Ramón Valle (solo)

18 januari 2007 21:00

Cuba geweest‾ Het verlangen naar Cuba te gaan‾ Genieten van de muziek van oude mannen van de Buena Vista‾ Ruben Gonzales, Ibrahim Ferrer en zoveel anderen‾ Ramón Valle heeft al die muziek in zijn genen. Daarnaast is de Cubaanse pianovirtuoos ook een groot bewonderaar van de moderne jazzpianisten als Chick Corea, Keith Jarrett, Herbie Hancock en wisselt die bewondering even snel af met een bewogen pianowerk van List of Rachmaninow.

‘Het grootste talent onder onze jonge pianisten,’ zo roemde Chucho Valdés de Cubaanse pianist al in 1993. Valle is een pianist met een geheel eigen geluid. Coineert zijn klassieke scholing uit zijn vroegere Cubaanse jaren moeiteloos met de tomeloze virtuele jazz . Zijn stijl ontsnapt aan de traditionele categorieën. Valle is geen pianist die Latin Jazz speelt of Cubaanse Jazz, maar een Cubaanse jazzpianist. Hij maakt pure, hedendaagse jazz en hoewel zijn Cubaanse wortels zich (vanzelfsprekend) laten horen, fungeren ze nooit als basis voor zijn stukken. Zelf zegt hij: ” Ik ben een Cubaanse musicus, die je binnen wat de ‘jazz’ genoemd wordt, kan plaatsen, maar mijn muziek grenst aan veel andere muziekvormen. Soms voel ik me een troubadour, omdat ik verhalen vertel, verhalen zonder woorden.”

In 1998 vestigt Ramón Valle zich definitief in Europa waar hij na verschillende tournees door o.a. Duitsland, Scandinavië en Spanje unaniem bejubeld wordt door de pers: Valle is pure energie…een wervelwind die alles en iedereen meesleurt. Twee jaar terug alweer was hij al in Edam te genieten. Terecht dat het succes van die avond nu de hoogste verwachtingen voor het aanstaande soloconcert oproept. Valle zal laten zien en horen dat de wereld van de jazz een apart hoofdstuk voor hem moet inruimen.

Filed under: concertagenda

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment