Trio Bo van de Graaf

21 december 2006 21:00

In het trio met pianist Michiel Braam en slagwerker Fred van Duijnhoven kan Bo van de Graaf zijn improvisatiedrift kwijt.
Als gast heeft de Nijmegenaar dichter Simon Vinkenoog uitgenodigd voor ronkende actiepoëzie. Het nieuwe programma heeft de naam Cobra! meegekregen, verwijzend naar de kunststroming die in 19848 in de drie steden Copenhagen, Brussel en Amsterdam ontstond. Vinkenoog’s gedichten,spreken meteen aan. Ze gaan ook nog ergens over en geven een beeld van de beleving van de jazzmuziek die in die jaren ook vaste voet op Europese bodem kreeg. Door met repeterende frasen zijn gedichten te lezen, een procédé dat hij veelvuldig gebruikt, bereikt hij een zelfde soort opbouw als een jazzsolist. Muziek en poëzie geven elkaar zo een meerwaarde. Ook in de stukken waarin Vinkenoog niet te gast is, vliegen de vonken er vanaf. Bovendien komt het trio ook nog met een extra gast, de fenomenale bassist Arjan Gorter.

Filed under: concertagenda

* Swartwite tiden

10 december 2006 16:00

In de maanden december 2006 en januari 2007 is het de
beurt aan Piter Doele, de in mei van dit jaar onverwacht
overleden Friese fotograaf. Een groot aantal van de prachtige
jazzfoto’s opgenomen in het in 2004 verschenen fraai uitgegeven boek “Swartwite tiden”, met tekst van zijn broer Sikke, is dan te zien. De foto’s van Piter zijn niet te koop. Wel te koop is dit prachtige, door “De Drijvende Dobber” uitgegeven
boek.

Opening tentoonstelling: zondag 10 december, 15.30 uur, door Thom Mercuur, directeur Museum Belvédère.

Muziek: “Drie man en een piano”

Filed under: exposities

Deborah Carter Quartet

9 december 2006 21:00

Deborah Carter, één van de grootste Nederlandse jazzdiva’s, is afkomstig uit Hawaï.Ze heeft een uitgebreide muzikale achtergrond. Haar eerste pianolessen ontving ze op driejarige leeftijd, aangemoedigd door haar moeder die klassiek pianiste en lerares was. Vanaf dit vroege begin tot aan haar 19e jaar studeerde ze diverse instrumenten waaronder klarinet, dwarsfluit, saxofoon en vakken als arrangeren en compositie. In 1974 ging ze in haar vroege tienerjaren naar Japan en daarna vond Deborah haar ware roeping in Amerika: die van professioneel zangeres. Ook in Spanje is ze doorgebroken en van daaruit veroverde ze Europa. .
Op dit moment woont Deborah in Amsterdam en ze zingt zoals ze het zelf omschrijft: ‘Omni Jazz’. Dit is een schakering van diverse stijlen uit de jazz met een repertoire dat jazz-standards, eigen bewerkingen en eigen composities omvat.

Filed under: concertagenda

Kaufmann / Gratkowski / De Joode

30 november 2006 21:00

‘Kwast’
De samenwerking tussen Frank Gratkowski en Achim Kaufmann gaat terug naar de jaren tachtig, toen beide in Keulen woonden en studeerden. Het trio met Wilbert de Joode speelde voor de eerste keer in januari 2002.

Ruim een jaar later volgde een tournee door verschillende Europese landen, waarbij de opnames voor de cd Kwast ontstonden (uitgebracht op het Berlijnse label Konnex Records). De tweede cd, Unearth, is net bij het Amerikaanse label Nuscope verschenen. Het zijn opnames van een concert in Keulen in september 2004.

De muziek van het trio Kaufmann/Gratkowski/De Joode is helemaal geïmproviseerd.

Kleurrijkdom, ritmische intensiteit, veelgelaagdheid, contrast en verrassing spelen een belangrijke rol.

Filed under: concertagenda

AFGELAST: Roscoe Chenier Blues Band

25 november 2006 21:00

Tournee Roscoe Chenier gecanceld!

De tournee die blueslegende Roscoe Chenier dit najaar in Europa zou maken is wegens omstandigheden gecanceld. De gitarist/zanger uit Louisiana kampt met ernstige rugblessures en moet een operatie ondergaan. Voor het concert, dat hij op zaterdag 25 november in Mahogany Hall Edam zou geven, wordt nog naarstig gezocht naar een nieuwe bluesgrootheid.

Bluesgitarist en -zanger Roscoe Chenier is een neef van de overleden Zydeco-legende Clifton Chenier. Anders dan zijn neef, is Roscoe Chenier een gitarist met een wat minder stormachtige carrière. Maar in de blueswereld was hij met zijn vroegere Blues Snapp Band en tegenwoordig met zijn Inner City Blues Band altijd een veelgevraagde ster gebleven op festivals en in clubs.

Zijn bluesmuziek heeft nog altijd het zompige karakter dat Louisiana niet alleen klimatologisch, maar ook in de muziek kenmerkt.Zijn jongste cd op het Black & Tan label Waiting for my Tomorrow,dateert van dit jaar. Daarin laat Chenier zich vooral zien als een levende bewaker van de Louisiana Blues in al haar tradities. Een levende jukebox, zo werd hij ook wel omschreven. Traditioneel en puur.
In Edam treedt de bluesgitarist en zanger op met zijn eigen bluesband.

Filed under: concertagenda

4Sure & Guest

11 november 2006 21:00

4 Sure heeft een naam met een verleden. Ooit noemde de groep zich de Suri 5. Onvervalste Paramaribop Maar ja, die naam gaat met een kwartet niet op. Dus toen de groep van samenstelling veranderde en in de nieuwe bezetting ook Braziliaanse swing en Cubaanse ritmiek werden geïntroduceerd, kwam de naam 4Sure naar boven. De suri-roots zijn er nog volop.
De contrabas en basgitaar van Juan Pablo Nahar is nog altijd de solide backbone van de groep. Olaf Keus, is van de Nederlandse generatie drummers die aan het ritmisch infuus hebben gelegen als het om de geraffineerde Braziliaanse en Cubaanse slagwerktradities gaat. Tenorsaxofonist Efraim Trujillo kent de traditie van de Amerikaanse tenoristen als geen ander, maar zoekt de uitdaging in de confrontatie met de Caribische roots. Robin van Geerke is de pianist met die zongegroefde aanpak die Paramaribop zo aantrekkelijk maakt.
Het concert in Mahogany Hall wordt ook voor de vier vrienden een bijzonder concert. Nee, wie de gast(en) zijn, die ze mee zullen nemen, willen ze niet kwijt. Wel dat met hun gasten graag de confrontatie wordt aangaan. En dat is natuurlijk altijd prachtig.

Filed under: concertagenda

Dino Baz en Ismail Kisa

22 oktober 2006 21:00

Mahogany op Zondag opent met Koerdische muziek

Mahogany op Zondag is het open podium van jazzclub Mahogany Hall, waarin bekende en onbekende muzikanten het podium wordt aangeboden. De opening van het seizoen is meteen een opvallende middag. Koerdische muziek van Dino Baz en Ismail Kisa. Twee absolute topmuzikanten en in de Koerdische internationale gemeenschap zeer gewaardeerd om hun uitgesproken repertoire dat niet alleen love songs maar zeker ook veel protestsongs bevat. In de top 100 aller tijden van de Koerdische radio en TV zenders, staat hun muziek op nr. 1, nr. 2 en nr. 4 genoteerd.

Dino Baz dankt zijn populariteit aan zijn prachtige warme en donkere stem, maar vooral aan zijn filosofische teksten. Zijn begeleider Ismail is een virtuoos op de saz. Ogenschijnlijk eenvoudig weet hij alles uit zijn 7-snarig instrument te toveren. Voor Dino was zijn repertoire met de protestsongs waarin de onderdrukking van het Koerdische volk niet onder stoelen of banken gestoken wordt, de voornaamste reden om in 1998 naar Nederland te vluchten. Ismail is in Nederland geboren als zoon van een Koerdische vluchteling.

Dino en Ismail treden ook regelmatig op voor Koerdische vluchtelingenorganisaties in heel Europa en Amerika. Het concert in Edam is een uitgesproken gelegenheid ook het Nederlandse publiek met hun muziek kennis te laten maken.

Mahogany op Zondag is iedere zondagmiddag van 14.00 – 17.00 uur gratis toegankelijk. Het optreden van Dino en Ismail begint om 15.00 uur.

Mahogany Hall op Zondag is ook een uitstekende gelegenheid de nieuwe expositie van Han Bennink te bezichtigen.

Filed under: concertagenda

Trio San Francisco

19 oktober 2006 21:00

Een paar jaar geleden ontmoetten Sean Bergin, Danièle D’Agaro en Tobias Delius elkaar in de bar `San Francisco’ op de Zeedijk in Amsterdam. Op aandringen van de uitbaatster speelden de drie musici een stukje muziek. En welja, het Trio San Francisco was geboren.

Dat het die ene keer meteen klikte, is niet verwonderlijk. Sinds 1986 hebben de drie musici elkaar talloze malen ontmoet in de meest uiteenlopende muzikale situaties. D’Agaro en Delius vormden al in 1984 een kwartet. Ook speelden ze in Sean Bergin’s eigen M.O.B. en het J.C. Tans Orchestra. En verder, tja, verder zou je je eerder moeten afvragen waar de heren elkaar niet hebben ontmoet. Ook voor Mahogany Hall zijn de drie heren geen onbekenden. Sterker, stuk voor stuk zijn ze verknocht aan de club aan het IJsselmeer, waar Danièle zelfs nog zijn muzikale voetsporen heeft nagelaten in de workshop die hij een aantal jaren geleden heeft verzorgd.

Het repertoire van het Trio San Francisco bestaat uit composities van de groepsleden, aangevuld met werkjes van Dudu Pukwana en Misha Mengelberg. Deze stukken vormen de basis voor de in karakter en uitwerking heel verschillende improvisaties.

Filed under: concertagenda

* 40+ Ketje !

15 oktober 2006 16:00
His masters pride (1978), h. 25 cm

His masters pride (1978), h. 25 cm

In de maanden oktober en november 2006 kunt u kennis
maken met een andere Han Bennink dan de u bekende
slagwerker. Na het volgen van de Kunstnijverheidsschool,
de latere Gerrit Rietveld Academie, ontpopt hij zich als
succesvol kunstenaar, maakt o.a. objecten van gevonden
voorwerpen en onderdelen van het drumstel. Heeft vele solo-
tentoonstellingen, met name bij Galerie Espace in Amsterdam
en exposeert in 1995 in het Gemeente Museum in Den Haag.
In Mahogany Hall toont hij objecten, collages en werken op
papier.

Opening tentoonstelling: zondag 15 oktober, 15.30 uur, door Erik van den Berg, redacteur van de Volkskrant en het Jazz
Bulletin van het NJA.

muziek:

Filed under: exposities

Jeroen Zijlstra

7 oktober 2006 21:00

Hij heeft er zin in, Jeroen Zijlstra. Vanuit Durgerdam laat hij weten dat het openingsconcert van het nieuwe seizoen hem met de band ook goed uitkomt. Achter de schermen wordt gewerkt aan een nieuwe cd met als werktitel Diepgang, die straks ook de ingrediënten bevat voor zijn nieuwe theatertournee. Maar optreden in een jazzclub is toch zoiets als even de touwtjes laten vieren, meer ruimte voor de soli en vooral elkaar het vuur aan de schenen leggen. Want al is zijn roem dan vooral te danken aan de prachtige doorleefde songs, het belangrijkste muzikale ingrediënt vormt nog altijd die benadering vanuit de beste jazz en bluestradities. En stuk voor stuk hebben zijn bandleden dan ook in de jazz in hun roots.
In de band is Pieter-Jan Cramer de nieuwe pianist. Hij was overigens al te horen op cd met een accordeonsolo in Durgerdam Slaapt.

Filed under: concertagenda

Tom Principato and Powerhouse

1 oktober 2006 21:00

Mahogany Hall Edam start het seizoen 2008 / 2009 met
Amerikaanse gitaar/blues goeroe.

Terug van weggeweest. Terwijl de vrijwilligers en het bestuur van Jazzclub Mahogany Hall zich opmaken om het campingrestaurant van Theo weer om te toveren in de vertrouwde jazzclub, meteen maar de aankondiging van een spectaculaire, maar ook vertrouwde start. Blues. Amerikaans. Met een veelgeroemde gitaarvirtuoos. Tom Principato en zijn Powerhouse. Een all american band bestaande uit John Perry, basgitaar & zang, Eltorro Gamble, drums en special guest Josh Howell op conga’s.

Principato toert momenteel door Europa en Mahogany Hall is inmiddels voor hem een geliefde jazzclub waar hij, terecht natuurlijk enkele van zijn beste concerten heeft gespeeld. Reserveren wordt wel aangeraden.

Filed under: concertagenda

Bennie Wallace Quartet (USA)

25 maart 2006 21:00

Bernie Wallace is als tenorsaxofonist nauwelijks te vergelijken met welke andere saxofonist dan ook. Misschien is dat wel die typisch Amerikaanse leerschool, waar je als saxofonist toch wel heel wat in huis moest hebben om je te kunnen onderscheiden. Technisch beheerst Wallace zijn instrument zoals de groten uiit de swing. Een volle ronde toon, maar ook met het gemak van een Webster fluisterend. Zijn spel is van een andere orde. Dan is vooral de invloed van Eric Dolphy onmiskenbaar. Op zijn platen toont Wallace zich een groot kenner van het standaard repertoire. Die conservatieve instelling combineert hij met de avontuurlijkheid, die herkenbaar is als zijn generatie van vijftigers.

Wallace komt naar Edam met zijn eigen kwartet, waarin vibrafonist Steve Nelson een opvallende rol speelt. Over die vibrafonist zei een pianist ooit: “Je kunt in zijn spel altijd weer de blues terug horen, ongeacht wat ie speelt.” Toch herhaalt hij zichzelf nergens. Bovendien is zijn spel zo transparant dat je ook als saxofonist of trompettist heel herkenbaar partij kan geven.

Filed under: concertagenda

Hans Dulfer/Joseph Bowie Quartet

16 maart 2006 21:00

Bij Dulfer weet je het nooit. Met Rein de Graaff is hij misschien wel de meest regelmatige gast in Mahogany Hall en iedere keer weer met nieuwe verrassingen. Wat te denken dus van het feit dat hij op donderdagavond met de Amerikaanse supertrombonist Joseph Bowie in zijn kwartet komt spelen.
Joseph Bowie is de jongere broer van trompettist Lester Bowie ( Art Ensemble of Chicago). Hij kwam al op 19-jarige leeftijd met de Black Artist Group naar Parijs, maar keerde terug naar Amerika om zich verder te ontwikkelen in een muzikale omgeving met namen als Cecil Taylor en Frank Lowe, maar ook de New York All-Star Blues Band met de legendarische Left Hand Frank. De doorbraak voor zijn erkenning kwam met zijn groep Defunkt, waarin Bowie zijn ideeën over het nieuwe jazzidioom volledig kwijt kon. Funky ritmen, “metal” gitaren, ongekende vocals en agressief blazerswerk. Typerend is dat hij even zo goed een tribute kan componeren voor Muddy Waters als voor Jimi Hendrix.
Inmiddels heeft Bowie zijn Amerika verruild voor Europa en is een veel gevraagd gastsolist. Met Hans Dulfer heeft hij onder meer een kwartet, waarin het op nadrukkelijk verzoek van Bowie is, dat de naam van Hans als eerste genoemd wordt. “Wat heb ik dan nog te zeggen”, aldus Dulfer.

Filed under: concertagenda

The Super Quartet feat. David Murray (USA)

4 maart 2006 21:00

David Murray is een kanjer. De Amerikaanse tenorsaxofonist toert met grote regelmaat door Europa, maar doet dat bepaald niet, terend op zijn roem. Sterker, zelf ziet hij zijn toers vooral als nieuwe fases om invloeden op zich af te laten komen, door te dringen tot de kernen van andere muzikale ontwikkelingen en daarmee vervolgens weer aan de slag te gaan. Murray weet moeiteloos zowel het Coltranetijdperk als de swingmasters rond Coleman Hawkins in zijn roots te verweven. Maar het is altijd weer de uitdaging van de avond, die bepalend is voor welke bronnen hij aanboort

In Edam komt Murray als special guest in een bijna all american bezetting rond gitarist Jan Kuiper De twee sidemen zijn goede bekenden in Edam. Onvergetelijk was het optreden van Kuiper met Jamaladeen Tacuma op basgitaar en Cornell Rochester op drums. En voor wie dat concert gemist heeft is dit een unieke kans om het muzikale geweld van deze heren alsnog te beleven. Tacuma bijvoorbeeld speelde onder meer met Ornette Coleman en gitarist James Blood Ulmer. Zijn vette funky basspel is onnavolgbaar en direct herkenbaar. Cornell Rochester geldt voor de muzikanten die met hem spelen als een van de meest genadeloze begeleiders, die de solisten nauwelijks rust gunnen.
Voor Jan Kuiper is het concert vooral ook een retrospectief. Zijn spel is tegenwoordig sterk op de Indiase muziek gericht, maar in Edam is hij voornemens om weer eens ouderwets loos te gaan op de muziek van vooral Murray en enkele eigen composities..

Filed under: concertagenda

Young VIP’s

23 februari 2006 21:00

Robinson, Freitag en Caruso & Miguel Boelens Kwintet

Het trio Robinson, Freitag en Caruso is de winnaar van Dutch Jazz Competition 2005. Een prijs, ingesteld door onder andere het North Sea Jazz Festival en de Nederlandse Toonkunstenaarsbond. Achter de merkwaardige naam van het trio gaan pianist Christoph Mac-Carty, bassist Uli Wentzlaff en drummer Yonga Sun schuil. Het drietal kent elkaar van het Enschede’s conservatorium. Mac-Carty schrijft veel van het eigen werk, waarin volop ruimte is tot muzikale avonturen voor ieder van de spelers. Maar ook in bestaande stukken weet het trio steeds nieuwe structuren te ontdekken. In het juryrapport werd vooral de gevoelsmatige communicatie onderling geroemd. Avontuurlijke uitstapjes ontaarden daardoor zelden in chaos. Drummer Yonga Sun won bij diezelfde Dutch Jazz Competition overigens de solistenprijs.

Het Miguel Boelens Kwintet is de tweede groep op deze Young VIP’s avond. Boelens speelt altsax en heeft voor deze tournee zijn groep DiMaMi uitgebreid tot een kwintet. In DiMaMi speelt hij met Dion Nijland op bas en Marcel van Engelen op drums. Nu spelen ook Anton Goudsmit gitaar en Mete Erker tenorsax mee.
Young VIP’s is de jaarlijkse tournee voor buitengewoon Nederlands talent met hoogwaardig eigen repertoire, langs de toonaangevende jazzpodia en enkele festivals.

Filed under: concertagenda

Amsterdam Klezmer Band

11 februari 2006 21:00

Het is een van de meest aanstekelijke muzieksoorten als het om feesten gaat. Maar het sentiment kan ook met bakken vol cliche’s uitgestort worden. Klezmer muziek. Van oorsprong vooral Joodse muziek uit de Balkan. Muzikanten die rond trokken langs bruiloften en partijen, maar ook bij andere Joodse rituelen gevraagd werden. Muzikale roots kwamen vooral uit die landen waar zij reisden. Vandaag de dag zijn de invloeden sterk geliberaliseerd. Klezmer kan onvervalste jazz zijn, of op zijn minst zijn er jazzmuzikanten die Klezmer als een stijlinvloed optimaal weten uit te spelen.

Amsterdam Klezmer Band is een fantastische groep, onder leiding van Job Chajes, die voortdurend op zoek is naar “nieuwe” roots om die uitbundig te etaleren.
Een feestje is niet uitgesloten als de groep optreedt.

Filed under: concertagenda

Bik Bent Braam

28 januari 2006 21:00

De grote bezetting van componist pianist Michiel Braam is altijd weer een verrassing.
De spannendste muziekmachine van dit moment schreef de Volkskrant ooit. Braam houdt ervan om zijn composities te voorzien van een vorm die alles met getallen en schema’s te maken heeft. Zo ook zijn nieuwe programma ”13 concerten”. In 13 stukken zet hij iedere keer weer een andere solist centraal. Zo komt hij tot 13 concerten. Dat getal 13 is dus tegelijk ook het aantal bent-leden. Stiuk voor stuk topmuzikanten die binnen het collectief van Braam ook de creativiteit van het ondersteunende ensemblespel op hun eigen wijze kunnen analyseren.

Filed under: concertagenda

Ex Machina / Glerum Omnibus

19 januari 2006 21:00

Ex Machina is een fantastisch project van bassist Ernst Glerum. In Ex Machina is er sprake van muziek met extra beeldende kracht van zeer ritmische videobeelden van cineaste Annegien Haselager. Die beelden inspireren de bassist tot bijzonder krachtig solospel, waarbij nu eens commentaar op de beelden, maar meestal juist een aanvullende melodie of groove over die beelden gespeeld wordt. Goede kans dat Glerum voor dit concert ook nog een of meer gastsolisten uitnodigt. Maar, ook zonder is zijn Ex Machina enerverend genoeg.

Na de pauze komt Glerum, met zijn Omnibus Een verrassend optreden, met de bassist voornamelijk achter de piano, en twee zonen van hem in de band.Stefan als sampler en turntables en Jim op basgitaar, aangevuld met Henry Wijhard drums. .Een heel bijzondere avond.

Filed under: concertagenda

Barrelhouse

7 januari 2006 21:00

Ze hebben niet zo lang geleden het dertig jaar bestaan gevierd. Barrelhouse. Blues van het poldermodel. En wat maakt leeftijd uit, blues is van alle tijden. Wat verandert is de aanpak en uitvoering. En wat dat betreft is ook Barrelhouse in die dertig jaar meegegroeid. Trouwens, de band weet Edam zonder problemen te vinden, want ze zijn een van de meest regelmatig optredende bluesbands in Edam. Altijd weer goed voor een volle zaal, enthousiast publiek en hartverscheurende soli.

Filed under: concertagenda