Bart Lust Quintet

28 januari 2017 21:00

Bart Lust LR 20x14

 

Het Bart Lust Quintet staart borg voor prachtige luistermuziek die melodie en harmonie grondig aftast, ruimte laat voor ingrijpende improvisaties en de kwaliteit van dit kwintet grondig aan de oppervlakte brengt.
Het is al eens eerder geschreven dat het Bart Lust Quintet klinkt als een kleine big band. De massieve en toch doorzichtige totaalklank refereert aan die van een big band en wat interessanter is: een dwarsdoorsnede biedt de muzikale ideeën van orkestleiders als Stan Kenton, Slide Hampton, Gil Evans en zelfs Tetzepi.

Wat dit laatste eigenzinnige gezelschap uit eigen land betreft hoeven daar geen vragen bij worden gesteld, want Bart Lust maakte er vijf jaar lang deel van uit.
De muziek van het Bart Lust Quintet is geworteld in modale jazz, maar vertoont ook alle kenmerken van eigentijdse jazz- en lichte muziek.
Het feit dat de trombonist in allerlei gezelschappen speelt of heeft gespeeld, zal daar zeker debet aan zijn.
Van het Dutch Jazz Orchestra tot Trijntje Oosterhuis en van Orkater tot Blaudzun kan het niet anders dat al die verschillende stijlen hun invloed hebben achtergelaten. Vaak kan dat nogal eens verkeerd uitpakken, omdat een solist dan té lang blijft hangen in bijvoorbeeld een groep waarin hij zijn hart meer heeft verloren dan in een andere. Maar dit geldt niet voor Bart Lust.

Hij heeft een evenwichtige balans opgebouwd tussen traditie en heden en de deur wijd open gezet voor de toekomst.

Zaterdag 28 januari staat het Bart Lust Quintet in Jazzclub Mahogany Hall in Edam.

Bart Lust – trombone
Bart Wirtz – altsaxofoon
Steven Hupkens – piano
Guus Bakker – contrabas
Joost Kesselaar – slagwerk

 

Filed under: concertagenda

<< Bart Lust Quintet

00:00

Foto: Cor van Bruggen

Op zaterdag 28 januari j.l. was het Jazzclub-podium voor het quintet van de tenortrombonist Bart Lust; een robuust en uiterst ervaren mainstream jazz-combo waarin de bemanning voor die avond gewijzigd was met Joris Teepe (die eind maart met zijn trio of liberty bij ons terugkomt) op contrabas (in de plaats van Guus Bakker) en Miguel Martinez van o.a. het New Cool Collective op altsaxofoon (i.p.v. Bart Wirtz).

Geweldig samenspel van deze vijf door de wol geverfde en zeer gedreven musici met een heerlijke onderling gedeelde harmonische en ritmische muzikale opvatting werd door ons publiek van gemotiveerde fijnproevers muisstil bewonderd. Bart’s trombone-soli in de veelal eigen composities deden vaak denken aan de klank van J.J.Johnson en zijn duetten samen met Miguel klonken perfect. Joris’ stuwende baspartijen hielden de spanning er steeds in en de drum-soli van Joost Kesselaar waren geweldig. Steven Hupkens lardeerde e.e.a. met zijn virtuoos pianospel. Het leek alsof de samenstelling van dit quintet altijd al zo bedoeld was.

Een ronduit heerlijke muzikale avond voor alle betrokkenen.
André Smit

 
Video-verslag van Paul Verbunt.

Filed under: terugblikken

* Jazztekeningen van Piet Klaasse

22 januari 2017 16:00

Het eerste kwartaal 2017 laat fraaie sterk uitvergrote reproducties zien van jazztekeningen van Piet Klaasse (1918 – 2001). Deze tekeningen behoren reeds drie decennia tot de entourage van de club. Ze zijn terug te vinden in het boek JAM SESSION met 120 portretten van jazz- en bluesmuzikanten,   direct getekend tijdens optredens op diverse podia, van North Sea Jazz Festival tot de Meervaart en van het Bimhuis tot Paradiso. Dit boek kwam uit in 1985 en was zeer succesvol.
De tentoonstelling wordt op de kopse wand van de tentoonstellingsruimte gecompleteerd met een door Lies Lijnes (lid van de club) eind jaren ’80 gemaakte tekening op basis van een kleine krantenfoto die de straat in New Orleans laat zien waarin zich het etablissement Mahogany Hall bevond.

Daar komt de naam van de club dus vandaan. Net als de tekeningen van Piet Klaasse is ook de tekening van Lies sterk uitvergroot. 

Deze tentoonstelling is een voorproefje op de eind 2018 te houden tentoonstelling “25 Jaar Verzamelen”, waarin zoveel mogelijk alle sedert 1993 – begin tentoonstellingsprogramma – door de club aangekochte werken zullen worden getoond.

Kees Koedam

 

 

Filed under: exposities

Mahogany Sessions – Maarten Voortman Trio

16:00

Maarten Voortman-LR

Maarten Voortman Trio

Pianist Maarten Voortman (1987) studeerde in Juni 2014 af aan de master opleiding van het Conservatorium van Amsterdam. Al vroeg raakte hij in de ban van de bebop pioniers uit de veertiger jaren. Zijn spel reflecteert dat : avontuurlijk, melodieus en uitgelaten.
Tijdens zijn studie kwam hij in aanraking met een breed scala aan muziekstijlen, zo blijkt uit de diverse projecten waar hij in speelt.
Momenteel leidt hij zelf de Bud Powell Tribute en het Dam Lab.
Tevens in hij sideman bij Willem de Beer’s Jazz CATegory en toetsenist bij de Weekend Warriors.

Bandleden :

Ruud Voesten – drums
Bart Tarenskeen – bas
Maarten Voortman – piano

https://www.youtube.com/watch?v=YwemkbJn-dM

Filed under: concertagenda

<< Maarten Voortman Trio (Mahogany Sessions)

00:00

Maarten Voortman Trio 
Pianist Maarten Voortman (1987) studeerde in Juni 2014 af aan de master opleiding van het Conservatorium van Amsterdam. Al vroeg raakte hij in de ban van de bebop pioniers uit de veertiger jaren.
Zijn spel reflecteert dat : avontuurlijk, melodieus en uitgelaten.
Tijdens zijn studie kwam hij in aanraking met een breed scala aan muziekstijlen, zo blijkt uit de diverse projecten waar hij in speelt.

foto’s en video: Paul Verbunt

Filed under: terugblikken

Maarten Hogenhuis (Bruut) Trio.

19 januari 2017 21:00

Maarten Hogenhuis (Leeuwarden, 1986) is een in Amsterdam gevestigde altsaxofonist en bandleider. Hij is onder meer lid van de powerjazzformatie BRUUT!, The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble (onder leiding van Reinier Baas) en Krupa & The Genes. In 2013 won hij met zijn eigen trio de Keep an Eye Jazz Award in de categorieën Beste Band en Beste Solist. Het jaar daarvoor stond hij met zijn kwartet in de finale van de Dutch Jazz Competition, waar hij de prijs voor Beste Solist in ontvangst mocht nemen. Hogenhuis studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2014 cum laude zijn masterdiploma behaalde.

In juni 2014 kwam Maartens debuutalbum 4/3 uit, waarop zowel zijn kwartet als zijn trio te horen zijn. Met het trio speelde hij sindsdien onder andere op het North Sea Jazz Festival, het Grachtenfestival en in het Bimhuis. Afgelopen jaar won de saxofonist de Laren Jazz Award. 4/3 was een eerste kennismaking met Hogenhuis als componist, en werd vol lof ontvangen door de Nederlandse pers. In zijn stukken laat hij een ongedwongen, frisse benadering horen van swing en hardbop. Op zijn nieuwe album, dat hij in januari 2017 uitbrengt, heeft hij zich gefocust op het componeren voor dit specifieke trio met Mark Schilders op drums en Thomas Rolff op contrabas.

“Een gozer met een opmerkelijk volwassen performance en eigengereide ideeën.” – de Volkskrant
Bezetting:

Maarten Hogenhuis – altsaxofoon
Thomas Rolff – contrabas
Mark Schilders – drums

Filed under: concertagenda

<< Maarten Hogenhuis Trio

00:00

Foto: Cor van Bruggen

Donderdagavond was in Jazzclub Mahogany Hall, het Maarten Hogenhuis Trio te gast. Maarten Hogenhuis is een in Amsterdam gevestigede saxofonist en bandleider, hij is o.a. lid van de powerformatie BRUUT waarmee hij al eerder in Mahogany Hall speelde.
Hogenhuis studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2014 cum laude zijn masterdiploma behaalde.
Maarten speelde samen met bassist Thomas Rolff en drummer Mark Schilders een aantal stukken van hun nieuwe CD Mimicry en twee deeltjes van ‘The Queen’s Suite’ van Duke Ellington. Ook de Jazzstandard ‘Tea for Two’ kwam swingend voorbij.
Het publiek genoot van zijn timing en soulvolle sound en gedoseerde virtuositeit waarbij hij stevig werd begeleid door Schilders en Rolff.
Maarten gaf nog even aan dat hij graag in Mahogany Hall speelt en het publiek liet weten dat die liefde werderzijds is.
Cor van Bruggen.

Filed under: terugblikken

Rob Mostert – “The Preacher Men”

7 januari 2017 21:00

TPM foto Ferry Knijn;LR(foto:Ferry Knijn)

Rob Mostert is al vele jaren een held op zijn Hammond-orgel, model B3.
Sinds kort speelt hij samen met saxofonist Efraim Trujillo en slagwerker Chris Strik in The Preacher Men, waarin niet alleen de vette sound van de Hammond volledig tot zijn recht komt.
Saxvirtuoos Trujillo (The Ploctrones) schittert met robuust ‘in your face’-spel in de kleine bezetting. Strik (Amina Figarova), die net als Trujillo deel uitmaakt van de grote Rob Mostert Hammond Group, begeleidt de solisten strak groovend en swingend, zonder opsmuk maar ongelooflijk krachtig stuwend.
Het drietal neemt het publiek mee terug naar de tijd van rokerige jazzclubs in Chicago en New York waar in de jaren vijftig en zestig legendarische Hammond-trio’s met hardbop- en souljazzgrootheden als Jimmy Smith, Jimmy McGriff, Lou Donaldson en Stanley Turrentine de dienst uitmaakten.
De muziek van The Preacher Men zal oudere én jongere generaties aanspreken omdat het vitaal en opwindend is.
Knappe jongen of meid die stil kan blijven zitten als Rob, Efraim en Chris
‘in the house’ zijn.

De passie en energie van dit trio zal elk publiek in vervoering brengen.
Bezetting
Rob Mostert:            Hammond-orgel
Efraim Trujillo:         saxen
Chris Strik:                slagwerk

Filed under: concertagenda

<< Rob Mostert - The Preacher Men

00:00

(Foto’s Paul Verbunt)

Wat een héérlijk stevig swingend Edams Hammond-orgel feest!

Alle factoren om dit optreden tot een doorslaand succes te maken waren optimaal aanwezig: Een volle zaal van de Mahogany Hall, musici met zin in een avond lang “uit hun dak gaan” na de vreed(t)zame feestdagen en een thuiswedstrijd voor Rob Mostert met veel belangstellende vrienden, kennissen, leerlingen, collega’s en bewonderaars.
De show begon meteen al met de stevig swingende beat van Chris Stik, waarbij de linker (blote) voet van Rob zich als de bassist van de groep voegde op het Hammond basklavier. Dit bleef de voortdurend opzwepende basis van deze uiterst muzikale avond.
Efraïm Trojillo en Rob Mostert soleerden naar hartelust op meestal eigen composities, volledig op elkaar ingespeeld als twee handen op één buik. Niemand kon dit aanhoren zonder mee te bewegen en iedereen werd meegezogen in de enthousiaste “groove” van deze “hoge priesters” en hun Jazzy “evangelie”.

Ik weet zeker dat ik niet de enige was, die heeft genoten.
André Smit

LUISTERPROEF (klik hier)

 

Filed under: terugblikken