HUMPH Mahogany Sessions (Zondagmiddag)

23 februari 2014 16:00

Humph voor site 500- 2013

Het kwartet Humph begon z’n bestaan in 2003 met het spelen van muziek van Thelonious Monk. De vier muzikanten benaderden, met hun verschillende muzikale achtergronden, de composities van de grote Amerikaan meer naar de geest dan naar de letter. Open, fris, dwars, en met veel gevoel voor humor en avontuur. Het zijn slechts een paar treffende kwalificaties, die overigens nog steeds van toepassing zijn.

Inmiddels heeft de groep z’n repertoire flink uitgebreid. Eerst begon men met het toevoegen van een paar composities van de Nederlandse componist Theo Loevendie. Daarna volgde ook repertoire van Dollar Brand (Abdullah Ibrahim), Roland Kirk, Steve Lacy, Misha Mengelberg en Michiel Braam. En sinds kort staan er ook eigen werkjes op de lessenaars, die dezelfde ingang bieden tot de wonderbare wereld der improvisatie. Want als ergens de kracht van Humph ligt, dan is het daar.

Vanuit die gedachte is de groep vier jaar geleden begonnen aan een serie concerten met gasten uit de jazz en geïmproviseerde muziek. Saxofonist Jan Willem van der Ham, trombonisten Wolter Wierbos en Joost Buis, trompettisten Eric Boeren en Angelo Verploegen, pianist Jurriaan Berger en tapdanseres Marije Nie deelden al eens het podium met het kwartet. Sinds kort timmert men ook aan de literaire weg, door een samenwerking met de dichters Hans Kuyper (ex-stadsdichter van Zaanstad) en Hans Kloos (ex-stadsdeeldichter van het Amsterdamse Westerpark).

In het kader van het NL Real Book (een mooie verzameling composities van Nederlandse jazzcomponisten, als tegenhanger van het eeuwige Amerikaanse Real Book) speelt Humph tegenwoordig een programma met louter muziek van eigen bodem. Naast Mengelberg, Loevendie en Braam prijken daarbij ook de namen van Paul van Kemenade, Nedly Elstak en Michael Moore op de speellijst.

In oktober 2013 bestaat de groep tien jaar, en dat wordt gevierd met een programma van Greatest Hits: veel Monk, Roland Kirk, Dollar Brand en Nederlanders.

 

Filed under: concertagenda

DUO ASTRID SERIESE en ERWIN LIGTEN

20 februari 2014 21:00

Nederland Amsterdam 16-3-2012

Astrid Seriese & Erwin van Ligten – Blues & Poetry

Je man gaat er met je beste vriendin vandoor, je raakt je baan kwijt en je hebt een lekkage in je huis, precies boven je bed. Het leven is doordrenkt met blues!

Zangeres Astrid Seriese en gitarist Erwin van Ligten kennen elkaar al heel lang. In Blues & Poetry bundelen ze hun krachten en brengen ze hun talenten opnieuw samen. Het resultaat is een muzikaal doorwrocht programma. Chocoladebruine songs van onder anderen Duke Ellington, Tom Waits en John Hiatt worden afgewisseld met melancholische songs uit het repertoire van Billie Holiday en de licht erotisch getinte songs van Bessie Smith. En gloednieuwe liedjes, gecomponeerd door Seriese en Van Ligten gaan in première, op poëzie van onder meer Carolyn Beard Whitlow.

In haar laatste album The Wheel of Life pakte Seriese uit met prachtige arrangementen van Sebastiaan Koolhoven voor het Metropole Orkest. Erwin van Ligten maakte twee virtuoze solocd’s: Twisted Logic en Kroncong Baru (één met zangeres Julya Lo’ko en één instrumentaal album, waarbij ze het klassieke kroncongrepertoire op eigentijdse wijze interpreteren). Hij toerde ook regelmatig met zangeres Micheline Van Hautem, in een programma met muziek van Brel en Piaf.

In Blues & Poetry keren Seriese & Van Ligten terug naar de bron, naar het genre waar hun liefde voor muziek begon: de blues.

.

Filed under: concertagenda

Barnicle Bill Trio feat. Bert Joris

8 februari 2014 21:00

Barnicle Bill Trio-2013-500-4

Wat eind 2009 begon als jammen in de kelder van John werd al snel het Barnicle Bill Trio. De ‘klik’ tussen de drie totaal verschillende musici was er onmiddellijk. Hun lovend ontvangen CD werd gepresenteerd op John’s 75ste verjaardag in een uitverkocht Bimhuis. Ze speelden vervolgens op alle grote festivals en clubs in Nederland. Hiermee vestigde het Barnicle Bill Trio zich in amper een jaar tijd als een van de topgroepen in de Nederlandse Jazz scene.

In 2014 zal het Barnicle Bill Trio een serie concerten doen met de Belgische alom geprezen trompettist Bert Joris. Dit project met een bezetting die aan het Ornette Coleman Quartet van begin jaren zestig van de vorige eeuw doet denken is een aanleiding voor een nieuwe weg die de groep in slaat: Na jaren lang op zoek geweest te zijn naar ‘Jazz Standards’ die nooit helemaal standaard zijn geworden legt Barnicle Bill Trio zich nu toe op het schrijven van eigen werk. Geen stukken van bandleden maar collectieve stukken die worden geschreven in dezelfde kelder als waar het allemaal begon eind 2009.

Bert Joris is naast zijn indrukwekkende staat van dienst als trompettist en bandleider minstens zo succesvol als componist. Met opdrachten voor de Koninklijke Vlaamse Filharmonie en het Brussels Jazz Orchestra (BJO) staat hij bekend als een van de meest invloedrijke componisten in de Europese Jazz. De samenwerking met het Barnicle Bill Trio belooft dan ook een zeer spannende te worden.

 

Filed under: concertagenda