Mahogany Sessions – The Jazz Commotion

21 december 2014 16:00

the jazz commotion

The Jazz Commotion.

Vier van de meest talentvolle studenten van het Conservatorium hebben zich verenigd in het dit jaar opgerichte ensemble The Jazz Commotion en blijken een buitengewone klik te hebben. Zij halen graag standards uit de oude doos om deze met verfrissende blik te herzien!

Klik op onderstaande link Prinses Christina Jazz Concours 2014.

https://www.youtube.com/watch?v=05yC-kcODUo&index=3&list=PLN4pZDUT587Pz67CgGsitrNuTEwVXcc8D

Dit concert wordt gesponsord door:

Mode Only (vierkant)

 

Filed under: concertagenda

<< The Jazz Commotion (Mahogany Sessions)

00:00

the jazz commotion

De laatste Mahogany Session van dit jaar was voor The Jazz Commotion
Vier héél jonge musici, die nog hun Jazz-opleiding volgen aan het Amsterdamse Conservatorium maar uiterst professionele indruk maken.
Voorál Mo van der Does (17) op altsax en Stefan Bos (18) op piano vallen op door de volwassen muzikale opvatting in hun performance van stukken van Charlie Parker, Sonny Rollins en tijdgenoten die allemaal hun opa zouden kunnen zijn geweest.
De Nederlandse jazz heeft hiermee dus toch weer een toekomst.
Mo heeft kennelijk héél goed gekeken en geluisterd naar Ferdinand Povel want al bespeelt hij de altsax van Piet Noordijk, hij blaast het mondstuk ook wat links aan en heeft een mooie persoonlijke ronde klank ontwikkeld, die naast Povel ook doet denken aan Paul Desmond.
Stefan bespeelt het klavier met mooie accoorden en goed doortimmerde harmonische jazz-loopjes zonder bravourmatige routine-riedels.
De contrabas werd door William Barrett heel ritmisch en muzikaal bespeeld, terwijl Lluis Naval mooi genuanceerd en ingehouden drumde.
Van deze groep viel mij hun onderlinge respectvolle afstemming op.
André Smit

Filed under: terugblikken

SASKIA LAROO BAND “TIMBOEKTOE”

13 december 2014 21:00

saskia-laroo voor site 2

SASKIA LAROO werd geboren op 31 juli 1959. Zij werd geboren in de ”Jordaan” (de tuin), een beroemde buurt in het centrum van Amsterdam, Nederland. Zij  groeide hier gedeeltelijk op, ’s winters in Amsterdam en in de zomer in  Den Ilp, waar ze permanent ging wonen vanaf haar zesde jaar.Zij behaalde haar Atheneum B diploma op de middelbare school genaamd: het “Zaanlands Lyceum” in de  nabijgelegen stad Zaandam. Toen zij 18 werd ging ze weer in Amsterdam wonen om daar wiskunde te studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Op haar negentiende jaar, na 1 jaar wiskunde gestudeerd te hebben, veranderde ze van studierichting en ging naar het Conservatorium in Alkmaar waar ze twee jaar klassiek trompet studeerde. Daarna studeerde zij twee jaar op het Amsterdamse Conservatorium als improviserend musicus met hoofdvak trompet en naast bijvak piano ook klassiek contrabas. Toen zij vijfentwintig was studeerde zij in twee jaar af : “Trompet Lichte Muziek”, aan het Conservatorium  te  Hilversum.

Muziekinstrumenten

Gedurende haar kindertijd volgde Saskia muzieklessen, eerst piston/cornet, toen bugel voor 1 week, direct terug naar cornet en uiteindelijk toen zij achttien was de switch naar trompet. Van haar twaalfde tot en met haar veertiende, drie jaar cello. Ze begon op negentienjarige leeftijd te werken als professioneel trompettiste. Saskia‘s tweede muziekinstrument is bas. Ze wilde weten hoe het voelt om deel te nemen aan een rhythm section die een solist begeleidt en begon toen zij negentien jaar was contrabas te spelen. Toen Saskia zevenentwintig jaar was besloot zij zelf vocals en alt saxofoon te studeren en deze instrumenten nu en dan te gebruiken voor live of studio optredens.

 

Filed under: concertagenda

<< Saskia Laroo Band

00:00

Saskia Laroo-dubbel3-LRkopie

Deze zaterdagavond werden we wat lang in afwachting gehouden omdat de band te laat van hun etentje terugkwam terwijl Saskia Laroo in haar eentje ook slechts stond te wachten, maar om half tien barstten ze los in een mix van funk, rap en hip-hop. Saskia met haar gordel van effect-boxjes om waarmee ze repeats, echo’s en dubbelklanken kon oproepen als basis van een Miles Davis achtige Afro-/Latin-/Funk-beat, die door Dave Sahanaja heel ritmisch ondersteund werd op zijn funky afgestemde elektrische Fender Bas tesamen met mooie licks van haar gitarist Maarten Ruschen en een heerlijke bescheiden drum-beat van haar Kroatische drummer, omlijst door diverse raps van haar beide rappers (één uit Ghana en de ander uit Suriname). De show werd voorál bepaald door haar geniale toetsenist: Warren Byrd, die ook nog heel jazzy en funky zong, terwijl hij met een geweldige timing zijn keyboard en soms de schuin achter hem staande vleugel bespeelde terwijl Saskia haar altsaxofoon even uit de kleedkamer haalde. Een stevige ritmische funk-show, die voorál in een later stadium vrijwel alle beentjes van de vloer kreeg tijdens dit voor Saskia inmiddels 7e optreden in de Mahogany Hall.

Een wervelende Afro-funk experience, die helaas wat rommelig begon.

André Smit
(foto’s: Cor van Bruggen)

Filed under: terugblikken

BARRELHOUSE 40 JAAR!

29 november 2014 21:00

Barrelhouse voor site (2014)

Barrelhouse 40 jaar

Barrelhouse bestaat 40 jaar! In ‘74 vond het eerste optreden plaats en kwam de eerste elpee uit. Dat was een bluesy album. Blues bestond toen al meer dan 75 jaar en is sinds het ontstaan natuurlijk veranderd. Maar de essentie van blues is hetzelfde gebleven.

Barrelhouse is zich in de loop der jaren continu blijven ontwikkelen. Veel verschillende invloeden zijn er in het bandgeluid te horen. Maar het wezen van Barrelhouse is hetzelfde gebleven: bluesy en soulful, hypnotiserend en ontroerend in de ballads, dan weer uitbundig swingend in de up tempo nummers. De bezetting is ook onveranderd gebleven, met aan het hoofd Tineke Schoemaker met de mooiste en meest intrigerende blues-stem van Nederland. Na al die jaren is Barrelhouse zowel live als op de plaat nog steeds een band van topklasse.

Line-up:
Tineke Schoemaker – vocals
 – Johnny LaPorte – guitar
 – Han van Dam – piano
 – Guus LaPorte – guitar

Bob Dros – drums

Jan Willem Sligting – bass, accordeon, doublebass

 

Filed under: concertagenda

<< Barrelhouse

00:00

Barrelhouse (Sanne).388jpg

BARRELHOUSE 40 JAAR

Barrelhouse opnemen in  je programmering, betekent rekening houden met een uitverkocht huis. Ook dit keer bleek deze stelling weer meer dan waar, want in een propvolle Jazzclub gaf deze 40 jaar bestaande superband opnieuw een proeve van bekwaamheid af. Voor een zeer enthousiast publiek werd nogmaals onderstreept dat Barrelhouse een aparte band heeft met Edam in het algemeen en met Jazzclub Mahogany Hall in het bijzonder. Tot middernacht stond de band te swingen en leek, evenals het publiek, niet moe te krijgen.

40 jaar Barrelhouse, ach Barrelhouse is tijdloos.

CvB.

Filed under: terugblikken

Mahogany Sessions – Oosterdok 4

23 november 2014 16:00

Oosterdok 4 voor site (2014)

OOSTERDOK 4

 “Je sluit je ogen en je bevindt je opeens in een afgeladen Village Vanguard in New York op een druilerige zondagmiddag in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Of je hoort voor het eerst een uit de vergetelheid opgedoken obscure live opname van het onvergetelijke John Coltrane Quartet.” zo schreef een recensent onlangs over hun optreden.

De vier leden van de band zijn allen student aan het Conservatorium van Amsterdam. Oosterdok 4 is opgericht in het voorjaar van 2011 en won in 2012 een eerste prijs op het Prinses Christina Concours.

Het kwartet heeft op tientallen grote en kleine jazzpodia gestaan, waaronder North Sea Jazz Festival, Goois Jazz Festival, Amsterdam Jazz Fest, Royal Zaantheater, Roermond Swingt, Windkracht 13, Muziekgebouw Eindhoven en nog veel meer. Oosterdok 4 speelt jazzmuziek uit de jaren 50 en 60 van John Coltrane, Miles Davis, Thelonious Monk en vele anderen.

Dit concert wordt gesponsord door:

Mode Only (vierkant)

 

Filed under: concertagenda

<< Oosterdok 4 (Mahogany Sessions)

00:00

Oosterdok 4 voor site (2014)

Ik kwam binnen toen Oosterdok 4 al was begonnen en was meteen onder de indruk van hun professioneel aandoende performance. De vleugel werd op zeer ervaren wijze bespeeld door Floris Kappeyne met opvallend mooie harmonieuze en melodieuze loopjes en soli, zonder de slordige routines en de heel persoonlijke klank van de tenorsax van Gideon Tazelaar deed mij meteen denken aan Stan Getz. Wouter Kuhne op drums speelde uiterst geconcentreerd met een perfecte timing en soms met heerlijk syncopische licks, terwijl Steven Willem Zwanink als (invallende) contrabassist de indruk gaf dat hij al geruime tijd deel uit maakt van dit kwartet.
Zij hebben nu al een perfecte discipline van terugnemen om elkaar de beurt geven om te soleren en dan alleen te ondersteunen. Dit kwartet van leerlingen aan het Conservatorium van Amsterdam gaat het volgens mij helemaal maken en zoals “De Diamond Five” uit de zestiger jaren van de vorige eeuw worden zij voor mij “De Oosterdok Four” van deze eeuw!
Dit was ouderwets van Jazz (met een grote “J”) genieten.

André Smit

Filed under: terugblikken

MICHIEL BORSTLAP SOLO

20 november 2014 21:00

Borstlab voor site (2014)

Michiel Borstlap werd in Nederland geboren in een muzikale familie waar voortdurend naar muziek werd geluisterd. Hij werd al vroeg ‘besmet’ met het muziekvirus. “Toen ik vier was, hoorde ik een piano en werd verliefd,” zegt hij. “daarna heb ik altijd van gedroomd van een carrière in de muziek”.

Michiel maakte van zijn droom een werkelijkheid, toen hij in 1992, cum laude, afstudeerde op het Hilversums Conservatorium en werd toen meteen bekroond tot Beste Solist, bij een Europese wedstrijd in hetzelfde jaar. In 1996 won hij de prestigieuze Thelonious Monk Award en werkte vervolgens aan een reeks van succesvolle samenwerkingen met jazz en poplegends zoals Herbie Hancock, Bill Bruford, Gino Vannelli, Pat Metheny, Wayne Shorter en meer recentelijk met Ludovico Einaudi. Borstlap heeft eenentwintig albums uitgebracht onder zijn eigen naam en heeft vele composities geschreven voor andere groepen, met name voor het duo: Herbie Hancock en Wayne Shorter.

Borstlap muzikale werk  bestaat uit componeren en uitvoeren. Op de vraag welke van deze twee het belangrijkste is voor hem, is zijn antwoord simpel: “componeren of improviseren is eigenlijk hetzelfde, met uitzondering van de tijd”. Improviseren gebeurt in fracties van seconden, componeren duurt veel langer. In 2009 won hij een Edison.

Als je Michiel vraagt muziek te definiëren zegt hij: “Muziek is vrijheid, een zeer mooi ding. Ik hou van vrijheid. Het is een uniek gevoel om met je hoofd vol muziek te kunnen improviseren voor een publiek. Michiel Borstlap speelde concerten over de hele wereld, in meer dan 70 landen.

Filed under: concertagenda

<< Michiel Borstlap

00:00

Michiel Borstlap-LR-238

Deze donderdagse-special was nu toch weer een uiterst bijzondere:
Michiel Borstlap voelde zich helemaal thuis in de Mahogany Hall, zó goed thuis dat hij in een soort gevoelige muzikale “trance” raakte.
Met zijn ogen dicht speelde hij voor de pauze louter improviserend diverse persoonlijke associaties op slechts twee composities van elk bijna een half uur (“‘Round Midnight” van Thelonius Monk en “Blame it on my youth” van Oscar Levant) Héél gevoelig en subtiel, waarbij zelfs een goed bedoelde ondersteuning door een drummer of gitarist toch zou hebben gestoord.(!) Prachtig genuanceerd, harmonieus en creatief liet hij ons diverse eigen sound-scapes op een prachtig gestemde vleugel horen. Na de pauze liet hij ons wat meer variatie horen, maar steeds op de grens van klassiek (Satie) en Jazz (Monk). Hij deed denken aan Keith Jarrett en Chick Corea, maar voorál aan Michiel Borstlap’s CD “Reflections” en nu zijn nieuwste CD: “Frames”. Héérlijk !

André Smit
(foto: Cor van Bruggen)

Filed under: terugblikken

AMINA FIGAROVA SEXTET (USA/Nederland)

8 november 2014 21:00

Amina Figarova voor site (2014)

Amina Figarova Sextet.

Amina Figarova is geboren en getogen in Bakoe, Azerbeidzjan, Bart Platteau, haar man, komt uit België, en samen zijn ze de burgers van de wereld. Ze hebben in 18 jaar, uitgebreid door de wereld getoerd en ontwikkelen toen, ondanks de onvermijdelijke personele veranderingen, een hecht ensemble met een eigen geluid, dat is gebaseerd op haar onnavolgbare stembereik van Armina en op een origineel repertoire. In die periode hebben Figarova en Platteau in Rotterdam gewoond, waar zij een ​​comfortabele lanceerplatform voor hun carrière zijn vonden. In 2010 besloten ze om de gedurfde, grote verhuizing naar de Verenigde Staten te maken en hebben het daar geweldig naar hun zin. Zij werken samen met musici uit de VS en Europa in een groot circuit van gastvrije locaties, dat zij in die 18 jaar hebben opgebouwd. Amina Figarova Sextet maakte grote indruk op het hoofdpodium van het Newport Jazz Festival,en nu wordt herhaaldelijk uitgenodigd in New Orleans Jazz and Heritage Festival, won prijzen op grote festivals in Chicago, Detroit, Parijs, Amsterdam – en natuurlijk New York.

Zaterdavond 8 november in Jazzclub Mahogany Hall in Edam.

 

Filed under: concertagenda

<< Amina Figarova Sextet

00:00

Amina_Figarova1-1389215165

Zaterdag begon dit concert van het sextet van Amina Figarova meteen al heel bijzonder met spontaan een vrije drumsolo van Jason Brown, die na enkele wervelende tempo- en volume-wisselingen de strakke intro werd van hun openingsnummer. Opvallend waren de aparte harmonieën van de dwarsfluit (Bart Platteau), de bügel (Ernie Hammes) en de tenorsax (Johannes Mueller) ondersteund door een stevige bas van Derryl Hall, die mij wat doen denken aan Boy Edgar’s Big Band. De piano-partijen waren een afwisseling van warme ondersteunende accoorden en ritmisch omlijstende vingervlugge loopjes met een mooie timing. Er werden uitsluitend eigen composities gespeeld, sommige nog niet voorzien van een naam zodat onze creatieve inbreng terstond werd uitgenodigd. Echt mooi waren de slepend langzame ballads met soli van Bart op altfluit, Johannes op sopraan-sax en Ernie op bügel, Amina op de prachtig klinkende vleugel en Derryl op de acoustische contrabas.
De geluidstechniek, in handen van Harry Hulskemper was perfect: acoustisch in balans, niet te hard en zonder vervorming.

Complimenten, André Smit

Filed under: terugblikken

PETER BEETS TRIO plays “A TRIBUTE to OSCAR PETERSON”

30 oktober 2014 21:00

Trio Peter Beets-voor site (2014)

Portrait of Peterson

De Nederlandse pers schreef over Peter Beets: ‘’Zijn spel lijkt op dat van Oscar Peterson, maar hij komt uit zijn schaduw’’ en ‘’Beets blijft in vergelijking met Peterson kaarsrecht overeind’’. Peter wil zijn grootste idool graag eren. Ook zal hij bewerkingen die Peterson maakte van stukken uit het American Songbook, laten horen. De grote meester was beroemd om zijn kleurrijke arrangementen voor pianotrio.

Filed under: concertagenda

<< Trio Peter Beets

00:00

Peter Beets Trio-site-20-HR036

Het Peter Beets trio, “A Tribute to Oscar Peterson” was een geweldige revival van de oude virtuose pianist, voorál omdat de vingervlugheid van Peter Beets duidelijk is gebaseerd op het spel van de oude meester.
Hoewel hij steeds beweert Oscar Peterson niet te willen na doen, heeft Peter erg veel overeenkomstige snelle loopjes en vingertechniek. Naar zijn eigen woorden speelde hij in een “Jesus-tempo” de meest Goddelijke composities van Oscar Peterson, zoals “Wheatland”, “Nightingale”, “Cakewalk” en “Reunion blues” na zijn eigen tribute to Oscar: “Blues for Oscar”. Alles meesterlijk snel en virtuoos, vaak met spat-gelijke loopjes van zijn linker en rechter hand zoals Oscar Peterson dat ook vaak deed volledig aangevuld door het subtiele en opzwepende contrabas-spel van zijn bekende broer Marius en het uiterst genuanceerde drumspel van zijn vaste drummer Gijs Dijkhuizen, die beiden prachtig soleerden.

Voorwaar een Highlight-concert,
André Smit
(foto: Cor van Bruggen)

Filed under: terugblikken

Mahogany Sessions – BLUE JAY COLLECTIVE

26 oktober 2014 16:00

Blue Jay Collective-site

Blue Jay Collective

Blue Jay Collective is ontstaan door de samenwerking van drummer Bert Ossebaar en bassist Erik Heskes die in hun vorige formatie de “Robben Ford tributeband” elkaar leerde kennen  als echt tandem.

Erik en Bert hadden elkaar daarvoor al enige keren in kleine projecten ontmoet. Het ongeveer 2,5 jarige samenspel in de Ford-band deed hen besluiten een nieuwe formatie te beginnen. In augustus 2013 dient via een advertentie in Roderick van Oven zich aan, die op zijn beurt toetsenist Ewald Ebing meebrengt. Saxofonist Cornelis “Cok” van Staveren van de (blaas) partij. Blue Jay Collective brengt stevige en lekkere funky muziek met bluesy/jazzy roots.

Vandaar de naam: Blue Jay (Vlaamse Gaai) verwijst naar blues en jazz – BJC is dus een collectief van blues- en jazzvogels.

 

 

Filed under: concertagenda

NTJAM ROSIE + FULL BAND

18 oktober 2014 21:00

N'Tjam Rose-voor site2 groot (2014)

Ntjam Rosie leeft in Rotterdam maar is geboren en getogen in het dorpje Sonkoe in het zuiden van Kameroen. Toen ze negen was trouwde haar moeder en verhuisde het gezin naar Maastricht. Van jongs af aan zong en danste ze in haar vrije tijd. Na de middelbare school deed ze auditie bij Codarts in Rotterdam maar werd afgewezen. Ze was gekwetst en besloot dan maar een heel andere opleiding te volgen. Maar soms is een droom hardnekkig. Op haar negentiende besloot ze haar opleiding de rug toe te keren. Ze nam zangles, een baantje en werd zangeres in een bandje. Twee jaar later werd ze alsnog aangenomen op de academie. De jaren op Codarts waren soms zwaar. “Ik dacht dat ik alles beter wist. Daar maak je geen vrienden mee. Mijn leraren probeerden me tot inzicht te brengen maar ik luisterde niet. Op een dag kreeg ik een ultimatum. Óf ik veranderde óf ik moest weg. In de twee weken daarna ben ik duizend doden gestorven. Ik ben tot de bodem gegaan. Maar als je niet verder kunt heb je je basis gevonden. Dat was een belangrijke les. De basis die ik toen vond is nu mijn rustpunt. Dat is wie ik echt ben.”Ntjam Rosie is haar leraren dankbaar. ”Ntjam Rosie is te gast bij De Wereld Draait Door geweest en heeft verschillende buitenlandse radio-interviews op haar naam staan waaronder bij BBC 1 radio. ‘

Ntjam Rosie heeft flair en een unieke persoonlijke stijl. Niet voor niets is ze genomineerd voor de Personal Style Award van modemagazine ELLE. Desondanks ziet ze zichzelf niet als een mode diva. “Ik laat mijn ware kleuren graag zien. Die zijn rijk en levendig.” “Mijn nieuwe album is geen Elle II. ‘At the back of beyond’ pikt muzikaal de draad op waar ‘Elle’ ophield. Dat krijg je ervan als ik een gitaar oppak haha!” At the back of beyond’ is een toevoeging aan haar avontuurlijke repertoire.

Bezetting

Ntjam Rosie: vocals, Alexander van Popta: keys, Jorn ten Hoopen: gitaar, Tuur Moens: drums, Bas Kloosterman: bass.

Filed under: concertagenda

<< Ntjam Rosie + Full Band

00:00

N'Tjam Rose-voor site2 groot (2014)

Toen mijn vrouw mij vroeg: “Ntjam Rosie, welk soort muziek zingt zij?”
toen bleek toch dat ik dat moeilijk aan haar kon uitleggen. Tijdens dit optreden bleek ook dat zij een nogal ingewikkelde mix van stijlen zingt. Zij zingt met een heel karakteristiek hoog, zuiver en warm stemgeluid met een perfect harmonische en ritmische opvatting.
Zij is op het Rotterdamse Codart jazz-conservatorium afgestudeerd in de “Latin-jazz” stijl met als eerste invalshoek de Zuid-Amerikaanse en Braziliaanse muziek, zoals Samba, Rumba en Bossa Nova, maar zij liet zich sterk inspireren door Jazz-vocalisten als Ella Fitzgerald en Sarah Vaughn, die meer improvisatie en vocale solo’s en -invullingen zingen.
Ntjam heeft vier mede-studenten aan zich weten te binden, die alle vier hun specifieke talenten hebben weten te ontwikkelen. Het was een feest om ze stuk voor stuk hun muzikale vaardigheden ten toon te horen en zien brengen. De drummer (Tuur Moens) was geniaal en genuanceerd van fijne percussie tot stevige latin jazz-rock. De gitarist (Jorn ten Hoopen) was solistisch en begeleidend mooi en uiterst genuanceerd. De toetsenist (Alexander van Popta) was virtuoos en sprankelend gedreven.
Kortom een uiterst ritmisch, muzikaal en genuanceerd optreden als presentatie van hun nieuwe CD. Ik heb genoten!

André Smit

Filed under: terugblikken

* Nachtwerk – Jazzfoto’s van Ronald Hoeben

12 oktober 2014 16:00

Sims-LR expo 2014

“NACHTWERK” JAZZFOTO’s VAN RONALD HOEBEN

Van oktober t/m december 2014, zijn in Jazzclub Mahogany Hall, foto’s te zien van Ronald Hoeben  (Amsterdam, 1950). Ronald Hoeben is alweer geruime tijd doende in culinaire zaken, maar enkele decennia terug was hij veelvuldig te vinden bij jazz- en popconcerten met de camera in de aanslag. Ronald Hoeben toont een selectie uit zijn jazzfotoarchief dat goeddeels tot stand kwam in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Veel van deze foto’s verschenen in de Haagse Post bij stukken van Bert Vuijsje. Mahogany Hall heeft een primeur, want het is zijn eerste jazzfototentoonstelling.

Opening op zondag 12 oktober 2014.

Zaal open: 15.30 uur. – Officiele opening 16.00 uur door:

Martin Schouten, auteur van o.a., BILLIE en de president.      Volgens Peter Buwalda een superieur boek over jazz.

Muziek:
 Clous van Mechelen – piano en Rinus Groeneveld – tenorsax.

U bent van harte welkom.

(Foto: Zoot Sims, Concertgebouw Amsterdam, 26 februari 1971.)

 

Filed under: exposities

LIGHTNIN’ GUY – Blues uit Belgie

4 oktober 2014 21:00

Guy Verlinden voor site(kleur)

Jazzclub Mahogany Hall start in oktober weer met haar concerten in het Strandbadpaviljoen in Edam. Het startconcert wordt verzorgd door „Lightnin ‚Guy”, de bluessensatie uit Belgie. De grote man achter Lightnin ‘Guy is Guy Verlinden, de trots van de Belgische blues scene. Guy Verlinde werd geboren op 22 maart 1976 in een klein dorpje in de buurt van Brugge. Als kind was hij altijd was geobsedeerd door de muziek maakte hij al zijn eigen speelgoed gitaren. Toen hij 16 jaar werd kocht hij zijn eerste gitaar en begon zijn muzikale leven pas goed.Na de verhuizing naar Brugge, ontdekte hij de blues door de enorme platencollectie van vader van een vriend. Spoedig daarna richtte hij zijn eerste band Smokin ‘Chillums op. Ze speelden intensief Belgische- en Nederlandse bluesmuziek en door zijn energieke optredens gaven zijn fans hem de bijnaam “Lightnin ‘Guy”. Sinds enkele jaren heeft de Europese blues scene, Lightnin ‘Guy ook ontdekt en trad hij op in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje, Zwitserland, Slowakije, Luxemburg, …

Lightnin ‘Guy speelt stevige blues maar kan ook met zijn slide gitaar emotioneel boeien. Een show vol energie en totale overgave aan het publiek.

Dit maakt hem tot een ware publiekslieveling.

 

 

Filed under: concertagenda

<< Lightnin' Guy plays - Hound Dog Taylor

00:00

Lightnin Guy-Site-LR177

Dit optreden van Guy Verlinde (“Lightnin’ Guy”) was een ware happening: Hij blijkt een uiterst innemende Belgische artiest, die zijn hele show inderdaad flitsend lardeert met zijn vlotte babbels waarin hij om te beginnen al meteen uitleg geeft over zijn ontwakende fascinatie voor de “slide-guitar-blues” nadat hij als jochie het spel van “Hound Dog Taylor” had gehoord en dacht “Oh wauw, maar zó kan ik het ook!”. Hij weet feilloos die primitieve blues te karakteriseren met een geweldige ervaring door zijn levenslange bewondering van diverse blues-legendes.
Het trio is duidelijk goed op elkaar ingespeeld en klonk als een opzwiepende band, boeide van begin tot het eind en wist zelfs enkele luisteraars onverwacht tot enthousiaste dansers om te vormen.
Kortom een sfeervolle start van ons nieuwe seizoen!

André Smit
(foto: Cor van Bruggen)

Filed under: terugblikken

De Deeldeliers (Jules Deelder en Bas van Lier)

22 maart 2014 21:00

Bas en Juul-500

DE DEELDELIERS 

De Deeldeliers is het nieuwste muziekprogramma van verhalenverteller, komediant, zanger, dichter, drummer, dj en jazzkenner Jules Deelder. Jules komt met al zijn disciplines aan bod, op muziek gezet door Bas van Lier.

De Deeldeliers bestaat verder uit Erik Kooger (drums) en Boris van der Lek (sax). Vanavond word je meegenomen in de gedachtenkronkels van Jules: absurd, gevoelig, grof, ruig triest, hilarisch, humoristisch, maar bovenal muzikaal! Kortom: een geordende chaos en een must voor iedereen die van muziek en woordkunst houdt.

De show wordt afgetrapt en naderhand afgesloten door een DJ-sessie van Deelder.

“We willen het publiek graag eens wat anders laten horen dan die zielloze bonkedebonkmuziek. Los daarvan: je hoeft geen doorgewinterde jazzfan te zijn om te horen dat dit te gek is. Het is toegankelijk en absoluut geen piepknor”, zegt Jules Deelder aan het AD

 

Filed under: concertagenda

The Intercontinental Jazz Trio.

13 maart 2014 21:00

The Int.Jazz Trio-500

Het Intercontinental Jazz Trio speelde voor het eerst samen als de huisband op een wekelijkse jamsessie in New York in 1995 . Vanwege de unieke interactie tussen de muzikanten  besloten ze om door te gaan als een collectief geleide groep en te beginnen aan internationale tournees. De krachtige ideeën en de verschillende achtergronden van elke muzikant hebben geleid tot een intercontinentale mix van moderne jazz muziek. De trio-leden compeneren allen voor de groep en daarnaast spelen ze muziek uit het traditionele jazzrepertoire op hun eigen unieke unieke manier. Het trio is te horen op de CD: ” Live at the Bimhuis ‘.
In 1997 werd een tournee gedaan door 3 continenten . De meest recente tour was in oktober 2012 in Azië (Japan) en aankomende reizen zijn maart 2013 in Azië (Pakistan) en Januari 2014 in Europa (België , Nederland, Duitsland, Zweden, Polen).

14 maart 2014 staan ze in Jazzclub Mahogany Hall in Edam.

De Amerikaanse saxofonist Tim Armacost heeft in verschillende landen gewoond en gespeeld waaronder in Nederland. Hij woonde 7 jaar in Nederland (Amsterdam) en spreekt naast Engels ook vloeiend Japans en Nederlands.

Bassist Joris Teepe is de Nederlandse inbreng in het trio. Hij ging in 1992 met zijn bas en koffer naar New York en vond al snel werk en werd een veel gevraagde muzikant. Hij heeft gewerkt met de “wie is wie in de jazz ” van Benny Golson tot Randy Brecker tot Rashied Ali.

Shingo Okudaira speelde als 9 jarige al drums in jazzclubs in Tokio. Toen hij 11 jaar was, werd zijn debuutalbum al uitgebracht . Op de leeftijd van 24, verhuisde Okudaira naar New York om daar verder te groeien als jazzmuzikant . Okudaira verhuisde terug naar Japan in 2010.

Filed under: concertagenda

B6 – Mahogany Sessions (Zondagmiddag)

9 maart 2014 16:00

Big Bad Boogie Blues & Brass LR500

“DE LEUKSTE BAND VAN VOLENDAM”

De B-Six big band is een 14 koppige band die alles speelt. “een reis door de tijd” wordt wel eens gezegd. Van Dean Martin, Elvis Presley tot The Doors, Joss Stone en Paolo Nutini en alles wat ertussen ligt. De beste engels talige dans-, swing-, popmuziek wordt in een snel tempo gespeeld. En dit alles wordt omlijst door 8 geoefende blazers! Het belooft weer een hele gezellige middag te worden.

Het hele concert wordt bovendien live uitgezonden door de LOVE van 16.00 – 18.00 uur.

Reacties van bezoekers van de B-SIX Big band:
“Weer eens wat anders!”
“Een Top avond!”
“Alle muziekstijlen komen aan bod!”
“Wat een show band!”
“Het beste wat Volendam momenteel te bieden heeft!”
“Vanaf het eerste moment goed!”
“Dit is weer eens echte muziek!”
“Vanaf het begin tot het einde helemaal top!”

Filed under: concertagenda

Trio Rein de Graaff feat. Abraham Burton (USA) en Benjamin Herman.

1 maart 2014 21:00

rein_de_graaff_lo_92

Rein de Graaff, een van de bebop-autoriteiten van Europa, treed al decennia op met de grootsten uit het jazzmilieu, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon, Johnny Griffin, waren bijvoorbeeld ooit zijn gasten.
Hij is een vaste en gewaardeerde speler op het podium van Jazzclub Mahogany Hall en ook dit keer komt hij met een Amerikaanse gast, namelijk tenorsaxofonist Abraham Burton. Burton is gekend om zijn explosieve, intense en bedachtzame speelstijl. Hij maakt deel uit van de hedendaagse New Yorkse jazzscene en is sinds 1998 een van de belangrijkste solisten van de fameuze Mingus Big Band, Hij werkte onder meer met Art Blakey, Max Roach, Richard Davis, McCoy Tyner en Sonny Rollins.

Het quintet van Rein de Graaff bestaat deze keer uit: Abraham Burton – saxofoon, Rein de Graaff – piano, Marius Beets – bas, Benjamin Herman – altsaxofoon en Eric Ineke – drums.

Filed under: concertagenda

HUMPH Mahogany Sessions (Zondagmiddag)

23 februari 2014 16:00

Humph voor site 500- 2013

Het kwartet Humph begon z’n bestaan in 2003 met het spelen van muziek van Thelonious Monk. De vier muzikanten benaderden, met hun verschillende muzikale achtergronden, de composities van de grote Amerikaan meer naar de geest dan naar de letter. Open, fris, dwars, en met veel gevoel voor humor en avontuur. Het zijn slechts een paar treffende kwalificaties, die overigens nog steeds van toepassing zijn.

Inmiddels heeft de groep z’n repertoire flink uitgebreid. Eerst begon men met het toevoegen van een paar composities van de Nederlandse componist Theo Loevendie. Daarna volgde ook repertoire van Dollar Brand (Abdullah Ibrahim), Roland Kirk, Steve Lacy, Misha Mengelberg en Michiel Braam. En sinds kort staan er ook eigen werkjes op de lessenaars, die dezelfde ingang bieden tot de wonderbare wereld der improvisatie. Want als ergens de kracht van Humph ligt, dan is het daar.

Vanuit die gedachte is de groep vier jaar geleden begonnen aan een serie concerten met gasten uit de jazz en geïmproviseerde muziek. Saxofonist Jan Willem van der Ham, trombonisten Wolter Wierbos en Joost Buis, trompettisten Eric Boeren en Angelo Verploegen, pianist Jurriaan Berger en tapdanseres Marije Nie deelden al eens het podium met het kwartet. Sinds kort timmert men ook aan de literaire weg, door een samenwerking met de dichters Hans Kuyper (ex-stadsdichter van Zaanstad) en Hans Kloos (ex-stadsdeeldichter van het Amsterdamse Westerpark).

In het kader van het NL Real Book (een mooie verzameling composities van Nederlandse jazzcomponisten, als tegenhanger van het eeuwige Amerikaanse Real Book) speelt Humph tegenwoordig een programma met louter muziek van eigen bodem. Naast Mengelberg, Loevendie en Braam prijken daarbij ook de namen van Paul van Kemenade, Nedly Elstak en Michael Moore op de speellijst.

In oktober 2013 bestaat de groep tien jaar, en dat wordt gevierd met een programma van Greatest Hits: veel Monk, Roland Kirk, Dollar Brand en Nederlanders.

 

Filed under: concertagenda

Older Posts »