Bart Lust Quintet

28 januari 2017 21:00

Bart Lust LR 20x14

 

Het Bart Lust Quintet staart borg voor prachtige luistermuziek die melodie en harmonie grondig aftast, ruimte laat voor ingrijpende improvisaties en de kwaliteit van dit kwintet grondig aan de oppervlakte brengt.
Het is al eens eerder geschreven dat het Bart Lust Quintet klinkt als een kleine big band. De massieve en toch doorzichtige totaalklank refereert aan die van een big band en wat interessanter is: een dwarsdoorsnede biedt de muzikale ideeën van orkestleiders als Stan Kenton, Slide Hampton, Gil Evans en zelfs Tetzepi.

Wat dit laatste eigenzinnige gezelschap uit eigen land betreft hoeven daar geen vragen bij worden gesteld, want Bart Lust maakte er vijf jaar lang deel van uit.
De muziek van het Bart Lust Quintet is geworteld in modale jazz, maar vertoont ook alle kenmerken van eigentijdse jazz- en lichte muziek.
Het feit dat de trombonist in allerlei gezelschappen speelt of heeft gespeeld, zal daar zeker debet aan zijn.
Van het Dutch Jazz Orchestra tot Trijntje Oosterhuis en van Orkater tot Blaudzun kan het niet anders dat al die verschillende stijlen hun invloed hebben achtergelaten. Vaak kan dat nogal eens verkeerd uitpakken, omdat een solist dan té lang blijft hangen in bijvoorbeeld een groep waarin hij zijn hart meer heeft verloren dan in een andere. Maar dit geldt niet voor Bart Lust.

Hij heeft een evenwichtige balans opgebouwd tussen traditie en heden en de deur wijd open gezet voor de toekomst.

Zaterdag 28 januari staat het Bart Lust Quintet in Jazzclub Mahogany Hall in Edam.

Bart Lust – trombone
Bart Wirtz – altsaxofoon
Steven Hupkens – piano
Guus Bakker – contrabas
Joost Kesselaar – slagwerk

 

Filed under: concertagenda

1 reactie »

  1. Op zaterdag 28 januari j.l. was het Jazzclub-podium voor het quintet van de tenortrombonist Bart Lust; een robuust en uiterst ervaren mainstream jazz-combo waarin de bemanning voor die avond gewijzigd was met Joris Teepe (die eind maart met zijn trio of liberty bij ons terugkomt) op contrabas (in de plaats van Guus Bakker) en Miguel Martinez van o.a. het New Cool Collective op altsaxofoon (i.p.v. Bart Wirtz).
    Geweldig samenspel van deze vijf door de wol geverfde en zeer gedreven musici met een heerlijke onderling gedeelde harmonische en ritmische muzikale opvatting werd door ons publiek van gemotiveerde fijnproevers muisstil bewonderd. Bart’s trombone-soli in de veelal eigen composities deden vaak denken aan de klank van J.J.Johnson en zijn duetten samen met Miguel klonken perfect. Joris’ stuwende baspartijen hielden de spanning er steeds in en de drum-soli van Joost Kesselaar waren geweldig. Steven Hupkens lardeerde e.e.a. met zijn virtuoos pianospel. Het leek alsof de samenstelling van dit quintet altijd al zo bedoeld was.
    Een ronduit heerlijke muzikale avond voor alle betrokkenen.

    André Smit

    Reactie by André Smit — 30 januari 2017 @ 22:10

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment