BARRELHOUSE 40 JAAR!

29 november 2014 21:00

Barrelhouse voor site (2014)

Barrelhouse 40 jaar

Barrelhouse bestaat 40 jaar! In ‘74 vond het eerste optreden plaats en kwam de eerste elpee uit. Dat was een bluesy album. Blues bestond toen al meer dan 75 jaar en is sinds het ontstaan natuurlijk veranderd. Maar de essentie van blues is hetzelfde gebleven.

Barrelhouse is zich in de loop der jaren continu blijven ontwikkelen. Veel verschillende invloeden zijn er in het bandgeluid te horen. Maar het wezen van Barrelhouse is hetzelfde gebleven: bluesy en soulful, hypnotiserend en ontroerend in de ballads, dan weer uitbundig swingend in de up tempo nummers. De bezetting is ook onveranderd gebleven, met aan het hoofd Tineke Schoemaker met de mooiste en meest intrigerende blues-stem van Nederland. Na al die jaren is Barrelhouse zowel live als op de plaat nog steeds een band van topklasse.

Line-up:
Tineke Schoemaker – vocals
 – Johnny LaPorte – guitar
 – Han van Dam – piano
 – Guus LaPorte – guitar

Bob Dros – drums

Jan Willem Sligting – bass, accordeon, doublebass

 

Filed under: concertagenda

<< Barrelhouse

00:00

Barrelhouse (Sanne).388jpg

BARRELHOUSE 40 JAAR

Barrelhouse opnemen in  je programmering, betekent rekening houden met een uitverkocht huis. Ook dit keer bleek deze stelling weer meer dan waar, want in een propvolle Jazzclub gaf deze 40 jaar bestaande superband opnieuw een proeve van bekwaamheid af. Voor een zeer enthousiast publiek werd nogmaals onderstreept dat Barrelhouse een aparte band heeft met Edam in het algemeen en met Jazzclub Mahogany Hall in het bijzonder. Tot middernacht stond de band te swingen en leek, evenals het publiek, niet moe te krijgen.

40 jaar Barrelhouse, ach Barrelhouse is tijdloos.

CvB.

Filed under: terugblikken

Mahogany Sessions – Oosterdok 4

23 november 2014 16:00

Oosterdok 4 voor site (2014)

OOSTERDOK 4

 “Je sluit je ogen en je bevindt je opeens in een afgeladen Village Vanguard in New York op een druilerige zondagmiddag in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Of je hoort voor het eerst een uit de vergetelheid opgedoken obscure live opname van het onvergetelijke John Coltrane Quartet.” zo schreef een recensent onlangs over hun optreden.

De vier leden van de band zijn allen student aan het Conservatorium van Amsterdam. Oosterdok 4 is opgericht in het voorjaar van 2011 en won in 2012 een eerste prijs op het Prinses Christina Concours.

Het kwartet heeft op tientallen grote en kleine jazzpodia gestaan, waaronder North Sea Jazz Festival, Goois Jazz Festival, Amsterdam Jazz Fest, Royal Zaantheater, Roermond Swingt, Windkracht 13, Muziekgebouw Eindhoven en nog veel meer. Oosterdok 4 speelt jazzmuziek uit de jaren 50 en 60 van John Coltrane, Miles Davis, Thelonious Monk en vele anderen.

Dit concert wordt gesponsord door:

Mode Only (vierkant)

 

Filed under: concertagenda

<< Oosterdok 4 (Mahogany Sessions)

00:00

Oosterdok 4 voor site (2014)

Ik kwam binnen toen Oosterdok 4 al was begonnen en was meteen onder de indruk van hun professioneel aandoende performance. De vleugel werd op zeer ervaren wijze bespeeld door Floris Kappeyne met opvallend mooie harmonieuze en melodieuze loopjes en soli, zonder de slordige routines en de heel persoonlijke klank van de tenorsax van Gideon Tazelaar deed mij meteen denken aan Stan Getz. Wouter Kuhne op drums speelde uiterst geconcentreerd met een perfecte timing en soms met heerlijk syncopische licks, terwijl Steven Willem Zwanink als (invallende) contrabassist de indruk gaf dat hij al geruime tijd deel uit maakt van dit kwartet.
Zij hebben nu al een perfecte discipline van terugnemen om elkaar de beurt geven om te soleren en dan alleen te ondersteunen. Dit kwartet van leerlingen aan het Conservatorium van Amsterdam gaat het volgens mij helemaal maken en zoals “De Diamond Five” uit de zestiger jaren van de vorige eeuw worden zij voor mij “De Oosterdok Four” van deze eeuw!
Dit was ouderwets van Jazz (met een grote “J”) genieten.

André Smit

Filed under: terugblikken

MICHIEL BORSTLAP SOLO

20 november 2014 21:00

Borstlab voor site (2014)

Michiel Borstlap werd in Nederland geboren in een muzikale familie waar voortdurend naar muziek werd geluisterd. Hij werd al vroeg ‘besmet’ met het muziekvirus. “Toen ik vier was, hoorde ik een piano en werd verliefd,” zegt hij. “daarna heb ik altijd van gedroomd van een carrière in de muziek”.

Michiel maakte van zijn droom een werkelijkheid, toen hij in 1992, cum laude, afstudeerde op het Hilversums Conservatorium en werd toen meteen bekroond tot Beste Solist, bij een Europese wedstrijd in hetzelfde jaar. In 1996 won hij de prestigieuze Thelonious Monk Award en werkte vervolgens aan een reeks van succesvolle samenwerkingen met jazz en poplegends zoals Herbie Hancock, Bill Bruford, Gino Vannelli, Pat Metheny, Wayne Shorter en meer recentelijk met Ludovico Einaudi. Borstlap heeft eenentwintig albums uitgebracht onder zijn eigen naam en heeft vele composities geschreven voor andere groepen, met name voor het duo: Herbie Hancock en Wayne Shorter.

Borstlap muzikale werk  bestaat uit componeren en uitvoeren. Op de vraag welke van deze twee het belangrijkste is voor hem, is zijn antwoord simpel: “componeren of improviseren is eigenlijk hetzelfde, met uitzondering van de tijd”. Improviseren gebeurt in fracties van seconden, componeren duurt veel langer. In 2009 won hij een Edison.

Als je Michiel vraagt muziek te definiëren zegt hij: “Muziek is vrijheid, een zeer mooi ding. Ik hou van vrijheid. Het is een uniek gevoel om met je hoofd vol muziek te kunnen improviseren voor een publiek. Michiel Borstlap speelde concerten over de hele wereld, in meer dan 70 landen.

Filed under: concertagenda

<< Michiel Borstlap

00:00

Michiel Borstlap-LR-238

Deze donderdagse-special was nu toch weer een uiterst bijzondere:
Michiel Borstlap voelde zich helemaal thuis in de Mahogany Hall, zó goed thuis dat hij in een soort gevoelige muzikale “trance” raakte.
Met zijn ogen dicht speelde hij voor de pauze louter improviserend diverse persoonlijke associaties op slechts twee composities van elk bijna een half uur (“‘Round Midnight” van Thelonius Monk en “Blame it on my youth” van Oscar Levant) Héél gevoelig en subtiel, waarbij zelfs een goed bedoelde ondersteuning door een drummer of gitarist toch zou hebben gestoord.(!) Prachtig genuanceerd, harmonieus en creatief liet hij ons diverse eigen sound-scapes op een prachtig gestemde vleugel horen. Na de pauze liet hij ons wat meer variatie horen, maar steeds op de grens van klassiek (Satie) en Jazz (Monk). Hij deed denken aan Keith Jarrett en Chick Corea, maar voorál aan Michiel Borstlap’s CD “Reflections” en nu zijn nieuwste CD: “Frames”. Héérlijk !

André Smit
(foto: Cor van Bruggen)

Filed under: terugblikken

AMINA FIGAROVA SEXTET (USA/Nederland)

8 november 2014 21:00

Amina Figarova voor site (2014)

Amina Figarova Sextet.

Amina Figarova is geboren en getogen in Bakoe, Azerbeidzjan, Bart Platteau, haar man, komt uit België, en samen zijn ze de burgers van de wereld. Ze hebben in 18 jaar, uitgebreid door de wereld getoerd en ontwikkelen toen, ondanks de onvermijdelijke personele veranderingen, een hecht ensemble met een eigen geluid, dat is gebaseerd op haar onnavolgbare stembereik van Armina en op een origineel repertoire. In die periode hebben Figarova en Platteau in Rotterdam gewoond, waar zij een ​​comfortabele lanceerplatform voor hun carrière zijn vonden. In 2010 besloten ze om de gedurfde, grote verhuizing naar de Verenigde Staten te maken en hebben het daar geweldig naar hun zin. Zij werken samen met musici uit de VS en Europa in een groot circuit van gastvrije locaties, dat zij in die 18 jaar hebben opgebouwd. Amina Figarova Sextet maakte grote indruk op het hoofdpodium van het Newport Jazz Festival,en nu wordt herhaaldelijk uitgenodigd in New Orleans Jazz and Heritage Festival, won prijzen op grote festivals in Chicago, Detroit, Parijs, Amsterdam – en natuurlijk New York.

Zaterdavond 8 november in Jazzclub Mahogany Hall in Edam.

 

Filed under: concertagenda

<< Amina Figarova Sextet

00:00

Amina_Figarova1-1389215165

Zaterdag begon dit concert van het sextet van Amina Figarova meteen al heel bijzonder met spontaan een vrije drumsolo van Jason Brown, die na enkele wervelende tempo- en volume-wisselingen de strakke intro werd van hun openingsnummer. Opvallend waren de aparte harmonieën van de dwarsfluit (Bart Platteau), de bügel (Ernie Hammes) en de tenorsax (Johannes Mueller) ondersteund door een stevige bas van Derryl Hall, die mij wat doen denken aan Boy Edgar’s Big Band. De piano-partijen waren een afwisseling van warme ondersteunende accoorden en ritmisch omlijstende vingervlugge loopjes met een mooie timing. Er werden uitsluitend eigen composities gespeeld, sommige nog niet voorzien van een naam zodat onze creatieve inbreng terstond werd uitgenodigd. Echt mooi waren de slepend langzame ballads met soli van Bart op altfluit, Johannes op sopraan-sax en Ernie op bügel, Amina op de prachtig klinkende vleugel en Derryl op de acoustische contrabas.
De geluidstechniek, in handen van Harry Hulskemper was perfect: acoustisch in balans, niet te hard en zonder vervorming.

Complimenten, André Smit

Filed under: terugblikken