Bart Wirtz – “Beneath The Surface”

25 november 2017 21:00

foto: Frank de Graaf

WANNEER HET HOOFD GEVECHT MAAR HET HART KIEST.

‘Het hoofd ten opzichte van het hart’ is het centrale thema van Beneath The Surface. Elk van de songs kleuren een andere emotie, vormen samen een volledige palet. Dit is Bart Wirtz meest persoonlijke album.
Beneath The Surface gaat over wat er aan de oppervlakte ligt en wat eronder. Sommige emoties, zoals persoonlijke twijfel en onzekerheid, zijn duidelijk, maar anderen blijven vaag en ongrijpbaar. Om een ​​greep op hen te krijgen, moeten ze eerst worden uitgedrukt! Wirtz reflecteert over het verleden, geeft een visie voor de toekomst en grijpt het ‘nu’.
“Op dit punt in mijn leven heb ik het gevoel dat het tijd is voor dit album.”
Met zijn vierde studioalbum, slaat altsaxofonist Bart Wirtz een geheel nieuwe richting in. De mix van hip-hop, rock, jazz en funk is een afwijking van het geluid van zijn eerdere werk. De toevoeging van elektronica en effecten creëert de illusie dat sommige geluiden en ritmes, computer-gegenereerd zijn hoewel zij in werkelijkheid zijn gemaakt door echte instrumenten maar vertekend door effecten.
Saxofonist Bart Wirtz heeft een aantal jazz prijzen, waaronder de Erasmus Jazz Prijs, de Leiden Jazz Award en het Breda Jazz Prijs en niet te vergeten de Edison Jazzism Publieksprijs.
Bart Wirtz is een deel van het Artvark Saxophone Quartet al meer dan 10 jaar. Hij speelt in de New Rotterdam Jazz Orchestra en was mede-oprichter en artistiek leider van Monsieur Dubois en The Young Sinatras (later The Very Next).
Op 25 november speelt hij met zijn Quintet in Jazzclub Mahogany Hall.

Aanvangconcert: 21.00 uur – zaal open: 20.00 uur.
Toegangsprijs: € 17,50 – Leden: € 7,50 – CJP: € 10,-
 
Kijk ook op FACEBOOK (klik op logo)
 

Filed under: concertagenda

<< Bart Wirtz Quintet - 'Beneath The Surface'

00:00

Foto’s en video: Paul Verbunt

Zaterdagavond j.l. werden wij getrakteerd op een zeer bijzonder optreden van het kwintet van Bart Wirtz, bekend van het Artvark Saxofoon Quartet, Monsieur Dubois, The Young Sinatra’s en meer met een keur van collegae, ieder met een uitgebreide staat van dienst: Emiel van Rijthoven, een uiterst bevlogen en enthousiaste toetsenist bij Luzazul en Sensuàl, Phil Martin, een zeer ervaren percussionist en muzikaal manusje van alles bij de Vipertones, Jazz-Invaders en Soul Snatchers en Kasper Kalf, Bassist op contrabas en electrische bas bij Pete Philly & Perquisite en de Young Sinatra’s en als drummer Jimmi Hueting. Wij werden meegenomen in een ritmisch spektakel met sfeervolle oerwoud-geluiden, opgefrist door sfeer-tekeningen van de toetsen en harmonische klanken van de altsax met synthesizer klanken van twee Korg-synthesizers. Een feest van heerlijke muzikale klanken en diverse ritmes. Ronduit geweldig! Ik weet zeker dat ik niet de enige was die genoot.

André Smit.

 

Line Up:
Bart Wirtz – sax
Emiel van Rijthoven – keys & synths
Kasper Kalf – bas
Jimmi Hueting – drums
Phil Martin – percussie-synths & sounds

Filed under: terugblikken

Mahogany Sessions – Blue Jay Collective

19 november 2017 16:00

Blue Jay Collective werd in 2013 opgericht door drummer Bert Ossebaar. De naam van de band verwijst naar de belangrijkste muzikale invloeden: blues and jazz. Daarnaast bevat de sound een stevige portie funk en fusion. Blue Jay Collective brengt muziek van onder andere Yellowjackets, Mezzoforte, Jeff Lorber, Robben Ford, Larry Carlton, Jaco Pastorius, David Sanborn en vele anderen.

Diverse wisselingen leidden tot de volgende huidige bezetting:

Bert Ossebaar (drums) uit Edam valt op door zijn enthousiaste en energieke speelstijl. Hij speelde in bands met eigen werk als Doesn’t Matter, Neon Graffity, Lorian, Lobo Verde, en coverbands als Lighthouse, Late Again, The Biters en Kingcrawlers. Hij heeft podium gedeeld en speelde o.a. Jan Akkerman, Bob Wander en Coen Merckelbach.

Cok van Staveren (saxofoon) uit Edam speelt sinds 2014 bij BJC en voelt zich als een vis in het water op het podium. Hij speelt tenor, alt en sopraansax en vult tevens de sound van de band aan met diverse percussieinstrumenten. Daarnaast is hij actief bij o.a. Dennis Burke, Notorious Monks en diverse jazz-, soul- en popbands en projecten.

Ewald Ebing (toetsen) uit Leiden speelt sinds december 2013 in BJC en heeft de muzikale leiding. Deze gedreven muzikant begon in de jaren ‘80 in de Molukse muziekscene (met o.a. basvirtuoos Jay- Tee Teterrissa), speelde jaren in succesvolle coverbands als de Pasadena Dream Band en Brickhouse, en is actief als sessiemuzikant, zowel in de Leidse jazzscene als internationaal. Hi speelde o.a. met Joe Bourne, The Trammps, Miko Weaver en Jamal Thomas, en is op de plaat te horen met artiesten als Fred Wesley, Michael Hampton en Hans Dulfer.

Lesley Joseph (bas) uit Amsterdam werd op Curaçao geboren en begon ooit op de steeldrums. Deze ‘groove roots player’, zoals hij het zelf graag zegt, is in brede kring als freelance basgitarist werkzaam, zowel live als in de studio. Hij speelde met vele Antilliaanse, Surinaamse en Nederlandse acts, waaronder Eddy Veldman, Franky Douglas, Jan Akkerman, Hans Dulfer en Mai Tai en tevens met internationale artiesten als Ruby Turner, Womack & Womack en Toumani Diabeté.

Sebastiaan Scheurleer (gitaar) heeft opgetreden in verschillende zalen, op festivals en radio- en televisieshows in heel Europa en heeft het podium gedeeld met onder andere Yuri Honing, Saskia Laroo en Karsu Donmez. Zijn studie het Conservatorium van Amsterdam en zijn ervaring met een breed spectrum aan muziekstijlen hebben hem gevormd tot een veelzijdig gitarist met een eclectische en soulvolle klank.

TOEGANGSPRIJS: € 5,-

‘het eerder aangekondigde optreden van Art Rose & Company vervalt wegens ziekte van Peter Bakker’

 
Kijk ook op FACEBOOK (klik op logo)
 

Filed under: concertagenda

<< Blue Jay Collective (Mahogany Sessions)

00:00

foto’s: Paul Verbunt

Filed under: terugblikken

Trio Ed Verhoeff, Izaline Calister, Angelo Verploegen

16 november 2017 21:00

Gitarist Ed Verhoeff is een van de grootste jazz-gitaristen in Nederland.

Ed begon gitaar te spelen in diverse pop en blues bands. Hij studeerde aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag, waar de jazzmuziek echt iets aanwakkerde in hem. De continue uitdaging van deze grenzeloze muziek heeft altijd zijn fascinatie gehouden en die groeit nog steeds.
Vandaag Ed bevindt zich in het circuit van de jazz en wereldmuziek.
Ed Verhoeff ontwikkelde een stijl die in De Gitarist van mei 1999 als ‘fenomenale techniek, een prachtige geluid van zijn eigen en harmonische diepte werd beschreven. Daarnaast is hij is ongelooflijk veelzijdig.(…) Hij weet pop, jazz en rock te combineren en te laten klinken als een coherent geheel.’

Die eigenschappen maken hem een ​​gewild musicus in jazz-, pop clubs en theaters. Hij speelde met muzikanten als John Abercrombie, Philip Catherine, Hein van de Geijn, Adam Nussbaum, Gerard Presencer, Rick Margitza, Ivan Lins, Lincoln Goines, Alex Acuna, Andy Narell, Martin Verdonk, Karim Ziad, Arthur Verocai en het Metropole Orkest ; In de theaterwereld met Izaline Calister, Mathilde Santing, Ramses Shaffy, Madeline Bell en Julya Loco.

In 16 november staat hij met Angelo Verploegen en Izaline Calister op het podium van onze Jazzclub.
Aanvang concert: 21.00 uur – zaal open: 20.00 uur.
Toegangsprijs € 17,50 – Leden: € 7,50 – CJP: € 10,-
 
Kijk ook op FACEBOOK (klik op logo)
 

Filed under: concertagenda

<< Trio Ed Verhoeff, Izaline Calister, Angelo Verploegen

00:00

foto’s: Cor van Bruggen
video: Paul Verbunt

PRACHTIG CONCERT VAN TRIO ED VERHOEFF,
ANGELO VERPLOEGEN en IZALINE CALISTER..

Op het podium van onze goed gevulde jazzclub, trad donderdag 16 november, het Trio van Ed Verhoeff op.
Ed Verhoeff op gitaar, Angelo Verploegen op flügelhorn en zangeres Izaline Calister.
Op zich een niet alledaagse combinatie maar vanaf de eerste accoorden voelden alle aanwezigen dat dit een bijzondere avond ging worden.

Izaline Calister bewees weer eens dat zij een innemende zangeres is die het publiek intens weet te boeien. Ze startte met een song over haar geboorteland Curacau in het Papiaments, maar song verder bekende stukken en evergreens in het Engels, Spaans en ook Nederlands.
Op merkelijk was ook haar bewondering voor Willeke Alberti en haar lied ‘Telkens weer’, dat zij op haar terugreis naar haar woonplaats Groningen, vaak in de auto beluisterde.
Zij maakte er zelf een vertaling in het Papiaments van en bracht dat voor een aandachtig publiek ten gehoren.

Ed Verhoeff en Angelo Verploegen zijn bewezen rasmuzikanten die Izaline op bewonderswaardige manier begeleidden en zelf tot vele knappe soli kwamen.
Kortom een geweldige muziekavond die werd besloten met een gevoelige uitvoering van Gershwins “Summertime”.
Eén van de toehoorders verzuchtte: ‘Wat zou het toch mooi zijn geweest, als Gershwin deze uitvoering zelf had kunnen horen”.

CvB.

Filed under: terugblikken

LOUIS! Project Louis Armstrong.

4 november 2017 21:00

LOUIS! – What a Wonderful World is het tweede programma van het productieteam: LegendsOfMusic. Het programma gaat in première in de tweede helft van het theaterseizoen 2015/2016.

New Orleans jaren twintig. Het is snikheet als Louis Armstrong, dan amper twintig jaar, geschiedenis maakt. Swing, improvisatie, blues, vocals, alles komt bij elkaar in de zomer van 1925, in een studio waar Louis de jazz tot leven blaast met de Hot 5 & 7. Wat volgt is een stormachtige carrière die Satchmo wereldberoemd maakt en het publiek in vervoering brengt. Louis scoort hits als Hello Dolly en What a Wonderful World. Hij vestigt zijn reputatie met vlammende solo’s en swingende zang om zichzelf daarmee tot bekendste en meest geliefde jazzmuzikant aller tijden te kronen. Als trompettist en zanger is het Louis Armstrong die op twintigjarige leeftijd de definitieve richting van de jazz en opvolgende popmuziek zal bepalen. Niet alleen Miles Davis, maar ook James Brown en Michael Jackson waren schatplichtig aan ‘Satchmo’.

LOUIS! – What a Wonderful World schetst een intiem portret van deze meeslepende en melancholische persoonlijkheid die vijf huwelijken versleet, er een levenslange voorliefde voor cannabis op nahield en die net als iedere Afro American te maken kreeg met de power van de legale en illegale machten in het Amerika van de twintigste eeuw.
LOUIS! – What a Wonderful World is een eigentijds eerbetoon aan de grootste jazzheld ooit.
 
Kijk ook op FACEBOOK (klik op logo)
 

Filed under: concertagenda

<< Louis - Project Louis Armstrong

00:00

Video: Paul Verbunt

Zaterdagavond was de jazzclub het sfeervolle podium voor de jazzscene van New Orleans uit de jaren twintig met de broeierige maar uiterst optimistische stemming van die tijd. Vol overgave werden de songs uit die tijd uitgevoerd door de zes hierboven genoemde oude rotten in het vak met een ongehoord enthousiasme en vol vrolijkheid. De muziek van uncle Sachmo werd levensecht vertolkt door Michael Varekamp inclusief zijn stem en bijzondere klank van zijn trompetspel. Samen met Ben van Dungen klonk dit heerlijk in het stevige ritme van Erik Kooger en Harry Emmery, die ons liet genieten van al zijn technische vaardigheden op de contrabas. Hij speelde niet alleen de bekende picking en walking bass, maar ook accoorden alsof hij een gitaar bespeelde en slag en percussie op en rondom de kam zoals Pastorius op zijn electrische bas kon.
Bas van Lier liet ook zijn virtuositeit horen en zien op zijn Hammond orgel en de vleugel terwijl Deborah Carter haar mooie hoge én lagere stemregisters liet horen in de liedjes van Ella Fitzgerald. Een gezellige en vooral vrolijke avond met heerlijke jazz zoals wij inmiddels allemaal heel goed kennen. Dit was volop genieten van begin tot eind. Een top avond!
André Smit

 

Filed under: terugblikken