Ben van den Dungen Quartet – “Tribute to John Coltrane”

16 oktober 2021 21:00

TRIBUTE TO JOHN COLTRANE

Het Ben van den Dungen Quartet brengt een hommage aan de legendarische saxofonist John Coltrane en zijn muziek, een van de meest invloedrijke saxofonisten aller tijden. Hij verwierf bekendheid tijdens zijn periode bij Miles Davis en zijn soloprojecten sloegen in als een bom.
De LP’s ‘Blue Trane’ en ‘Giant Steps’ verwonderden vriend en vijand en waren van meet af aan klassiekers. In de jaren zestig formeerde ‘Trane’ een nieuw kwartet en sloeg daarmee een nieuwe weg in.
Een onmiddellijke verandering van de jazzmuziek van de jaren zestig was het gevolg.
Het Ben van den Dungen Quartet brengt in deze wervelende ode een hedendaagse interpretatie van een met recht als ‘classics’ bestempeld repertoire.

BEN VAN DEN DUNGEN QUARTET
Ben begon zijn concertcarrière al in het begin van de jaren ’80. Sindsdien heeft hij met verschillende groepen zo’n 6000 concerten in 70 verschillende landen verzorgd. Ben speelt mee op meer dan 80 cd’s. Van zijn kwartet kwam in het najaar van 2013 het eerste album ‘Ciao City’ uit. Het tweede album verscheen kort daarna en werd live opgenomen in Café Central in Madrid.
Daarover schreef de Nederlandse pers: “Zijn spel heeft een bezieling die je in de hedendaagse jazz helaas te weinig tegenkomt”. Ben toerde onder andere met het programma ‘Blue Note’ door de Nederlandse theaters.

Ben van den Dungen –Saxen
Miguel Rodriguez –Piano
Marius Beets –Bas
Gijs Dijkhuizen –Drums

Zaterdag 16 oktober 2021, staan zij in Jazzclub Mahogany Hall.
Zeevangszeedijk 7 – 1135PZ Edam
Paviljoen De Zuiderzee – telefoon: 0299-676394

Aanvang: 21.00 uur – zaal open: 20.00 uur
Toegangsprijs: leden € 8,-, niet leden € 18,-, CJP (t/m 25 jaar) € 10,50

Reserveren is noodzakelijk, leden krijgen voorrang:
k.roskam@hetnet.nl  – of 0299 – 372979
f.bakker01@quicknet.nl – of 0299 – 372249

Filed under: concertagenda

1 reactie »

  1. Gisteravond hebben wij met een binnen corona-beperkingen volle zaal genoten van een heerlijk optreden van een geweldenaar op tenor- en sopraan-saxofoon, Ben van den Dungen met zijn drie even geweldige begeleiders: Miguel Rodriguez (p), Marius Beets (b) en Gijs Dijkhuizen (dr) die alle drie inmiddels ruimschoots hun jazz-sporen hebben verdiend en geschiedenis hebben geschreven.
    Ben heeft ons toch steeds weer geboeid laten luisteren naar zijn nieuwe projecten waarbij hij ons mee neemt in een andere sfeer van het rijke jazz-verleden. Nu liet hij ons wat dieper kennis maken met zijn grote voorbeeld: John Coltrane, als een bijna van zijn muziek en zijn spirituele overtuiging bezeten saxofonist en bescheiden componist. Zijn warme heese tenorsax geluid, melodieus en harmonisch door de vele parafraserende loopjes rondom de hoofdmelodie en puntige virtuose motieven en solistische omlijstingen waren deze keer helemaal ontleend aan de rijke discografie van Coltrane. Waarbij hij steeds tussendoor even op adem kwam door anecdotische en illustrerende uitwijdingen te vertellen bij elk volgend nummer. Hij boeide ons allen en iedereen was muisstil van begin tot eind. Dit geboeide publiek gaf hem en alle musici onzichtbare vleugels waardoor zij steeds geweldiger gingen samenspelen en elkaar mee omhoog namen.
    Een opnieuw ideale jazzclub-avond in alle opzichten.

    André Smit

    Reactie by André Smit — 18 oktober 2021 @ 00:05

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment