Delayed Debut o.l.v. Thomas Winther Andersen

24 februari 2024 21:00

Line up:
Thomas Winther Andersen – Bas
Berend van den Berg – Piano
Jasper Blom – Tenor Saxofoon
Wim Kegel – Drums

Deze band maakte 30 jaar geleden opnames in Oslo en Amsterdam, maar die werden nooit uitgebracht. Op 18 juni 2023 kwam daar verandering in! en de muziek is nu beschikbaar op alle streamingdiensten onder de titel Delayed Debut. De musici spelen nu ook weer concerten in deze samenstelling, en dat is een heel bijzonder weerzien van oude vrienden en gedreven jazz improvisatoren.
De muziek is een ode aan de verschillende jazzstijlen uit de jaren ’50 en ’60, van Bop tot John Coltrane, langs Lennie Tristano’s Cooljazz en via de lyrische touch van Bill Evans.

Deze band was Thomas’ debuut als bandleider en componist, de vier muzikanten creëerden sindsdien geweldige muziek in verschillende projecten, veelal los van elkaar.

Jasper heeft acht albums onder eigen naam uitgebracht, Berend speelde o.a. met zangeres Mathilde Santing en bracht kort geleden ook een trioalbum uit.
Wim speelde o.a. met Ack van Rooijen, en maakte met pianist Marc van Roon een prachtig duo album. Hij is daarnaast een bevlogen drum leraar.
Thomas komt oorspronkelijk uit Noorwegen, maar woont al lang in Nederland en in Weesp. Hij speelt veel met pianist Robert Rook en heeft meerdere albums op zijn naam staan.

PS Jazzclub Mahogany Hall was een van de eerste die Thomas’ talent een podium gaf. Al in 1995 kreeg zijn lange samenwerking met Jimmy Halperin en John Engels een kickstart in juist deze club .

Album Delayed Debut

Zaterdag 24 februari 2024 in Jazzclub Mahogany Hall
Zeevangszeedijk 7 – 1135PZ Edam
Paviljoen De Zuiderzee – telefoon: 0299-676394

Aanvang: 21.00 uur – zaal open: 20.00 uur
Toegangsprijs: leden € 8,-, niet leden € 18,- en
CJP (t/m 25 jaar) € 10,50

Reserveren wordt aanbevolen, bel of mail:
k.roskam@hetnet.nl – of 0299 – 372979
f.bakker01@quicknet.nl – of 0299 – 372249

Filed under: concertagenda

<< Delayed Debut o.l.v. Thomas Winther Andersen

00:00

Foto’s Paul Verbunt

Filed under: terugblikken

SESSIONS – Nina Rompa, Gijs Idema en Mo van der Does

18 februari 2024 16:00


Foto: Veere van Gent

Line-up:
Nina Rompa – zang
Gis Idema – gitaar
Mo van der Does – klarinet/saxofoon

Kleurrijke, dromerige kamermuziek in een opvallende bezetting. Nina, Gijs en Mo spelen voornamelijk eigen composities geworteld in de jazz, met invloeden uit moderne en klassieke muziek.

Het debuutalbum ‘There’ beschrijft een plek waar ruimte is en waar je dapper kunt zijn. Je waait mee met hoge bomen door onzichtbare lucht en zwemt moeiteloos tegen de stroom in…

Inmiddels is er ook nieuw materiaal, gemaakt voor een volgend album. Hierin zoeken ze verdere verdieping in de klankkleuren van hun bezetting.
Nina Rompa (zangeres) is ook bekend van het Kobra Ensemble, Cantorias, het Kika Sprangers Large Ensemble en projecten zoals het Echo Collectief.

Gijs Idema (gitarist) is onder andere onderdeel van Vondelier en het Idema/Serierse Quintet. Hij won diverse prijzen waaronder het Prinses Christina Jazz Concours.

Mo van der Does (klarinettist en saxofonist) leidt zijn eigen ‘Motet’ en is onderdeel van ensembles als het Tijs Klaassen Quintet en All Ellington en won verscheidene awards waaronder de Conservatorium Talent Award.

Info: ninarompa.com

Zondag 18 februari 2024 in Jazzclub Mahogany Hall
Zeevangszeedijk 7 – 1135PZ Edam
Paviljoen De Zuiderzee – telefoon: 0299-676394

Aanvang: 16.00 uur – zaal open: 15.00 uur
Toegangsprijs: € 5,-

Filed under: concertagenda

<< SESSIONS – Nina Rompa, Gijs Idema en Mo van der Does

00:00

Foto’s Paul Verbunt

Filed under: terugblikken

Lucas Santana Quintet

10 februari 2024 21:00

Line up:
Lucas Santana – saxofoon
Davor Stehlik – gitaar
Timothy Banchet – piano
Tijs Klaassen – contrabas
Tim Hennekes – drums

Melodie is de leidraad in de composities van de Braziliaanse altsaxofonist Lucas Santana. Met zijn kwintet geeft hij zijn eigen visie op jazz, blues, soul en Braziliaanse muziek. Soms vingervlug en virtuoos, soms juist beheerst en delicaat. De spanning tussen tegenpolen als deze is een thema op het meest recente album van de groep, Ambivalence, dat eerder dit jaar uitkwam op ZenneZ Records.

Sinds zijn verhuizing van zijn geboorteland Brazilië naar Amsterdam heeft Lucas Santana naam gemaakt in de Nederlandse muziekwereld. Hij deelde het podium met zijn helden Miguel Zenón en Hermeto Pascoal. Hij speelde onder meer met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en bij The Four Tops en The Temptations. Ook werd hij uitgelicht in de Metropole Studio Sessions: World Tour – Brazil, waar hij als solist met het Metropole Orkest mocht spelen.

Zaterdag 10 februari 2024 in Jazzclub Mahogany Hall.
Zeevangszeedijk 7 – 1135PZ Edam
Paviljoen De Zuiderzee – telefoon: 0299-676394

Aanvang: 21.00 uur – zaal open: 20.00 uur
Toegangsprijs: leden € 8,-, niet leden € 18,-, en
CJP (t/m 25 jaar) € 10,50

Reserveren wordt aanbevolen, bel of mail:
k.roskam@hetnet.nl – of 0299 – 372979
f.bakker01@quicknet.nl – of 0299 – 372249

Filed under: concertagenda

<< Lucas Santana Quintet

00:00

Zaterdag 10 februari was Lucas Santana met zijn quintet in Mahogany Hall waar een bijna uitverkochte zaal vol verwachting klaar zat voor een avond vol ritmische jazz, blues, soul en Braziliaanse muziek. Al snel werd duidelijk dat dit 5tet voorál hard bob jazz ten gehore bracht, omdat Lucas zich voor alles heeft gericht op echte serieuze jazz zonder te veel connecties met zijn Braziliaanse Bossa-oorsprong.
Zijn kwintet bestond naast hem op Tenor-sax en Alt-sax uit vier écht geweldige jonge kanjers: Tijs Klaassen op contrabas en Tim Hennekes op drums, die we allebei dit jaar al voor de vierde keer op het podium troffen, zijn vaste side-kick Davor Stehlik op gitaar en een voortreffelijke nieuwe vervangende pianist genaamd Ron Charr (of iets gelijk luidends).
Een fantastisch concert ontspon zich met geweldige muzikale prestaties van al deze jonge jazz honden, die elkaar mee namen naar bevlogen hoogte. Wij hebben massaal geweldig genoten van een quintet dat inmiddels een begrip is op de Nederlandse Jazz-podia.
Ze staan al op diverse Jazz-events dus ook op North Sea Jazz…

André Smit

Paul Verbunt

Filed under: terugblikken