Jef Neve uit België – Solopiano

29 oktober 2015 21:00

Jos Neve

Jef Neve buigt met zijn bovenlijf over de toetsen, alsof die ene noot nog een zacht zetje nodig heeft. Hij is halverwege A Case of You en je kunt een klapstoel horen piepen.

Hij componeerde klassieke pianoconcerten, soundtracks voor films en tv-series, maakte cd’s met zijn jazztrio, ging de wereld rond met de grote jazzsoulzanger José James en is uitgegroeid tot de belangrijkste en bekendste jazz-Belg – de nieuwe Toots Thielemans (mondharmonica) heet Jef Neve en speelt piano. In A Case of You is hij de machinist van zijn zieltrein. Hij friemelt in zijn innerlijke ballenbak en tovert er een weelderige sound uit van melancholie en hoop, precies zoals hij het graag heeft. Een klein geluid – humanistisch noemt hij dat – met een groot effect, want de hemel mag echt wel openbreken. Neve voelt dat wat hij met het nummer doet, ver afstaat van de tientallen versies van A Case of You, de fameuze ballad van Joni Mitchell over worstelen in de liefde.

De 37-jarige pianist kan er wat van, van grote verbanden leggen, met zwierige sierlinten verpakt. Ook daarin is A Case of You echt Neviaans. Laat hem maar backstage het verhaal vertellen over de La Chapelle Studio in de Belgische Ardennen, waar hij vorig jaar zomer zijn eerste solo-album, Solo, heeft opgenomen. Hij zat er moederziel alleen, zonder pottenkijkers, achter zijn piano. Er zat spanning op de handen, dit was zijn eerste solo-album en nu moest hij laten zien dat hij zich kon meten met A-pianisten als Brad Mehldau, Keith Jarrett of Herbie Hancock. Achter niemand kon hij zich verstoppen, zo in zijn solo-blootje achter de piano, met geluidstechnicus Dieter achter de knoppen. Dieter wist hoe belangrijk het nummer voor Neve is sinds de pianist het tien jaar geleden voor het eerst hoorde bij een bevriende jazz-zangeres, met uitzicht op het strand van Bondi Beach in Australië.

Filed under: concertagenda

1 reactie »

 1. De MH donderdagspecial van afgelopen donderdag was met Jef Neve weer eens een echte special. Een goed gevulde Mahogany Hall was getuige van de unieke muzikale creaties van een geweldenaar op het klavier van de vleugel van de jazzclub. Jeff bleek een meester in sfeer, spel-techniek en volume-dynamiek die onze aandacht voortdurend wist vast te houden met soms het overdonderende geweld van zijn brede weefsels van harmonische accoorden en dan weer uiterst subtiele lieve melodische motiefjes, waarbij je een spreekwoordelijke speld zou hebben kunnen horen vallen. Hij keek daarbij ook vaak nog verbaasd en verrast bij het horen van zijn eigen mooie pianospel; alsof hij toch niet verwacht had dat het zo mooi zou gaan klinken. Hij bleek een onderhoudende spreker als hij ons uiterst persoonlijk ging vertellen van het volgende nummer.
  Hij was bijzonder ingenomen met onze sfeervolle jazzclub en met Edam.
  Hij vertelde eigen ervaringen en kleine anecdotes bij zijn werken.
  Alle nummers zijn eigen composities en impressies of bewerkingen van bestaande songs, waarvan hij diep onder de indruk was geraakt.
  Al met al een bijzondere avond met een bijzondere pianist.

  André Smit

  Reactie by André Smit — 31 oktober 2015 @ 18:14

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment