* Jazzfoto’s Ed van de Elsken

9 januari 2016 16:00

Foto Ed van der Elsken-Expo

Jazzfoto’s Ed van der Elsken in Edam

Start het jubileumjaar 2016 (50 jaar) van Jazzclub Mahogany Hall, Strandbad Paviljoen, Zeevangszeedijk 7a in Edam op 9 januari 2016 met een optreden van het kwartet bestaande uit Han Bennink – drums, Ernst Glerum – bas, Ray Anderson – trombone en Paul van Kemenade – altsax, een week later, om precies te zijn zondag 17 januari, opent aldaar de tentoonstelling JAZZ met de swingende jazzfoto’s van de legendarische fotograaf Ed van der Elsken. 

Na zijn Parijse periode, die het nog steeds tot de verbeelding sprekende fotoboek Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Près oplevert, keert hij terug naar Nederland.
In Amsterdam is dan met enige regelmaat het puikje van De Amerikaanse jazz te horen in het Concertgebouw. Via kunstvrienden als Remco Campert en Simon Vinkenoog maakt hij kennis met de muziek van Chet Baker. Als deze lyrische trompettist in 1955 het podium van het Concertgebouw betreedt is Van der Elsken erbij. Vanaf die tijd is hij daar met grote regelmaat te vinden om de vele Amerikaanse jazzmusici die zullen volgen, zowel voor als achter het podium, op negatief vast te leggen. Deze inspanningen worden bekroond met het prachtige boekje JAZZ dat in 1959 wordt uitgegeven door De Bezige Bij en in 2007 in facsimile herdruk verschijnt bij de bekende Duitse uitgever Steidl. Vele fraaie fotoboeken van zijn hand zullen volgen.

Mahogany Hall toont een bescheiden selectie uit zijn jazzarchief. Tevens wordt aandacht besteed aan, wat eigenlijk een nieuw boekje is, namelijk de speciale editie die Steidl in 2007 uitgeeft van eerder genoemd boekje, waarbij Van der Elsken bij elke muzikant met zilverkleurige fineliner aangeeft om wie het gaat. Bovendien zijn alle jazzuitgaven van Van der Elsken te zien.

De tentoonstelling is te bezoeken tijdens concertavonden (in combinatie met een entreebewijs) en op enkele zondagmiddagen (vrij entree) en eindigt op 19 maart 2016.

Filed under: exposities

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment