Jan Kuiper and The Groove Masters

26 november 2016 21:00

JanKuiperwithBambinoDlx-in-band

Jan Kuiper & The Groove Masters
Vanaf seizoen 2016-2017 zal Jan Kuiper met een nieuw project op de Nederlands podia te zien zijn.
Het project, genaamd “Jan Kuiper & The Groove Masters” combineert de ritmische muziek van Jan Kuiper met de unieke sound van gezongen melodie-lijnen en Afrikaanse groeven.

De bezetting bestaat uit:

Jan Kuiper – gitaar
Digmon Roovers – gitaarbas
Leo Janssen – tenor & sopraansax
Dramane Diarra – vocals, djembé & Ngoni
Mousse Pathe M’Baye – sabar, tama en djembé
Junior Martir – drums

Filed under: concertagenda

<< Jan Kuiper and The Groove Masters

00:00

jan-kuiper-and-the-groove-masters-lr

De afgelopen zaterdagavond werd onze goed gevulde jazzclub getrakteerd op een feestelijke ritmische smeltkroes van Afro-Amerikaanse Blues met Rock en Senegalese percussie door Jan Kuiper en zijn “Groove masters”.
De samenwerking werd opgestart door het Nederlandse trio van Digmon Roovers op gitaarbas en Jan Kuiper op gitaar met Leo Janssen op tenor-sax, die de stevige blues-rock basis neerzetten waarop de geweldige drummer Junior Martir en beide percussionisten Dramane Diarra en Mousse Pathe M’Baye op hun djembé, ngoni, sabar en tabla hun typische strakke Afrikaanse ritmes perfect lieten aansluiten. Het werd een heerlijk muzikaal festijn waarbij vrijwel niemand stil kon blijven zitten en al of niet dansend wel moest meebewegen met de overheersende beat. Voorál na de pauze werd het samenspel steeds strakker, opzwepender en stuwender. Het enthousiasme voor deze wervelende show werd duidelijk gedeeld door zowel de musici als het publiek.

André Smit
(foto: Paul Verbunt)

Filed under: terugblikken

Mahogany Sessions – Lizzy Ossevoort Trio – ‘A Tribute to Nat King Cole’

20 november 2016 16:00

Lizzy Ossevoort-Stafan Bos-LR846

Nathaniel Adams Coles, beter bekend als Nat King Cole, geboren in Montgomery (Alabama) op 17 maart 1919, was jazz-zanger, pianist en songwriter.

Cole wordt algemeen beschouwd als één van de beste mannelijke vocale jazz- en balladvertolkers van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Na een opmerkelijke carrière met heel veel sigaretten, die ertoe bijdroegen zijn stem voldoende laag te houden, overleed hij in 1965 ten gevolge hiervan op 45-jarige leeftijd. Hij heeft een indrukwekkend oeuvre nagelaten.

Lizzy Ossevoort zal ons met haar trio verrassen met een hommage aan de zanger met geheel eigen benadering. Het optreden zal gelardeerd worden met opmerkelijke gebeurtenissen uit zijn leven.

Lizzy Ossevoort (1996) is getalenteerd zangeres en boeiend entertainer.
Ze heeft in haar jonge leven al veel mooie muzikale dingen mogen meemaken, o.a. het Vocalisten Jazz Concours, Prinses Christina Concours, The Voice Of Holland, een opname met het Metropole Orkest, en meer. Lizzy is in 2016 afgestudeerd aan ArtEz in Arnhem. In mei van dit jaar won ze de ‘Conservatorium Talent Award’ bij Jazz in Duketown.

Stefan Bos (1996) is een bijzonder getalenteerde pianist en speelt al een aantal jaren samen met Lizzy. Hij studeert aan het Conservatorium in Amsterdam en treed op met diverse formaties (o.a. The Jazz Commotion). Afgelopen maart won Stefan in Bussum bij het Goois Jazz Festival de ‘Swinging Young Talent Award.’

Pedro Ivo Ferreira, contrabas, komt uit Brazilië en studeert aan het Conservatorium van Amsterdam. Dit buitengewone talent is al in diverse formaties te zien geweest in o.a. het Bimhuis.

Lizzy Ossevoort (zang),
Stefan Bos (piano) en
Pedro Ivo Ferreira (contrabas)

DE TOEGANG IS GRATIS!

Wordt mede mogelijk gemaakt door :

Top Dental logo

Filed under: concertagenda

<< Lizzy Ossevoort Trio (Mahogany Sessions)

00:00

lr195-lizzy-close-up

Deze zondagse Mahogany Session trok Lizzy Ossevoort ondanks de hevige storm een volle zaal met haar meesterlijke “Tribute to Nat King Cole”. Deze derde keer dat ze voor ons optrad (twee keer een zondagmiddag in de jazzclub en een keer met kaaspop in de Diaconie-tuin) was opnieuw perfect van zang, timing, voordracht en dynamiek. Ze werd nu niet alleen meesterlijk begeleid door Stefan Bos op piano, maar ook door Pedro Ivo Ferreira op contrabas. Gedrieën wisten zij ons te boeien met hun prachtige muziek.
De zaal was muisstil aan het genieten en hing aan haar lippen.
Gevoelig, harmonieus, ritmisch en meeslepend afwisselend solerend en elkaar steeds ruim de gelegenheid gevend voor ieders persoonlijke bijdrage. Een prachtig concert van zo’n hoog niveau dat het eigenlijk een Mahogany Hall jazz-avond had moeten vullen.
Gelukkig zag ik dat deze show wel op TV werd geregistreerd.

André Smit
(foto: Cor van Bruggen)

Filed under: terugblikken

Ramon Valle Trio (Cuba)

17 november 2016 21:00

Cubaanse pianist Ramon Valle is een doorgewinterde veteraan met de explosieve energie van een renpaard.
Ramon’s podiumpresentatie is leidend, zowel binnen de gelederen van een orkest of bij een trio. Zijn prestaties zijn charismatisch, zijn muziek bedwelmend.
Hij is niet langer een ruwe diamant maar een perfect geslepen sieraad.

Valle was pas zeven jaar toen hij begon met een pianostudie aan de Escuela Nacional de Arte in zijn woonplaats Holguín, Cuba. Later voltooide hij zijn hogere studies aan de Escuela Nacional de Arte in Havana. Hij speelde op jazzfestival’s in Mexico, Bogota en Havana, waarna de grote Cubaanse pianist en oprichter van Irakere, Chucho Valdés, verklaarde dat Ramon Valle “Het grootste talent onder onze jonge pianisten,” was.
In 1993 kwam zijn debuut album uit: Levitando. Valle’s originele compositie ‘Levitando’, is sindsdien zeer bekend in Cuba en verre omstreken.
Onder de leiding van de wereldberoemde Producer Suzi Reynolds, is Valle’s carrière verder gevormd, niet alleen door de presentatie van zijn veelzijdigheid als componist, arrangeur en uitvoerder van zijn eigen werken, maar ook door zijn interpretaties van grote werken van andere kunstenaars, zoals de harmonieën van Stevie Wonder, de aangrijpende teksten van Leonard Cohen en de geest van John Coltrane.

Valle is een bescheiden man met een aanstekelijke glimlach en een artistiek karakter. Valle’s muziek komt diep uit zijn ziel. De ritmes van Afrika, die in het Caribisch gebied zijn verankerd zijn een belangrijke hoeksteen voor de Cubaanse cultuur en zijn muziek. “Muziek is als een rivier,” zegt hij. “ik drink zoveel als mijn lichaam nodig heeft om mijn muziek te voeden en om me te laten inspireren.“

Filed under: concertagenda

<< Ramon Valle Trio

00:00

ramon-valle-combi-lr-pv

Het Ramon Valle Trio is een oude bekende van Jazzclub Mahogany Hall.

De immer enthausiaste Cubaanse pianist was al vaker in de Jazzclub en speelde nu samen met zijn uitstekende bassist Omar Rodriguez Calvo en de even getalenteerde drummer Liber Torriente, een indrukwekkend concert voor een zeer aandachtig publiek. Ramon speelde veel eigen composities en bewees weer eens dat hij met zijn muziek een groot publiek uren kan blijven boeien

Cor van Bruggen.
(foto’s: Paul Verbunt)

Filed under: terugblikken

<< Tineke Postma Quartet met Frederik Köster

15 november 2016 00:00

Tineke Postma-LR112

De groei die jazzsaxofoniste Tineke Postma heeft doorgemaakt is bewonderenswaardig. In korte tijd wist de 36-jarige Friezin niet alleen de top van de Nederlandse, maar ook van de internationale jazz te bereiken. Terecht zag de jury van de Buma Boy Edgar Prijs Postma’s combinatie van kosmopolitisme en Hollandse nuchterheid. „Hoe een in principe bescheiden Friese musicus carrière in de Verenigde Staten maakte met haar eigen Amerikaanse band en samenwerkte met niet de minsten”, meldt de jury. De prijs is een aanmoediging voor „een uitstekend bandleider, een ontvankelijke en derhalve natuurlijke autoriteit”.
Zaterdag 5 november speelde Tineke met haar Quartet en met Frederik Köster uit de BRD op het podium van Mahofany Hall. Een goed gevulde zaal kom de muziek zeer waarderen.
foto: Paul Verbunt.

Filed under: terugblikken

Tineke Postma (winnares Boy Edgarprijs) Quartet feat. Frederik Köster (BRD)

5 november 2016 21:00

Tineke+Postma2015_LR-site

De groei die jazzsaxofoniste Tineke Postma heeft doorgemaakt is bewonderenswaardig. In korte tijd wist de 36-jarige Friezin niet alleen de top van de Nederlandse, maar ook van de internationale jazz te bereiken. Terecht zag de jury van de Buma Boy Edgar Prijs Postma’s combinatie van kosmopolitisme en Hollandse nuchterheid. „Hoe een in principe bescheiden Friese musicus carrière in de Verenigde Staten maakte met haar eigen Amerikaanse band en samenwerkte met niet de minsten”, meldt de jury. De prijs is een aanmoediging voor „een uitstekend bandleider, een ontvankelijke en derhalve natuurlijke autoriteit”.
Tineke vindt de prijs een eer waar ze nog niet op had durven hopen. Ze wil het „waarmaken”, en ze voelt een verplichting „de muziek naar een groot publiek te brengen”.

Tineke Postma was nog maar een kind toen ze besloot om jazzsaxofoon te gaan spelen. Het feit dat zij op jeugdige leeftijd al meer naar jazzalbums van haar ouders luisterde – Miles Davis: ‘Round About Midnight! – dan naar popplaatjes getuigt van haar vroege verliefdheid op het genre. Toen zij naar het Conservatorium van Zwolle ging, had ze ook al een andere beslissing genomen: zij wilde de kost gaan verdienen met saxofoonspelen. En dat deed Postma. Nadat zij cum laude was afgestudeerd aan het conservatorium van Amsterdam verraste zij de wereld door zich te ontwikkelen tot één van de meest bejubelde en succesvolle jazzmuzikanten die Nederland ooit heeft gekend.

Filed under: concertagenda