Jeroen Zijlstra – Gebed zonder band.

3 oktober 2015 21:00

Jeroen Zijlstra

Gebed zonder band is een programma waarvoor Zijlstra liederen schreef die dicht bij hem zelf blijven. Als improviserend musicus, met een verleden als Noordzeevisser, blijft Zijlstra scherp aan de wind varen, spelenderwijs richting gevend, koersend op zijn innerlijk kompas. Zingend en zoekend, biddend en vloekend, losjes getuigend van dingen die komen, vrienden die gingen en liedjes in stilte ontstaan.
Voor de pauze speelt Jeroen Zijlstra solo en na de pauze wordt hij Gered door de band. Zijn vertrouwde muzikanten begeleiden hem op saxen, piano, toetsen, bas en contrabas, drums, percussie.

 

Jeroen Zijlstra is onder meer bekend van het lied Durgerdam slaapt, waarvoor hij de Annie M.G. Schmidt-prijs won.  Voor zijn ‘maritieme kleinkunstjazz’  kreeg het oeuvre van Jeroen Zijlstra in 2014  de Dirk Witte Prijs. Sinds 1998 toert zanger, tekstschrijver en trompettist Jeroen Zijlstra onafgebroken en met veel succes langs de Nederlandse podia.

Filed under: concertagenda

1 reactie »

  1. Jeroen Zijlstra met zijn 4 koppige band was gisterenavond voor mij echt een geweldige ontdekking. Hun héérlijke gevarieerde jazz met steeds zijn dichterlijke gevoelige teksten en originele melodieën waren voor mij een openbaring. Zijn woordkeuze, de verbindende inleidingen en anekdotes zijn steeds doorspekt van zijn typerende ironie en ruime levenservaring. Ik merkte wel aan de overweldigende opkomst dat hij bij menigeen al een bekendheid genoot; blijkbaar uit een inmiddels roemrijk verleden in Den Oever bij Max Teeuwisse en zijn museumboerderij. De band bleek zeer professioneel, veelzijdig en goed ingespeeld op elkaar en met nu en dan driestemmige achtergrond-koorzang die goed aan sluit bij Jeroen’s herkenbare hese tenorstem.
    Mooi duetspel van zijn fluwelen Miles Davis achtige trompet met de sax van Jan Menu. Het toetsenspel van Pieter Jan Cramer was ronduit perfect virtuoos op de piano en de synthesizer, maar zijn lyrische ondersteunende begeleidingen van de gevoelig gezongen liedjes op zijn accordeon waren helemaal geweldig.
    Dit was een prachtig openingsconcert van ons MH-jubileumjaar.

    André Smit

    Reactie by André Smit — 5 oktober 2015 @ 00:10

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment