Jan Akkerman Band

8 oktober 2016 21:00

Jan Akkerman LR(site)

Jan Akkerman (1946) is al vijftig jaar één van de meest gerespecteerde gitaristen van Nederlandse bodem. Naast zijn rol in internationaal befaamde groepen als Brainbox en Focus heeft hij samengewerkt met uiteenlopende muzikanten als BB King, Charlie Byrd, Cozy Powell, Claus Ogerman en Ice-T.
Hij maakt meer dan een dozijn soloplaten, waarop hij zich van zijn verschillende kanten laat horen en zijn creativiteit de vrije loop laat gaan. Voorbeelden zijn ‘Tabernakel’ (1973) en zijn beroemde ‘gitaar in bed’-plaat ‘Jan Akkerman’ (1977), maar ook recente albums als ‘CU’ (2003) en ‘Minor Details’ (2011) waarop hij op eigen wijze elementen uit rock, jazz, blues en dance combineert.

Al jarenlang is Jan veelvuldig op internationale podia te zien. Zo treedt hij meerdere malen op tijdens het Montreux Jazz Festival, het North Sea Jazz Festival, maakt hij talloze tournees door theaters en andere podia in Europa en Amerika en geeft hij -ook recentelijk- concerten in onder meer Rusland, Syrië, Indonesië en Japan. Tevens kan Jan nog steeds wereldwijd rekenen op liefhebbers van zijn muziek. Uit alle hoeken van de wereld komen fans naar Nederland om zijn optredens te bezoeken.
Jan Akkerman wordt in 2005 onderscheiden met een Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre. Daarmee krijgt hij wederom verdiende aandacht en erkenning voor zijn wereldwijde en invloedrijke rol binnen de gitaarmuziek.

In april 2012 doet Jan oude tijden herleven met My Brainbox, een project met ex-Vandenberg zanger Bert Heerink. Daarmee viert hij zijn vijftigjarige carrière op veelal uitverkochte podia. Aan het einde van dat jaar wordt hij geridderd in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek.
In de loop van 2015 start Jan Akkerman met zijn nieuwe theatertournee: ‘Back to Vinyl’. Hij speelt tijdens de voorstelling zijn befaamde ‘gitaar in bed’-plaat voor het eerst integraal, inclusief klassiekers als ‘Streetwalker’, ‘Skydancer’ en ‘Crackers’. De zeven stukken van die plaat worden aangevuld met een paar nieuwe composities en wat oudere favorieten.
Concerten van Jan Akkerman zijn nooit hetzelfde. Ze zijn fris, energiek en onvoorspelbaar. Als authentieke improvisator laat hij zien waartoe hij in staat is en deelt hij op het podium zijn passie voor gitaar met vaste bandleden Coen Molenaar (toetsen), David de Marez Oyens (bas/percussie) en Marijn van den Berg (drums).

Filed under: concertagenda

1 reactie »

  1. Zaterdag hebben wij in een afgeladen Jazzclub weer eens mogen genieten van de geraffineerde samenklank van deze vier ouwe rotten in het vak. Jan Akkerman gaat een tournee maken over de hele wereld en wij mochten een soort voorproefje horen. Wat valt er nog vertellen over Jan, die al een halve eeuw een weergaloze legende op gitaar was en al snel de beste van de wereld werd genoemd. Zijn bekende virtuositeit stond nu niet centraal. Het kwartet zette nu een afgeronde samenklank neer, die deed denken aan Carlos Santana, Pat Metheny, Tommy Emanuel en dergelijke internationale grootheden. Voorál na de pauze kwamen ze steeds in een gezamenlijke ritmische groove.
    Een heerlijke voortzetting van ons huidige jubileum-jaar.

    André Smit

    Reactie by André Smit — 11 oktober 2016 @ 23:43

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment