“PIERRE COURBOIS TRIO” – ‘3 GEN 3’

4 februari 2023 21:00

PIERRE COURBOIS TRIO

De legendarische Nederlandse drummer Pierre Courbois vierde onlangs zijn 80ste verjaardag. Speciaal voor deze gelegenheid startte hij een nieuw trio genaamd “Three Generations Trio” (3GEN3) met saxofonist Jesse Schilderink en bassist Wiro Mahieu.

Pierre Courbois (Nijmegen, 23 april 1940) is, in de woorden van pianist Rein de Graaff, ‘de Miles Davis van de Nederlandse jazz’. Evenals Miles Davis loopt Courbois voorop bij nieuwe trends en weet hij daarbij steeds de juiste jonge muzikanten om zich heen te verzamelen. Hij leidt Nederlands eerste groep die geheel vrij improviseert: het (Original) Dutch Free Jazz Quartet. Hij brengt de rockjazz naar Nederland met zijn Association PC en gaat weer later experimenteren met curieuze bezettingen, lange improvisatieschema’s en afwijkende maatsoorten. Daarnaast manifesteert de slagwerker zich als instrumentenbouwer – zo bespeelt hij een tijdlang een elektronisch drumstel van eigen makelij – en als een altijd geïnspireerde begeleider in de meer courante jazzstijlen, die hij tussen de bedrijven door blijft beoefenen (onder meer in het oorspronkelijke Rein de Graaff/Dick Vennik Quartet).

Jesse Schilderink is een geweldige getalenteerde nieuwe saxofonist in de Nederlandse jazzscene. Hij speelt zowel vrije, traditionele als moderne jazz en pop en funk gerelateerde muziekstijlen.

Wiro Mahieu werkte voor het eerst met Pierre in de jaren 90 toen ze zich bij de Nederlandse jazzband “Waterland Sextet” van pianist/componist Loek Dikker voegden. Met Wiro die ook de contrabas strijkt en basgitaar toevoegt, belooft dit trio één te worden met veel afwisseling.

Zaterdag 04 februari  in Jazzclub Mahogany Hall.
Zeevangszeedijk 7 – 1135PZ Edam
Paviljoen De Zuiderzee – telefoon: 0299-676394

Aanvang: 21.00 uur – zaal open: 20.00 uur
Toegangsprijs: leden € 8,-, niet leden € 18,-, CJP (t/m 25 jaar) € 10,50

Reserveren wordt aanbevolen, bel of mail:

k.roskam@hetnet.nl  – of 0299 – 372979
f.bakker01@quicknet.nl – of 0299 – 372249

Filed under: concertagenda

1 reactie »

  1. Afgelopen zaterdag 4 februari was het trio “3Gen3” onze Jazz-attractie met de oude bekende drummer en componist Pierre Courbois en contrabassist Wiro Mahieu, maar als nieuw talent en attractie de tenorsaxofonist Jesse Schilderink, die we onlangs nog bij Jasper van ’t Hoff hebben horen spelen. Ik kwam voorál voor Jesse omdat ik hoopte dat hij zich zou gaan uitleven en ons veel moois zou laten horen maar het werd een serie composities van Pierre Coubois met voorál ongelijke ritmes en droge individuele riedels zonder gevoelige melodie-lijnen, harmonieën of een samen gedragen ritmische “groove”. Ik heb het amper tot de pauze kunnen volhouden, waarbij ik mij verbaasde dat het ruim aanwezige publiek steeds na elk nummer enthousiast bleef applaudiseren terwijl ik het niet langer kon waarderen. Helaas kan ik niet positiever reageren….

    Reactie by André Smit — 5 februari 2023 @ 23:49

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment