Instant Composers Pool (ICP)

22 oktober 2016 21:00

De Instant Composers Pool treedt niet meer zo vaak op in Nederland. Het orkest heeft zijn werkzaamheden grotendeels verlegd naar het buitenland. Als de ICP daarom weer eens concerteert in Nederland, dien je er als rechtgeaarde muziekliefhebber als de kippen bij te zijn.
Omdat Misha Mengelberg niet meer kan spelen is Guus Janssen is het nieuwe, vaste ICP-lid is geworden.
Guus Janssen is uit hetzelfde ‘rare’ hout gesneden als de overige ICP-musici en dat is absoluut nodig om te kunnen bijdragen aan het zeldzaam kostbare gehalte dat het orkest in de 48 jaar van zijn bestaan heeft opgebouwd.

GROTE NAAM
De ICP heeft die grote naam opgebouwd op het gebied van moderne gecomponeerde en geïmproviseerde muziek. De individuele kwaliteiten van de groepsleden zijn uitzonderlijk: zij zijn allen musici die hun sporen al vele jaren in het landschap van de Nederlandse improvisatiemuziek hebben nagelaten. Het is steeds adembenemend om mee te maken hoe zij aan de uitgevoerde composities nieuwe richtingen meegeven.

Wat de Instant Composers Pool zo uniek maakt is die schijnbaar achteloze omschakeling van gegrondveste improvisaties naar de zo brede traditie van de Afro-Amerikaanse muziek die jazz heet. Maar in het kenmerk van de ICP zit meer besloten: onder meer Europese marsmuziek, volksdeuntjes, oude melodietjes, swing, swing, swing en gecomponeerde Amerikaanse muziek.

Filed under: concertagenda

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment