Ramon Valle Trio (Cuba)

17 november 2016 21:00

Cubaanse pianist Ramon Valle is een doorgewinterde veteraan met de explosieve energie van een renpaard.
Ramon’s podiumpresentatie is leidend, zowel binnen de gelederen van een orkest of bij een trio. Zijn prestaties zijn charismatisch, zijn muziek bedwelmend.
Hij is niet langer een ruwe diamant maar een perfect geslepen sieraad.

Valle was pas zeven jaar toen hij begon met een pianostudie aan de Escuela Nacional de Arte in zijn woonplaats Holguín, Cuba. Later voltooide hij zijn hogere studies aan de Escuela Nacional de Arte in Havana. Hij speelde op jazzfestival’s in Mexico, Bogota en Havana, waarna de grote Cubaanse pianist en oprichter van Irakere, Chucho Valdés, verklaarde dat Ramon Valle “Het grootste talent onder onze jonge pianisten,” was.
In 1993 kwam zijn debuut album uit: Levitando. Valle’s originele compositie ‘Levitando’, is sindsdien zeer bekend in Cuba en verre omstreken.
Onder de leiding van de wereldberoemde Producer Suzi Reynolds, is Valle’s carrière verder gevormd, niet alleen door de presentatie van zijn veelzijdigheid als componist, arrangeur en uitvoerder van zijn eigen werken, maar ook door zijn interpretaties van grote werken van andere kunstenaars, zoals de harmonieën van Stevie Wonder, de aangrijpende teksten van Leonard Cohen en de geest van John Coltrane.

Valle is een bescheiden man met een aanstekelijke glimlach en een artistiek karakter. Valle’s muziek komt diep uit zijn ziel. De ritmes van Afrika, die in het Caribisch gebied zijn verankerd zijn een belangrijke hoeksteen voor de Cubaanse cultuur en zijn muziek. “Muziek is als een rivier,” zegt hij. “ik drink zoveel als mijn lichaam nodig heeft om mijn muziek te voeden en om me te laten inspireren.“

Filed under: concertagenda

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment