinsbergen met Anton Goudsmit met wie ze eind jaren ’90 speelde.
Met VANBINSBERGEN PLAYSTATION heeft de gitariste de draad van deze prettig-gestoorde instrumentale bandjes weer opgepakt. De tijd was er – na ruim 15 jaar voornamelijk literaire concerten, filmmuziek en megaprojecten – rijp voor! Van Binsbergen heeft met deze topmuzikanten een heerlijk energieke superband samengesteld, die zijn bestaansrecht op een eenmalig optreden tijdens het BrokkenBal maart 2014 direct bewees. Voorjaar 2015 gaat de band van start en najaar 2015 brengt Challenge hun eerste album uit.

Corrie ontving talrijke opdrachten voor o.a. Nederlandse radio en tv, Filmmuseum, Holland Festival, Nederlands Blazers Ensemble, Mondriaan Strijkkwartet, Zapp String Quartet, Amsterdam Loeki Stardust Quartet, Radio Symfonie Orkest, Asko | Schönberg Ensemble en Barbara Hannigan.
Zaterdag 7 november staat ze in Mahogany Hall in Edam.

 

Filed under: concertagenda

<< Corrie van Binsbergen - Playstation

00:00

Playstation

Corrie van Binsbergen kwam zaterdag 7 november bij ons met haar volledig nieuwe 7 mans band en een compleet nieuw repertoire een zeer indrukwekkende show neerzetten. Onze redelijk gevulde jazz-club luisterde muisstil en aandachtig naar de stevige rock-beat en de percussie van Yonga Sun, strak ondersteund door de mooie contrabas-geluiden van Dion Nijland, waarop de vier blazers (Michiel, Miguel, Morris en Joost) een combinatie konden spelen van spat-gelijke motieven, riffs en licks die de orde schiepen en steeds erg veel ruimte open lieten voor volledig vrije solo-improvisaties. Iedere solist had heel veel vrijheid in de invulling van zijn / haar solo, zolang de ritmische beat maar gehandhaafd bleef. Harmonieën werden wel heel ruim geïnterpreteerd en uiterst dysharmonische klanken pasten toch weer vaak opvallend goed in de samenklanken van de diverse instrumenten. De grens van chaos werd steeds opgezocht maar de basis van de strakke beat of de vast aangehouden grond-tonen bewaarden de orde. Toch vond ik persoonlijk het prachtige nummer “A Flower is a Lovesome Thing” van Billy Strayhorn in een arrangement van de trombonist Joost Buis het hoogtepunt, toen bleek namelijk dat alle muzikanten toch ook wel echt harmonisch en mooi konden spelen.

Albert van Veenendaal – piano met akoestische effecten
Corrie van Binsbergen – gitaar
Dion Nijland – contrabas
Joost Buis – trombone en lapsteelguitar
Michiel van Dijk – tenorsax en basclarinet
Miguel Boelens – alt- en sopraansax
Morris Kliphuis – hoorn en cornet
Yonga Sun – drums en percussie

André Smit

Filed under: terugblikken

Jef Neve uit België – Solopiano

29 oktober 2015 21:00

Jos Neve

Jef Neve buigt met zijn bovenlijf over de toetsen, alsof die ene noot nog een zacht zetje nodig heeft. Hij is halverwege A Case of You en je kunt een klapstoel horen piepen.

Hij componeerde klassieke pianoconcerten, soundtracks voor films en tv-series, maakte cd’s met zijn jazztrio, ging de wereld rond met de grote jazzsoulzanger José James en is uitgegroeid tot de belangrijkste en bekendste jazz-Belg – de nieuwe Toots Thielemans (mondharmonica) heet Jef Neve en speelt piano. In A Case of You is hij de machinist van zijn zieltrein. Hij friemelt in zijn innerlijke ballenbak en tovert er een weelderige sound uit van melancholie en hoop, precies zoals hij het graag heeft. Een klein geluid – humanistisch noemt hij dat – met een groot effect, want de hemel mag echt wel openbreken. Neve voelt dat wat hij met het nummer doet, ver afstaat van de tientallen versies van A Case of You, de fameuze ballad van Joni Mitchell over worstelen in de liefde.

De 37-jarige pianist kan er wat van, van grote verbanden leggen, met zwierige sierlinten verpakt. Ook daarin is A Case of You echt Neviaans. Laat hem maar backstage het verhaal vertellen over de La Chapelle Studio in de Belgische Ardennen, waar hij vorig jaar zomer zijn eerste solo-album, Solo, heeft opgenomen. Hij zat er moederziel alleen, zonder pottenkijkers, achter zijn piano. Er zat spanning op de handen, dit was zijn eerste solo-album en nu moest hij laten zien dat hij zich kon meten met A-pianisten als Brad Mehldau, Keith Jarrett of Herbie Hancock. Achter niemand kon hij zich verstoppen, zo in zijn solo-blootje achter de piano, met geluidstechnicus Dieter achter de knoppen. Dieter wist hoe belangrijk het nummer voor Neve is sinds de pianist het tien jaar geleden voor het eerst hoorde bij een bevriende jazz-zangeres, met uitzicht op het strand van Bondi Beach in Australië.

Filed under: concertagenda

<< Jef Neve (België)

00:00
foto: Cor van Bruggen

foto: Cor van Bruggen

De MH donderdagspecial van afgelopen donderdag was met Jef Neve weer eens een echte special. Een goed gevulde Mahogany Hall was getuige van de unieke muzikale creaties van een geweldenaar op het klavier van de vleugel van de jazzclub. Jeff bleek een meester in sfeer, spel-techniek en volume-dynamiek die onze aandacht voortdurend wist vast te houden met soms het overdonderende geweld van zijn brede weefsels van harmonische accoorden en dan weer uiterst subtiele lieve melodische motiefjes, waarbij je een spreekwoordelijke speld zou hebben kunnen horen vallen. Hij keek daarbij ook vaak nog verbaasd en verrast bij het horen van zijn eigen mooie pianospel; alsof hij toch niet verwacht had dat het zo mooi zou gaan klinken. Hij bleek een onderhoudende spreker als hij ons uiterst persoonlijk ging vertellen van het volgende nummer.
Hij was bijzonder ingenomen met onze sfeervolle jazzclub en met Edam.
Hij vertelde eigen ervaringen en kleine anecdotes bij zijn werken.
Alle nummers zijn eigen composities en impressies of bewerkingen van bestaande songs, waarvan hij diep onder de indruk was geraakt.
Al met al een bijzondere avond met een bijzondere pianist.

André Smit

Filed under: terugblikken

Mahogany Sessions – Djon Doets met Mr. Mojo band.

25 oktober 2015 16:00

Mr.Mojo-2-LR

(foto: Harry Schuitemaker)

Mr. Mojo
 (wat wil je met zo’n bandnaam) speelt de blues.
Maar dan wel Rhythm and Blues.
Soms met een bite en rauw randje (Joe Cocker/John Lee Hooker), dan weer mellow and jazzy (JJ Cale/Robert Cray), maar altijd swingend en funky (Little Feat/Marvin Gaye).

Het muzikantenbloed van de deze vierkoppigge band heeft zijn sporen nagelaten in tal van bands in de Edam-Volendamse en zelfs nationale muziekscene
(Kaas, The Gringo’s, Not Fade Away, Ten Sharp, Topi Nambour, Double Trouble, Spryng, The Gunner, The Cylinders, MoveMeant, Jimmy James and the Blue Flames etc.).

Jan Jonk – basgitaar en zang
Willem Borst – gitaar en zang
Djon Doets – gitaar, mondharmonica en zang
Wil Bouwes – drums

Filed under: concertagenda

<< Mr. MOJO (Mahogany Sessions)

00:00

 

foto's: Cor van Bruggen

foto’s: Cor van Bruggen

Tijdens deze eerste zondagse Mahogany session van dit nieuwe seizoen was het podium voor Mr Mojo; een nieuwe combinatie van vier ervaren blues muzikanten, die elkaar blijkbaar goed konden vinden in de stevige blues-klanken van b.v. J.J. Cale, Little Feat, the Steve Miller Band en Robert Cray. Djon Doets en Jan Jonk zongen vaak samen maar waren hierbij ook afwisselend de lead-zangers in de diverse blues-nummers. De zaal van de Mahogany Hall was goed gevuld met een aandachtig en enthousiast publiek, dat in de tweede set zelfs lekker ging meedansen op de sfeervolle muziek van deze Edamse bluesband. Zowel het publiek als de band betoonden zo dat dit nog wel een vervolg zal moeten gaan krijgen.

André Smit

(fotocollage, boven v.l.n.r.:
Djon Doets, Wil Bouwes,
onder v.l.n.r.:
Jan Jonk, Willem Borst.

Filed under: terugblikken

John Engels 80 jaar – Vogel Vrij Tour – “Tribute to The Diamond Five”

17 oktober 2015 21:00

John Engels-LRvier3845

‘Vogel Vrij’
Jazzlegende John Engels 80 jaar.
John Engels Kwintet – Tribute to the Diamond Five

In zijn meer dan 60 jaar lange carrière is dit het eerste kwintet dat de naam van John zelf draagt. Hij staat toch vooral bekend als de sideman van wereldsterren als Chet Baker, Archie Shepp, Dexter Gordon en talloze anderen.
Speciaal voor deze gelegenheid heeft John zijn “droomformatie” opgericht. Ze brengen een tribute aan de fameuze ‘Diamond Five’, de groep waarmee John van 1957 tot 1961 in de Amsterdamse ‘Jazzclub Sheherazade’ furore maakt. Dit belangrijke stuk vaderlandse jazzgeschiedenis zal het startpunt zijn, maar met deze mannen op het podium weet je nooit waar het zal eindigen.

Filed under: concertagenda

<< John Engels Kwintet

00:00
SAMSUNG CSC

John Engels Kwintet (foto: Cor van Bruggen)

Zaterdag j.l. was onze club weer volledig gevuld met liefhebbers van de oude mainstream jazz uit de jaren ’60 van de vroegere jazzclub “Sherehazade” ter gelegenheid van de tachtigjarige verjaardag van John Engels, die toen als piepjonge drummer furore maakte met Cees Smal, Harry Verbeke, Cees Slinger en Jaques Schols als “The Diamond Five”. Dat was de muziek die mij destijds tot een groot jazz-liefhebber heeft bekeerd.

Dit “tribute to the diamond five” met John Engels als jarige spil werd groots gebracht door vijf uiterst ervaren en professionele instrumentalisten, die niet alleen de klank en sfeer van die tijd wisten terug te halen, maar daarnaast ook heel duidelijk hun eigen opvatting en kwaliteiten ten toon spreidden. Rob van Bavel blonk uit in prachtige piano-soli en tegendraadse accoorden-sequenties, John bleek de oude routinier, die moeiteloos en subtiel met veel techniek alle trommels en bekkens bespeelde. Het samenspel van Ruud Breuls en Joris Roelofs klonk vooral perfect als Ruud de Bügel bespeelde die dan prachtig aansloot bij de basklarinet van Joris. De stevige en doorleefde ondersteuning van Ruud Ouwehand op contrabas was volmaakt. Ook minder grote jazz-fans moeten wel bekoord zijn geraakt.

André Smit

Filed under: terugblikken

* Misha Criss-Cross

11 oktober 2015 16:00

Kaart Misha

MISHA CRISS-CROSS

Deze door fotograaf/vormgever F r a n c e s c a P a t e l l a samengestelde groepstentoonstelling, die eerder was te zien in het BIMHUIS en kan worden beschouwd als opmaat naar het 50-jarig bestaan van de club in 2016, doorkruist ‘criss-cross’ in een omvangrijke selectie beelden de lange carrière van pianist/componist Misha Mengelberg, die op 5 juni 2015 80 jaar werd.
Voor dit project kreeg Patella enthousiaste respons en medewerking van enkele tientallen internationale fotografen die Mengelberg, soms decennialang, hebben gevolgd, onder andere Roberto Masotti (IT), Gérard Rouy (FR), Giovanni Piesco (IT),
Geert Vandepoele (BE), Peter Gannushkin (US), Ziga Koritnik (SI), Michael Jackson (US) en tal van Nederlandse collega’s zoals
Ton van WageningenFrans SchellekensCamilla van Zuylen,
Paul van RielJean van Lingen en Ton Mijs. En niet te vergeten de huisfotografen van ICP: Pieter Boersma en Francesca Patella.
Mengelberg heeft meerdere generaties jazzmusici onomstotelijk beïnvloed. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa, de VS en daar- buiten drukt hij een grote stempel op geïmproviseerde muziek door zijn vernuft, spontaniteit, dwarsheid en humor.

15:30 inloop
16:00 schetst muziekjournalist, saxofonist en presentator
K o e n S c h o u t e n in beeld en geluid een portret van Misha;
kom op tijd!

De tentoonstelling is te zien tijdens concertavonden en op enkele zondagmiddagen en eindigt op zondag 20 december 2015
(www.mahoganyhall.nl).

MISCHA CRISS-CROSS foto: Misha door Marco Bakker,
Mahogany Hall Edam, 1992

De tentoonstelling is mede mogelijk door het AKF
(Amsterdams fonds voor de Kunst)

Filed under: exposities

<< Jeroen Zijlstra - Gebed zonder band

4 oktober 2015 00:00

Jeroen Zijlstra zingt-LR346

Jeroen Zijlstra met zijn 4 koppige band was gisterenavond voor mij echt een geweldige ontdekking. Hun héérlijke gevarieerde jazz met steeds zijn dichterlijke gevoelige teksten en originele melodieën waren voor mij een openbaring. Zijn woordkeuze, de verbindende inleidingen en anekdotes zijn steeds doorspekt van zijn typerende ironie en ruime levenservaring. Ik merkte wel aan de overweldigende opkomst dat hij bij menigeen al een bekendheid genoot; blijkbaar uit een inmiddels roemrijk verleden in Den Oever bij Max Teeuwisse en zijn museumboerderij. De band bleek zeer professioneel, veelzijdig en goed ingespeeld op elkaar en met nu en dan driestemmige achtergrond-koorzang die goed aan sluit bij Jeroen’s herkenbare hese tenorstem.
Mooi duetspel van zijn fluwelen Miles Davis achtige trompet met de sax van Jan Menu. Het toetsenspel van Pieter Jan Cramer was ronduit perfect virtuoos op de piano en de synthesizer, maar zijn lyrische ondersteunende begeleidingen van de gevoelig gezongen liedjes op zijn accordeon waren helemaal geweldig.
Dit was een prachtig openingsconcert van ons MH-jubileumjaar.

André Smit

Filed under: terugblikken

Jeroen Zijlstra – Gebed zonder band.

3 oktober 2015 21:00

Jeroen Zijlstra

Gebed zonder band is een programma waarvoor Zijlstra liederen schreef die dicht bij hem zelf blijven. Als improviserend musicus, met een verleden als Noordzeevisser, blijft Zijlstra scherp aan de wind varen, spelenderwijs richting gevend, koersend op zijn innerlijk kompas. Zingend en zoekend, biddend en vloekend, losjes getuigend van dingen die komen, vrienden die gingen en liedjes in stilte ontstaan.
Voor de pauze speelt Jeroen Zijlstra solo en na de pauze wordt hij Gered door de band. Zijn vertrouwde muzikanten begeleiden hem op saxen, piano, toetsen, bas en contrabas, drums, percussie.

 

Jeroen Zijlstra is onder meer bekend van het lied Durgerdam slaapt, waarvoor hij de Annie M.G. Schmidt-prijs won.  Voor zijn ‘maritieme kleinkunstjazz’  kreeg het oeuvre van Jeroen Zijlstra in 2014  de Dirk Witte Prijs. Sinds 1998 toert zanger, tekstschrijver en trompettist Jeroen Zijlstra onafgebroken en met veel succes langs de Nederlandse podia.

Filed under: concertagenda

DE KIFT.

28 maart 2015 21:00

De kify site-Paul Bergen

De Kift is een Nederlandse band met wortels in punk en fanfare en een sterke hang naar literatuur en theater. In 2001 kreeg de band de Zilveren Harp en in 2012 ontvingen ze de Zilveren Krekel voor de jeugdtheatervoorstelling Kees de Jongen. De Kift staat bekend om de uit de wereldliteratuur samengestelde liedteksten, onverwachte projecten en samenwerkingsverbanden en de altijd bijzondere, vaak handgemaakte, albumverpakkingen.

Bert Wagendorp (Volkskrant) schreef over De Kift: “De Kift is geboren in fanfare, gedoopt in punk en groot geworden in liefde voor muziek en poëzie. Vrolijke muziek is het, muziek vol weemoed. Muziek waarvan tranen in je ogen schieten of een grijns op je gezicht verschijnt.”

Voor dit concert worden de toegangsprijzen iets verhoogd.

PERSBERICHT: 19-08-2014

De Kift kom met nieuw album BIDONVILLE en tour door Nederland. BIDONVILLE is het nieuwe album van De Kift. Het tiende studioalbum van de Nederlandse band met wortels in punk en fanfare komt op 23 september uit. De Kift maakte Bidonville in samenwerking met acteur Sanne den Hartogh. Het album heeft duidelijke banden met literatuur, film én theater en wordt op 19 september gepresenteerd in het Patronaat in Haarlem.

De muzikale basis van het album legde De Kift met de gelijknamige muziektheatervoorstelling Bidonville. De Kift maakte deze in samenwerking met acteur Sanne den Hartogh (o.a. De Vloer Op en Oostpool) voor Oerol 2014. Tijdens het populaire theaterfestival op Terschelling speelden ze dit voorjaar vijftien uitverkochte voorstellingen op een enorme, zelfgebouwde vuilnishoop in het bos.

Zie ook: www.dekift.nl

 

Filed under: concertagenda

OLAF KEUS feat. ‘BRANCKA’.

14 maart 2015 21:00

Brancka met Olaf Keus

‘Playing the Brazilian Songbook’

Olaf Keus (drums) is geboren in Amsterdam. Hij bezocht het conservatorium van Amsterdam en Rotterdam en ook het Conjuncto Folclorico National de Cuba. Praktische ervaring met percussie en drums, deed hij op in  Africa, New York and Brazil.

Bij zijn nieuwe band zingt ‘Brancka’ het rijke palet aan ritmes en sierlijke melodieën van de  Braziliaanse muziek. Geïnspireerd door  legendarische zangers als Elis Regina, Gal Costa en João Gilberto brengt zij klassieke samba’s en bossa nova’s van grootheden als Tom Jobim, Djavan en João Bosco. Deze krijgen door Brancka’s gevoelige stem en persoonlijke interpretatie een verrassend eigen karakter. Zij speelt samen met een 4-koppige band van zeer ervaren musici, die allen hun sporen ruimschoots verdiend hebben in de jazz en latin scene.

 Bezetting:

Brancka – zang, Mark Milan – piano (Fra-Fra Sound, Denise Jannah, Rumbata), Moraes de Moraes – gitaar (komt uit Uruguay), Theo de Jong- bas, (Toots Tielemans, Trijntje Oosterhuis, Gino Vanelli), Olaf Keus – drummer en body-percussionist (Ceumar, Mike del Ferro, Rosa King en 4Sure).

Filed under: concertagenda

<< Olaf Keus Quartet feat. Brancka

00:00

Olaf Keus-Brancka-LR981

Zaterdag was ons podium van de Mahogany Hall voor Brancka en het kwartet van Olaf Keus met sfeervolle Braziliaanse Bossa en Samba. Voor de pauze werden wat voorzichtig een aantal klassiekers ten gehore gebracht en viel de heldere hoge stem van Brancka op: zowel dominant als fragiel door de zeer direkte klank van haar eigen zang-microfoon. Ze zong heel genuanceerd muzikaal en ritmisch, ondanks de minder logische melodie-lijnen van de gekozen muziekstukken. Daniël de Moraes op gitaar viel meteen op als solist met zijn typische warme Braziliaanse accoorden en loopjes. Olaf Keus wist meteen vanaf het begin al de Samba- en de Bossa-beat perfect te handhaven en Mark Milan, de pianist een vaste ondersteuning te bieden voor zijn uiterst jazzy klinkende fill-in’s en mooie soli. Theo de Jong bespeelde zijn 6 snarige fretten-basgitaar met veel funky accenten en hij zong zelfs mee met enkele van zijn geweldige soli. Na de pauze was de sfeer veel losser, met als hoogtepunt een vocale en body-akoustische percussie van Olaf en Brancka die de intro was van een heel aantal heerlijk opzwepende solistische acties.
Op den duur was het voortdurend toch wat te luide en te heldere stemgeluid van Brancka wat teveel en zelfs wat te eentonig.
Een grotere afwisseling van zang met instrumentale stukken zou volgens mij aan te raden zijn geweest.

André Smit
foto: Cor van Bruggen

Filed under: terugblikken

Older Posts »