SESSIONS – KellerLammen Quintet

26 november 2023 16:00

Line up: Thomas Lammen – trombone, Ole Keller – trompet,
Thomas Fleischman – gitaar, Dax van Krimpen – bas en
Noisa de Gooijer – drums

Het KellerLammen Quintet is ontstaan uit de kweekvijver van onze geliefde Peter Guidi. Wij spelen stukken uit de jazztraditie die we kennen van de jaren ’50 aangevuld door eigen geschreven stukken. Gerry Mulligan, Chet Baker, Lee Morgan en Frank Rosolino zijn inspiratiebronnen voor deze groep jonge muzikanten die met trompet en trombone een bezetting hebben die je niet vaak tegenkomt.

De pianoloze ritmesectie die bestaat uit gitaar, bas en drums legt een swingende basis waarop de thema’s en solo’s mooi naar voren komen.
De eerste CD getiteld “Foggy” is net opgenomen en het resultaat mag er wel zijn.
Een ode aan de melodieuze en swingende jazz!

MAHOGANY SESSIONS
Zondagmiddag 26 november a.s. Jazzclub Mahogany Hall in Edam
Zeevangszeedijk 7 – 1135PZ Edam

Aanvang: 16.00 uur – zaal open: 15.00 uur.
Toegangsprijs: € 5,-

Filed under: concertagenda

<< SESSIONS – KellerLammen Quintet

00:00

Afgelopen zondagmiddag was een groot aantal jazz liefhebbers getuige van het voortreffelijke samenspel van het jeugdige kwintet van Ole Keller op trompet en bügel en Thomas Lammen op tenor-trombone, die onder de bezielende leiding van Peter Guidi hun vlieguren in de jazz maakten. Ze speelden diverse bestaande koper-duetten maar ook eigen composities van Thomas Lammen, die daarmee laat zien dat ze hogere ambities hebben dan alleen maar een partijtje jazz-standards spelen.
Het was een feest om een heel bescheiden groep uiterst gedegen en bevlogen muzikanten te horen en zien performen en rustig om beurten steeds een aankondiging te doen van het volgende nummer. Heel professioneel en ingehouden enthousiast. Héérlijk dat dit nog leeft onder de jeugd van tegenwoordig!
Dit worden onze befaamde Nederlandse jazz-musici.

Tekst: André Smit
en
Foto’s: Paul Verbunt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Filed under: terugblikken

Wolfert Brederode, Matangi Quartet & Joost Lijbaart

18 november 2023 21:00

Ruins & Remains is het nieuwste project van Wolfert Brederode, een samenwerking met drummer Joost Lijbaart en het Matangi Quartet.
Het is een muzikale en persoonlijke bezinning over de destructieve kant van mens en natuur, maar ook een ode aan de kwetsbaarheid en veerkracht ervan, die nu, na een pandemie te hebben doorstaan, een nog actueler onderwerp blijkt te zijn.
Wolfert: ‘Ik beschouw Ruins & Remains als een evoluerende suite: met terugkerende leidmotieven, sleutelcentra, harmonische progressies, maar met de vrijheid voor ons om delen toe te voegen of weg te laten, uit te rekken of in te korten of te verbinden via vrije improvisaties. Het stelt ons dus in staat om de muziek te blijven laten ademen en transformeren met behoud van de ‘essentie’.’

Het Matangi Quartet is al meer dan twee decennia een van de meest toonaangevende strijkkwartetten in het Nederlandse muziekleven met de meest uiteenlopende projecten en samenwerkingen. Alle musici hebben reeds hun krachten gebundeld in diverse concert-, dans-, theater- en televisieproducties.
Voor Matangi’s album ‘Jazzics’ componeerde Wolfert ook het spiritueel- en melancholische werk ‘Shadowchild’.

Met Ruins & Remains gaat een lang gekoesterde wens in vervulling om gezamenlijk een eigenzinnig muzikaal universum te presenteren in een raadselachtig concertprogramma.

Bezetting Matangi Quartet:
Maria-Paula Majoor – viool
Sedna Heitzman – viool
Karten Kleijer – altviool
Arno van der Vuurst – cello
——
Wolfert Brederode – piano
Joost Lijbaart – drums

Zaterdag 18 november 2023 in Jazzclub Mahogany Hall.
Zeevangszeedijk 7 – 1135PZ Edam
Paviljoen De Zuiderzee – telefoon: 0299-676394

Aanvang: 21.00 uur – zaal open: 20.00 uur
Toegangsprijs: leden € 8,-, niet leden € 18,-
CJP (t/m 25 jaar) € 10,50

Reserveren wordt aanbevolen, bel of mail:
k.roskam@hetnet.nl – of 0299 – 372979
f.bakker01@quicknet.nl – of 0299 – 372249

Filed under: concertagenda

<< Wolfert Brederode, Matangi Quartet & Joost Lijbaart

00:00

Een héél bijzondere combinatie

Zaterdag 18 november was de zaal niet helemaal uitverkocht maar goed bezet met liefhebbers en nieuwsgierigen naar deze bijzondere match van Matangi, een klassiek georiënteerd strijkkwartet met twee nogal creatief improviserende jazz-musici. Het resultaat was een samensmelting van dromerige motieven van Wolfert Brederode en Joost Lijbaart met prachtige harmonieuze fragmenten uit het Slavische zigeuner-genre en de Argentijnse ervaringen van het Matangi kwartet met de muziek van Astór Piazzola, waarbij vooral het prachtige gedragen solistische vioolspel van Paula Majoor en de dromerige soli van Wolfert opvielen. Iedereen was geboeid en muisstil aan het luisteren, terwijl enkele toeschouwers de pauze als eindpunt kozen omdat het hen wel genoeg was.

Een prachtige weergave van deze happening:

https://youtu.be/pEbpLMxdWsA?si=3oCFzzi_pbMk9u5_

Tekst: André Smit

Foto’s: Paul Verbunt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Filed under: terugblikken

TEUS NOBEL TRIO – “CHET BAKER – After Hours”

4 november 2023 21:00

Teus Nobel – trompet/flugelhorn, Tim Langedijk – gitaar en
Tobias Nijboer – contrabas

Teus Nobel is een Nederlandse jazztrompettist en componist.
Hij werd geboren op 10 november 1978 in Bussum, Nederland.
Nobel staat bekend om zijn veelzijdige en dynamische stijl, waarbij hij elementen uit jazz, funk en hedendaagse muziek combineert.

Nobel begon op jonge leeftijd trompet te spelen en ontwikkelde al snel een passie voor jazz. Hij studeerde aan het Hilversums Conservatorium en volgde later de Manhattan School of Music in New York City. Tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten kreeg hij de kans om te studeren bij gerenommeerde jazzmusici als Lew Soloff en Laurie Frink.

Gedurende zijn carrière heeft Teus Nobel samengewerkt met tal van gerenommeerde musici en bands, zowel in Nederland als internationaal. Hij werkte samen met artiesten als Herbie Hancock, John Scofield, Gregory Porter en Snarky Puppy.
Zijn trompetspel kenmerkt zich door een warme toon, melodische improvisatie en een breed scala aan expressieve technieken.

Naast zijn werk als uitvoerder is Nobel ook een volleerd componist. Hij heeft verschillende albums uitgebracht als bandleider, waarop hij zijn originele composities en arrangementen tentoonspreidt. Zijn muziek combineert vaak jazz met elementen van pop, soul en elektronische muziek, waardoor een uniek en eigentijds geluid ontstaat.

Teus Nobel kreeg lovende kritieken voor zijn werk en verdiende prijzen en nominaties in de jazzscene. Hij blijft actief optreden, opnemen en touren, waarbij hij het publiek boeit met zijn gepassioneerde en innovatieve benadering van jazztrompetspel.

Zaterdag 4 november 2023 in Jazzclub Mahogany Hall.
Zeevangszeedijk 7 – 1135PZ Edam
Paviljoen De Zuiderzee – telefoon: 0299-676394

Aanvang: 21.00 uur – zaal open: 20.00 uur
Toegangsprijs: leden € 8,- en niet leden € 18,-
CJP (t/m 25 jaar) € 10,50

Reserveren wordt aanbevolen, bel of mail:
k.roskam@hetnet.nl – of 0299 – 372979
f.bakker01@quicknet.nl – of 0299 – 372249

Filed under: concertagenda

<< TEUS NOBEL TRIO – “CHET BAKER – After Hours”

00:00

EEN VERRASSEND TRIO

Zaterdagavond 4 november was een praktisch uitverkochte Mahogany Hall getuige van een geweldig vrijwel akoestisch optreden van Teus Nobel (tr), Tim Langedijk (gt) en Tobias Nijboer (cb) met als attractief thema: Chet Baker – After Hours.
Verrassend was Teus met technisch volmaakt spel op trompet en op Buegel/Fluegelhorn waarmee hij warm en harmonisch het doorvoelde spel van Chet zoveel mogelijk benaderde. Om zó genuanceerd het spel van een andere musicus te kunnen evenaren moet dat domein binnen je eigen praktische mogelijkheden passen en moet je muzikale opvatting en ervaringswereld nog ruimer zijn om het te kunnen overzien en beheersen. Het evenaren van de markante zang van Chet werd door dit trio niet gewaagd maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door een uiterst persoonlijke verbindende tekst met uitleg en verdiepende gevoelsuitingen over Teus’ emotionele levenservaringen en de lessen, die hij daaruit trok.
Tim, de gitarist bespeelde zijn semi-akoestische gitaar fabuleus goed en vormde een ritme-groep zonder drums samen met Tobias, die zijn contrabas in de samen gedragen ritmes perfect daarin liet aansluiten met gebruik van zijn klankkast als een cajón.
Het publiek was er muisstil van en kon daarom genieten van de dynamiek en de bijna fluisterende gedeeltes met gedempte trompet en het neuriende gezang van Tobias bij zijn bassoli…

We hebben allemaal ontzettend genoten!

Tekst: André Smit
Foto’s: Paul Verbunt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Filed under: terugblikken