John Engels 80 jaar – Vogel Vrij Tour – “Tribute to The Diamond Five”

17 oktober 2015 21:00

John Engels-LRvier3845

‘Vogel Vrij’
Jazzlegende John Engels 80 jaar.
John Engels Kwintet – Tribute to the Diamond Five

In zijn meer dan 60 jaar lange carrière is dit het eerste kwintet dat de naam van John zelf draagt. Hij staat toch vooral bekend als de sideman van wereldsterren als Chet Baker, Archie Shepp, Dexter Gordon en talloze anderen.
Speciaal voor deze gelegenheid heeft John zijn “droomformatie” opgericht. Ze brengen een tribute aan de fameuze ‘Diamond Five’, de groep waarmee John van 1957 tot 1961 in de Amsterdamse ‘Jazzclub Sheherazade’ furore maakt. Dit belangrijke stuk vaderlandse jazzgeschiedenis zal het startpunt zijn, maar met deze mannen op het podium weet je nooit waar het zal eindigen.

Filed under: concertagenda

1 reactie »

  1. Zaterdag j.l. was onze club weer volledig gevuld met liefhebbers van de oude mainstream jazz uit de jaren ’60 van de vroegere jazzclub “Sherehazade” ter gelegenheid van de tachtigjarige verjaardag van John Engels, die toen als piepjonge drummer furore maakte met Cees Smal, Harry Verbeke, Cees Slinger en Jaques Schols als “The Diamond Five”. Dat was de muziek die mij destijds tot een groot jazz-liefhebber heeft bekeerd.
    Dit “tribute to the diamond five” met John Engels als jarige spil werd groots gebracht door vijf uiterst ervaren en professionele instrumentalisten, die niet alleen de klank en sfeer van die tijd wisten terug te halen, maar daarnaast ook heel duidelijk hun eigen opvatting en kwaliteiten ten toon spreidden. Rob van Bavel blonk uit in prachtige piano-soli en tegendraadse accoorden-sequenties, John bleek de oude routinier, die moeiteloos en subtiel met veel techniek alle trommels en bekkens bespeelde. Het samenspel van Ruud Breuls en Joris Roelofs klonk vooral perfect als Ruud de Bügel bespeelde die dan prachtig aansloot bij de basklarinet van Joris. De stevige en doorleefde ondersteuning van Ruud Ouwehand op contrabas was volmaakt. Ook minder grote jazz-fans moeten wel bekoord zijn geraakt.

    André Smit

    Reactie by André Smit — 19 oktober 2015 @ 23:50

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment