Oliver’s Cinema (Eric Vloeimans, Tuur Florizoone, Jörg Brinkmann)

27 oktober 2016 21:00

Eric_Vloeimans-LR-Oliver's Cinema

Trompettist Eric Vloeimans maakt een mooie carrière door, daar is iedereen het over eens. Via organische wegen toucheert hij diverse muziekstijlen, die simpelweg op zijn weg komen of die hij wellicht uit de evolutie die hij doormaakt, zelf opzoekt.
Vanuit deze natuurlijke ontwikkeling is wellicht ook het trio Oliver’s Cinema ontstaan. Aan een bar in Belgie raakte Eric Vloeimans in gesprek, waarin hij het het idee opperde om eens aan de slag te gaan met een accordeon.
Een instrument overigens dat de trompettist jarenlang verafschuwde.
Moest hij het maar eens gaan proberen met accordeonist Tuur Florizoone, dan zou hij wel anders over de trekzak gaan denken, zo werd hem geadviseerd. En zo geschiedde: Vloeimans ontmoette Tuur Florizoone, het voelde alsof twee broers elkaar hadden gevonden en een reeks duoconcerten volgde.

In tegenstelling tot de accordeon is een cello een van de lievelingsinstrumenten van Eric Vloeimans. Op 28 juli 2012 troffen de trompettist, accordeonist en cellist Jörg Brinkmann elkaar op het podium van een openluchttheater
Een repetitie van twee uur was eraan vooraf gegaan; het repertoire bestond uit zelf meegebrachte stukken. Het klikte als de weerlicht en kort daarna werd een cd opgenomen.

Het trio staat voor muziek, waarin de achtergronden van de drie uitvoerders, jazz en klassiek samenvloeien. Die hangen als het ware boven het muzikale concept, maar daaraan voegt Tuur Florizoone invloeden uit Braziliaanse-, circus-, dans-, film-, theater-, pop- en wereldmuziek toe. Jörg Brinkmann onderscheidt zich daarenboven door zijn afwijkende behandeling van de cello, die hij evengoed als ritme-instrument inzet en Eric Vloeimans, ja, die…

Tuur Florizoone laat zich voor geen enkel gat vangen, Jörg Brinkmann en Eric Vloeimans evenmin en daardoor is de introductie van ‘Oliver’s Cinema’ een overweldigende belevenis.
De naam van de nieuwe groep is een anagram van de naam Eric Vloeimans:
Oliver’s Cinema.

Filed under: concertagenda

1 reactie »

  1. Donderdagavond was een speciaal voor deze special vol afgeladen Mahogany Hall getuige van een bijzonder stel muzikanten, die alle drie op hun eigen afwijkende manier met hun instrument plegen om te gaan. Eric Vloeimans blaast zijn trompet meestal héél zacht, harmonieus en laag aan met veel “valse lucht” en voorál met veel gevoel. Tuur Florizoone bespeelt zijn accordeon virtuoos, harmonieus en bijna uitsluitend met het piano-klavier en met zijn klank-registers zo ingesteld als een Bandoneón, waarbij hij de blaasbalg en de kast ook als percussie-instrument gebruikt. Jörg Brinkman bespeelt zijn cello niet alleen als strijk-instrument, maar ook plukkend als een kleiner uitgevallen bas en ritmisch als een slaggitaar met af en toe een snel digitaal opgenomen “loop-recording” als begeleiding waarop hij kan gaan soleren. De bijzondere samenklank van deze drie instrumenten blijkt steeds geweldig goed te passen in de goed gekozen dromerige film-muziek waarin zij elkaar volledig kunnen aanvoelen. Een geweldige uiterst muzikale belevenis waarvan de volle zaal muisstil heeft genoten.

    André Smit

    Reactie by André Smit — 28 oktober 2016 @ 21:47

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment