Wolfert Brederode, Matangi Quartet & Joost Lijbaart

18 november 2023 21:00

Ruins & Remains is het nieuwste project van Wolfert Brederode, een samenwerking met drummer Joost Lijbaart en het Matangi Quartet.
Het is een muzikale en persoonlijke bezinning over de destructieve kant van mens en natuur, maar ook een ode aan de kwetsbaarheid en veerkracht ervan, die nu, na een pandemie te hebben doorstaan, een nog actueler onderwerp blijkt te zijn.
Wolfert: ‘Ik beschouw Ruins & Remains als een evoluerende suite: met terugkerende leidmotieven, sleutelcentra, harmonische progressies, maar met de vrijheid voor ons om delen toe te voegen of weg te laten, uit te rekken of in te korten of te verbinden via vrije improvisaties. Het stelt ons dus in staat om de muziek te blijven laten ademen en transformeren met behoud van de ‘essentie’.’

Het Matangi Quartet is al meer dan twee decennia een van de meest toonaangevende strijkkwartetten in het Nederlandse muziekleven met de meest uiteenlopende projecten en samenwerkingen. Alle musici hebben reeds hun krachten gebundeld in diverse concert-, dans-, theater- en televisieproducties.
Voor Matangi’s album ‘Jazzics’ componeerde Wolfert ook het spiritueel- en melancholische werk ‘Shadowchild’.

Met Ruins & Remains gaat een lang gekoesterde wens in vervulling om gezamenlijk een eigenzinnig muzikaal universum te presenteren in een raadselachtig concertprogramma.

Bezetting Matangi Quartet:
Maria-Paula Majoor – viool
Sedna Heitzman – viool
Karten Kleijer – altviool
Arno van der Vuurst – cello
——
Wolfert Brederode – piano
Joost Lijbaart – drums

Zaterdag 18 november 2023 in Jazzclub Mahogany Hall.
Zeevangszeedijk 7 – 1135PZ Edam
Paviljoen De Zuiderzee – telefoon: 0299-676394

Aanvang: 21.00 uur – zaal open: 20.00 uur
Toegangsprijs: leden € 8,-, niet leden € 18,-
CJP (t/m 25 jaar) € 10,50

Reserveren wordt aanbevolen, bel of mail:
k.roskam@hetnet.nl – of 0299 – 372979
f.bakker01@quicknet.nl – of 0299 – 372249

Filed under: concertagenda

1 reactie »

  1. Een héél bijzondere combinatie

    Zaterdag 18 november was de zaal niet helemaal uitverkocht maar goed bezet met liefhebbers en nieuwsgierigen naar deze bijzondere match van Matangi, een klassiek georiënteerd strijkkwartet met twee nogal creatief improviserende jazz-musici. Het resultaat was een samensmelting van dromerige motieven van Wolfert Brederode en Joost Lijbaart met prachtige harmonieuze fragmenten uit het Slavische zigeuner-genre en de Argentijnse ervaringen van het Matangi kwartet met de muziek van Astór Piazzola, waarbij vooral het prachtige gedragen solistische vioolspel van Paula Majoor en de dromerige soli van Wolfert opvielen. Iedereen was geboeid en muisstil aan het luisteren, terwijl enkele toeschouwers de pauze als eindpunt kozen omdat het hen wel genoeg was.

    Een prachtige weergave van deze happening:

    https://youtu.be/pEbpLMxdWsA?si=3oCFzzi_pbMk9u5_

    Reactie by André Smit — 20 november 2023 @ 19:17

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment