Trio Rein de Graaf feat. Eric Alexander (USA) en Ferdinand Povel

27 februari 2016 21:00

Rein de Graaff 3-Combi-LR-

Trio Rein de Graaf feat. Eric Alexander & Ferdinand Povel.

Rein de Graaff legt zich al jaren toe op het naar Europa halen van legendarische Jazz Giganten. Dit keer heeft Rein de Graaff o.a. de tenorsaxofonist Eric Alexander op bezoek.
Alexander staat bekend om zijn verfijnde hardbop-en postbop stijl. Met het Trio van Rein de Graaf speelt verder de VPRO/Boy Edgar prijswinnaar Gerdinand Povel. Deze tenoren brengen een avond vol melodieuze, swingende op de bebop geënte jazzmuziek.

27 februari spelen zij in Jazzclub Mahogany Hall

 

 

Filed under: concertagenda

<< Trio Rein de Graaff feat. Eric Alexander en Ferdinand Povel

00:00
foto: Cor van Bruggen

foto: Cor van Bruggen

“Zaterdagavond 27 februari, was onze jazzclub opnieuw zeer goed gevuld met ouwe trouwe liefhebbers van de inmiddels overrijpe beebop. De jazz-opa’s doen het dus echt nog steeds erg goed!

Rein de Graaff, Marius Beets en Eric Ineke namen naast Eric Alexander nu ook Ferdinand Povel mee naar ons Edamse jazz-podium. Deze oude kroonprins van de Nederlandse Jazz uit de tijd van Nordring Jazz en de beginjaren van Northsea Jazz en soortgelijke sterk competitieve internationale jazz-festivals, maar ook van de avond-uitzendingen van Nick Vollebrecht’s jazz-café met de Skymasters en de prachtige arrangementen van Rob Pronk, Rob Madna en Peter Herbolzheimer heeft toen op mij een grote indruk gemaakt. Dit was de glorie-tijd van de Nederlandse Big-Band jazz.

Ferdinand Povel, die ik waardeer om zijn mooie harmonische ballads-soli had duidelijk een forse clan van persoonlijke supporters meegenomen en hij liet zich helaas mee nemen in een wat nerveuze en te competitieve prestatie-sfeer met Eric Alexander. De nadruk kwam weer eens te liggen op de standaard-nummers van Miles Davis, John Coltrane en Charly Parker.

Toch ronduit prachtig vond ik hun solo-ballads “How Deep is the Ocean” van Eric en “These Foolish Things” (remind me of you) van Ferdinand. Hierbij lieten de vaste bandleden van Rein de Graaff zich gelukkig ook van hun beste kant zien en horen in uitgebreide solistische acties.

Kortom een zeer muzikale avondsessie met helaas wat meer techniek en wat minder gevoel.

André Smit

Filed under: terugblikken

Mahogany Sessions – The Jazz Focus Big Band

21 februari 2016 16:00
Wordt mede mogelijk gemaakt door  Matthews2

Jazz Focus NSJ Club (1)

Jazz Focus Big Band Easy Money by Benny Carter North Sea Jazz Club

De Jazz Focus Big Band

De Jazz Focus Big Band, o.l.v. Peter Guidi, bestaat uit 18 zeer talentvolle jazzmuzikanten die op hoog niveau samenspelen. Het repertoire bestaat uit arrangementen van swing, be-bop, blues, latin en funk uit de big band geschiedenis tot moderne composities.

Als onderdeel van de Muziekschool Amsterdam speelt de Jazz Focus Big Band jaarlijks in de Amsterdamse muziek scene inclusief optredens op de Uitmarkt en het Bimhuis.

Daarnaast heeft de band in de afgelopen jaren bij diverse festivals en concoursen een totaal van 10 eerste prijzen gewonnen. In 2014 speelde de band op het Amsterdamse Grachtenfestival.

Filed under: concertagenda

<< Jazz Focus Big Band (Mahogany Sessions)

00:00
foto's Cor van Bruggen

foto’s Cor van Bruggen

Zondagmiddag 21 februari, werd onze goed gevulde jazzclub weer getracteerd op een zondagse Mahogany Session van formaat: De Jazz Focus Big Band van de Amsterdamse muziekschool o.l.v. Peter Guidi. Deze junioren big band is inmiddels gerenommeerd door diverse optredens in de Volendamse “Harbour Jazz” middagen en hun destijds breed gesteunde succesvolle trip naar New York. Het gaat hier om een echte big-band, met als koper-groep: 5 trompettisten en 3 trombonisten (2 tenor en 1 bas). Rietblazers: 5 saxen (2 alt, 2 tenor en een bariton). Contrabas, gitaar, piano en drum. Allemaal (piep)jonge getalenteerde jazz-musici met een grote affiniteit met de mainstream-jazz van Duke Ellington, Count Basie en Dizzy Gillespie.
Peter Guidi weet als geen ander zijn mensen en zijn publiek te enthousiasmeren en daarbij iedereen even in het zonnetje te zetten met een kwinkslag en een anecdote.
Een heerlijk schouwspel en een genot voor onze toekomstige jazz.

André Smit

 

Thank you, Peter Guidi and your enthousiastic Jazz Focus Big Band!
We hebben genoten. Prachtige solo’s, instrumentaal en vocaal. Het is heerlijk om deze jonge mensen te horen en te zien.
Hier wordt je heel vrolijk van.
Meta Molleman

Filed under: terugblikken

Fra Fra Sound “Big Jari”

13 februari 2016 21:00

FraFraSound-LR-ReneeMissel

FRA FRA SOUND
“35 years on the road”

Fra Fra Sound is de Amsterdamse muziekformatie die op concertpodia en festivals in ruim zestig landen heeft gestaan. De zeven muzikanten combineren verschillende elementen uit zwarte muziek wereldwijd tot een eigen sound. Energieke Afro-Caribische muziek in de breedste zin van het woord met wereldse invloeden van de Noord-Amerikaanse Jazz en Funk, Surinaamse Kaseko, Kawina, Winti en Afrikaanse ritmes.
Begin jaren ’80 werd Fra Fra in de Amsterdamse Bijlmer opgericht. Diverse musici zijn sindsdien lid geweest van Fra Fra Sound. Vincent Henar is bassist, muzikaal leider en medeoprichter van Fra Fra Sound. Verder bestaat de band uit nog zes muzikanten, allen geboren buiten Nederland (Suriname, VS en Venezuela), maar inmiddels al lange tijd woonachtig in Nederland.

‘Fra Fra’ heeft verschillende betekenissen: het staat voor een mengvorm, maar ook voor vreemd, anders, mysterieus; de onzichtbare verwantschap. ‘Fra Fra’ is tevens de naam van een stam in Noord-Oost Ghana: de Fra Fra people. De naam weerspiegelt de verwantschap tussen muziek, dans, religie en wereldbeschouwing uit de Afrikaanse diaspora en West-Afrika.
Gast vocalist is Al Goodah

13 februari staan zij in Jazzclub Mahogany Hall

Filed under: concertagenda

<< Fra Fra Sound - Big Jari

00:00
foto: Cor van Bruggen

foto: Cor van Bruggen

Zaterdagavond was de goed gevulde Mahogany Hall vol van Surinaamse en Zuid-Amerikaanse ritmes en van de zelf gecomponeerde jazz-muziek van Amsterdamse origine van de “Fra fra sound” o.l.v. Vincent Henar. Een echte jazz-happening die mij vaak deed denken aan Mongo Santamaria.
De heerlijke conga percussie van Carlo Hoop en het mooie samenspel van de trompetist Michael Simon en de tenorsaxofonist Franklin Caesar, stevig ondersteund door Vincent Henar op de electrische bas en Walter Muringen op drums. Typische salsa-motieven op de piano door Robin Geerke. Een mooie variatie werd gespeeld van verschillende composities van de bandleden, ook van bandleden die nu niet mee speelden zoals van Ephraim Trojillo, die ook in nog veel meer andere combinaties speelt.
Een heerlijke avond met een warme Latin sfeer, die onze gure Hollandse kou moeiteloos verdreef.
Wat wel enigszins gemist werd is een vocalist of vocaliste, die de sfeer m.i. meer persoonlijk zou kunnen bepalen.

André Smit

Filed under: terugblikken