Trio Olaf Keus feat. Ceumar (Brazilië)

14 februari 2009 21:00

Trio Olaf Keus feat. Ceumar (Brazilië)

In Jazzclub Mahogany Hal Edam speelt zaterdag 14 februari het Trio Olaf Keus met als speciale gaste de Braziliaanse zangeres Ceumar.

Pianotrio’s hebben in de jazz doorgaans een wat voorspelbaar en braaf karakter. Maar draai het om en noem het trio naar de drummer, terwijl er toch een fenomenale pianist mee doet en er ontstaat een ander beeld. Het trio van Olaf Keus had ook het Mike Del Ferro Trio kunnen heten. Zelfde bezetting, met Keus op slagwerk Del Ferro piano en Frans van der Hoeven bas. Verrassend dus. Zeker als zaterdagavond 14 februari in Mahogany Hall Edam ook nog eens de Braziliaanse zangeres Ceumar de ster van de avond wordt.

Singer songwriter Ceumar groeide in Brazilië met de Musica Popular Brasileira (MPB) van grootheden als Chico Buarque en Caetano Veloso, waarin invloeden uit de jazz en soul samensmelten met de meer traditionele samba-stijl. Die invloeden zijn terug te vinden in haar eigen werk, waarin zij ook de roots met haar geboortestaat Minas Gerais laat doorklinken. Inmiddels heeft ze drie solo cd’s in haar discografie staan, werkt ze aan een vierde project waarin ze ook met Afrikaanse muzikanten speelt, en is ze regelmatig te gast op tal van Internationale festivals buiten Brazilië.

Het geluid van Ceumars heldere, verfijnde stem, haar gitaarspel en de zo kenmerkende vaak lome brasil-shuffle, vloeien subtiel samen met de muziek van het Olaf Keus Trio. De drummer wisselt funky spel af met de fijne nuances van een percussionist, terwijl Del Ferro bewijst altijd al veel inspiratie uit Zuid Amerikaanse muziek te halen. Bassist Frans van der Hoeven is de groovende verbindingsman tussen die twee.

Beluister het concert van Ceumar opgenomen in Theater de Evenaar in Rotterdam op Output Webradio en on-demand op deze pagina. Het concert was een van de vele concerten georganiseerd door Stichting Jazz International Rotterdam

Filed under: concertagenda

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment