“CARIBBEAN POSTCARD” – o.l.v. Lucas van Merwijk

18 februari 2023 21:00

CARRIBEAN POSTCARD (Caribische jazz met een kronkel)

Lucas van Merwijk wordt internationaal erkend voor zijn drumwerk met grote Latin Bands als Drums United en de Cubop City Big Band. In de nieuwe editie van zijn Music Machine zocht hij een intiemere setting en vond pianotalent Norman Peplow om te participeren. Samen met Thelonious Monk Award winnaar Ilja Reijngoud op trombone en de Venezolaanse topbassist Samuel Ruiz op de bas, geven ze een eigenzinnige draai aan het rijke Caribische muziek repertoire.
“Caribbean Postcard”

De Caribische eilanden en kusten herbergen een schat aan oude melodieën. Soms weemoedig en nostalgisch dan weer feestelijk, jubelend en bruisend.
Venezuela, Jamaica, Nicaragua, Trinidad, de Nederlandse Antillen, Cuba, Colombia en Puerto Rico; een selectie van de mooiste pareltjes afkomstig uit deze contreien is nu bewerkt en opgenomen door het nieuwe jazz-kwartet van drummer Lucas van Merwijk.

Geen typisch drumalbum met technisch machtsvertoon.
Des te meer een hartelijk, persoonlijk en klein muzikaal bericht vanaf de West Indies uitgevoerd door een aantal geestverwanten met een gedeelde liefde voor dit specifieke repertoire. Dit gelijkgezinde gezelschap bestaat uit:

Ilja Reijngoud – Trombone
Samuel Ruiz – Bas
Norman Peplow – Piano
Lucas van Merwijk – Drums

Zaterdag 18 februari  in Jazzclub Mahogany Hall.
Zeevangszeedijk 7 – 1135PZ Edam
Paviljoen De Zuiderzee – telefoon: 0299-676394

Aanvang: 21.00 uur – zaal open: 20.00 uur
Toegangsprijs: leden € 8,-, niet leden € 18,-, CJP (t/m 25 jaar) € 10,50

Reserveren wordt aanbevolen, bel of mail:

k.roskam@hetnet.nl  – of 0299 – 372979
f.bakker01@quicknet.nl – of 0299 – 372249

 

Filed under: concertagenda

<< Caribbean Postcard o.l.v. Lucas van Merwijk

00:00

Foto-impressie van het concert op 18 februari.
Fotografie: Cor van Bruggen

Lucas van Merwijk – Drums, Norman Peplow – Piano
Ilja Reijngoud – Trombone, Samuel Ruiz – Bas

 

Filed under: terugblikken

“JAZZ FOCUS BIG BAND” – o.l.v. Lorenzo Mignacca – (Mahogany Sessions)

12 februari 2023 16:00

Jazz Focus Big Band o.l.v. Lorenzo Mignacca
Na een tijdelijke stilstand veroorzaakt door de pandemie is de Jazz Focus Bigband weer in volle gang!
Zo zijn ze de afgelopen jaren op tournee in Luxemburg geweest, hebben ze het Prinses Christa Concours gewonnen en hebben ze zelfs op het North Sea Jazz Festival mogen spelen. 
Deze hechte groep jonge jazztalenten gaat samen met Lorenzo Mignacca telkens weer de uitdaging aan. Zoals de befaamde voorganger van Lorenzo, ‘godfather van de Amsterdamse Jazzscene’ Peter Guidi altijd zei: ‘Jazz is fun, but serious fun!’ 

Voor u gaan ze een divers programma spelen met onder andere stukken van Thad Jones en Gordon Goodwin. Na het geweldige concert dat ze vorig jaar in Mahogany Hall hebben gegeven, kan de Jazz Focus Bigband niet wachten om weer voor u te mogen spelen!

Zondag 12 februari  in Jazzclub Mahogany Hall.
Zeevangszeedijk 7 – 1135PZ Edam
Paviljoen De Zuiderzee – telefoon: 0299-676394

Aanvang: 16.00 uur – zaal open: 15.00 uur
Toegangsprijs: € 5,-,

EXTRA INFORMATIE JAZZ FOCUS BIG BAND (CROWDFUNDING)

Wij zijn de Jazz Focus Bigband, een jongerenband van de Muziekschool Amsterdam. Wij zijn een groep jongeren met een enorme passie voor muziek en allemaal ontzettend gemotiveerd om later professioneel jazzmuzikant te worden. We repeteren wekelijks onder leiding van Lorenzo Mignacca en we hebben op al veel fantastische podia mogen spelen zoals bijvoorbeeld het Patronaat, het Bimhuis, het EMU festival in Luxemburg en afgelopen zomer op het North Sea Jazz Festival. We hebben veel geleerd en enorm genoten van deze optredens en willen nu heel graag een volgende stap zetten in onze muzikale ontwikkeling.

Het is onze grootste droom om met z’n allen naar New York te gaan. Daar kunnen we namelijk hele bijzondere masterclasses volgen, kijken naar concerten en ook zelf optreden. We zijn al enige tijd serieus in gesprek met het legendarische Lincoln Centre Orchestra over masterclasses daar. New York is hét jazz centrum van de wereld waar wij ongelooflijk veel ervaring kunnen opdoen als toekomstige professionele musici. Wij denken dat het niet alleen een investering is in de ontwikkeling van de individuele bandleden maar ook in de toekomst van de Nederlandse Jazz-scene, waar wij deel van uitmaken.

Om deze van reis werkelijkheid te maken moet er ontzettend veel geregeld worden en is er geld nodig voor de vlucht, accommodatie, vervoer ter plaatse, instrumentenverzekeringen etc. Naast dat de muziekschool heeft aangeboden ons financieel te steunen, zijn we zelf ook al druk bezig met geld inzamelen. We hebben een promofilmpje gemaakt en een crowdfunding opgezet die we massaal aan het verspreiden zijn en er wordt al veel gedoneerd. Verder halen we geld op met concerten, we gaan een cd opnemen en verkopen en we hebben plannen om in weeshuizen, bejaardentehuizen en daklozenopvangen concerten te geven met kleinere bezettingen.

Dit is helaas echter nog niet genoeg om te kunnen gaan. Nu hopen we met uw steun alsnog onze droom waar te kunnen maken.

Filed under: concertagenda

<< Jazz Focus Big Band - Mahogany Sessions

00:00

Vanmiddag was een bomvolle Mahogany Hall getuige van een optreden van de steeds betere Jazz Focus Bigband, die onder de bezielende leiding van Lorenzo Mignacca, die enthousiast en vernieuwend arrangeert en daarmee steeds strakkere ritmes en gelijker samenspel maar ook betere volume-verdeling en goed geleide dynamiek van de band bereikt.
Zijn energieke leiding werpt duidelijk zijn vruchten af en de band is echt toe aan het opnemen van een CD en aan een tournee, liefst naar New York als hun geld-inzamelingsactie ze die financiële sprongkracht gaat geven.
Solisten als Charlie op Bügel, die heerlijk lyrisch gevoelig “You don’t know what love is” ten gehore bracht, en de nieuwe zangeres Frances met “New York, New York” maakten de eerste helft compleet en nodigden ons uit voor een gulle bijdrage aan de verwezenlijking van hun ideaal.

https://www.youtube.com/watch?v=GaJM7i4-qEQhttps:
https://www.youtube.com/watch?v=VwG1PKj64o4https:

Tekst Andre Smit
Fotografie: Cor van Bruggen

Filed under: terugblikken

“PIERRE COURBOIS TRIO” – ‘3 GEN 3’

4 februari 2023 21:00

PIERRE COURBOIS TRIO

De legendarische Nederlandse drummer Pierre Courbois vierde onlangs zijn 80ste verjaardag. Speciaal voor deze gelegenheid startte hij een nieuw trio genaamd “Three Generations Trio” (3GEN3) met saxofonist Jesse Schilderink en bassist Wiro Mahieu.

Pierre Courbois (Nijmegen, 23 april 1940) is, in de woorden van pianist Rein de Graaff, ‘de Miles Davis van de Nederlandse jazz’. Evenals Miles Davis loopt Courbois voorop bij nieuwe trends en weet hij daarbij steeds de juiste jonge muzikanten om zich heen te verzamelen. Hij leidt Nederlands eerste groep die geheel vrij improviseert: het (Original) Dutch Free Jazz Quartet. Hij brengt de rockjazz naar Nederland met zijn Association PC en gaat weer later experimenteren met curieuze bezettingen, lange improvisatieschema’s en afwijkende maatsoorten. Daarnaast manifesteert de slagwerker zich als instrumentenbouwer – zo bespeelt hij een tijdlang een elektronisch drumstel van eigen makelij – en als een altijd geïnspireerde begeleider in de meer courante jazzstijlen, die hij tussen de bedrijven door blijft beoefenen (onder meer in het oorspronkelijke Rein de Graaff/Dick Vennik Quartet).

Jesse Schilderink is een geweldige getalenteerde nieuwe saxofonist in de Nederlandse jazzscene. Hij speelt zowel vrije, traditionele als moderne jazz en pop en funk gerelateerde muziekstijlen.

Wiro Mahieu werkte voor het eerst met Pierre in de jaren 90 toen ze zich bij de Nederlandse jazzband “Waterland Sextet” van pianist/componist Loek Dikker voegden. Met Wiro die ook de contrabas strijkt en basgitaar toevoegt, belooft dit trio één te worden met veel afwisseling.

Zaterdag 04 februari  in Jazzclub Mahogany Hall.
Zeevangszeedijk 7 – 1135PZ Edam
Paviljoen De Zuiderzee – telefoon: 0299-676394

Aanvang: 21.00 uur – zaal open: 20.00 uur
Toegangsprijs: leden € 8,-, niet leden € 18,-, CJP (t/m 25 jaar) € 10,50

Reserveren wordt aanbevolen, bel of mail:

k.roskam@hetnet.nl  – of 0299 – 372979
f.bakker01@quicknet.nl – of 0299 – 372249

Filed under: concertagenda

<< Pierre Courbois Trio (3GEN3)

00:00

Afgelopen zaterdag 4 februari was het trio “3Gen3” onze Jazz-attractie met de oude bekende drummer en componist Pierre Courbois en contrabassist Wiro Mahieu, maar als nieuw talent en attractie de tenorsaxofonist Jesse Schilderink, die we onlangs nog bij Jasper van ’t Hoff hebben horen spelen. Ik kwam voorál voor Jesse omdat ik hoopte dat hij zich zou gaan uitleven en ons veel moois zou laten horen maar het werd een serie composities van Pierre Coubois met voorál ongelijke ritmes en droge individuele riedels zonder gevoelige melodie-lijnen, harmonieën of een samen gedragen ritmische “groove”. Ik heb het amper tot de pauze kunnen volhouden, waarbij ik mij verbaasde dat het ruim aanwezige publiek steeds na elk nummer enthousiast bleef applaudiseren terwijl ik het niet langer kon waarderen. Helaas kan ik niet positiever reageren….

 André Smit — 5  februari 2023
Fotografie: Paul Verbunt

Filed under: terugblikken