NOTORIOUS MONKS (Mahogany Sessions)

27 november 2022 16:00

De enige echte Monnickendammer bigband The Notorious Monks startte in januari 2006 met een puike selectie van Monnickendammer muzikanten, aangevuld met nog meer puike muzikanten uit de omstreken, tot Venhuizen aan toe!

Het eerste openbare optreden op het bigbandfestival te Alkmaar in juni 2006 leverde meteen de aanmoedigingsprijs op. Een vliegende start voor The Notorious Monks.

Inmiddels heeft de band veel gedenkwaardige concerten achter de rug, van driemaster Pollux tot een sloep op de Amstel, van swingend dansfeest tot menig muziekfestival.

Onder leiding van Rutger van Otterloo, bekend jazz-saxofonist, streven The Notorious Monks naar een eigen geluid waarbij kwaliteit en speelplezier voorop staan.
Op het repertoire staat natuurlijk veel jazz (naast o.a. klassiekers van Nestico en Ellington en ook Mingus ) maar ook latin, funk en rock en pop (denk aan Stevie Wonder, Curtis Mayfield, Amy Winehouse maar ook Snarky Puppy)

Op zondagmiddag 27 november komen The Notorious Monks naar Mahogany Hall.
Zeevangszeedijk 7 – 1135PZ Edam
Paviljoen De Zuiderzee – telefoon: 0299-676394

Aanvang: 16.00 uur – zaal open: 15.00 uur
Toegangsprijs: € 5,-

Filed under: concertagenda

<< NOTORIOUS MONKS - Mahogany Sessions

00:00

Het optreden van The Notorious Monks, 27 november in onze Jazzclub, zorgde voor een heerlijke stemming die door veel enthousiaste bezoekers  werd meebeleefd.
De Big Band bestaat al ruim 15 jaar en heeft onder leiding van Rutger van Otterloo veel successen geboekt en veel swingende optredens verzorgd.
Rutger van Otterloo draagt na deze succesperiode het stokje over aan een nieuwe bandleider en werd tijdens het concert op originele wijze bedankt voor zijn diensten aan de Band.

Cor van Bruggen.

Filed under: terugblikken

THE ESQUINA 25 QUINTET – o.l.v. ‘Estrella Acosta’ (CUBA)

19 november 2022 21:00

The Esquina 25 Quintet in Jazzclub Mahogany Hall.

Een quintet met topmusici uit Cuba, Venezuela, Uruguay, Duitsland en Nederland bestaande uit:

Estrella Acosta – vocals,
Marc Bischoff – piano,
Efraim Trujillo – sax/fluit,
Samuel Ruiz – bas en
Enrique Firpi – drums.
Gerardo Rosales – percussie

Esquina 25 brengt een eigen kijk op Cubaanse en Latijns-Amerikaanse muziek met veel variatie in ritmes en stijlen en veel ruimte voor creativiteit en improvisatie.

Zangeres Estrella Acosta trad op tijdens veel internationale festivals waaronder North Sea Jazz, the Curaзao Jazz Festival, Chicago World Music, Sunfest in Canada and Jazz Plaza in Havana, Cuba. Ze bracht vijf cd’s uit, waaronder Alma Guajira – dat Edison nominatie kreeg – en Mujeres de Luna.

Ze is een uitstekende performer, die de zonnige en onstuimige sfeer die eigen is aan de Cubaanse muziek weet vorm te geven en met passie en inlevingsvermogen het Cubaanse erfgoed beheert.”

Zaterdag 19 november in Jazzclub Mahogany Hall.
Zeevangszeedijk 7 – 1135PZ Edam
Paviljoen De Zuiderzee – telefoon: 0299-676394

Aanvang: 21.00 uur – zaal open: 20.00 uur
Toegangsprijs: leden € 8,-, niet leden € 18,-, CJP (t/m 25 jaar) € 10,50

Reserveren wordt aanbevolen, bel of mail:
k.roskam@hetnet.nl  – of 0299 – 372979
f.bakker01@quicknet.nl – of 0299 – 372249

Filed under: concertagenda

De Jazzclub is bereikbaar ondanks deze borden.

16 november 2022 14:42

Ondanks dat  de Gemeente-bebording mogelijk anders doet vermoeden, is de Jazzclub ’s avonds normaal, per auto, bereikbaar.
De werkzaamheden aan het Oorgat stoppen om 17.00 ’s middags, daarna wordt de weg weer vrijgegeven.

Deze bebording wordt helaas niet altijd aangepast.

 

 

Filed under: nieuws

TIJS KLAASSEN KWINTET (Mahogany Sessions)

13 november 2022 16:00

Het Tijs Klaassen kwintet presenteert ‘Nostalgia’
Deze jonge Amsterdamse band brengt gestreken bas melodieën, energieke composities en het subtiele gebruik van elektronica samen binnen de klassieke jazzkwintet bezetting.
Het geluid van de band refereert binnen een losse improvisatie setting naar de klanken van klassieke componisten als Messiaen, Theo Loevendie, Maurice Ravel en Alban Berg. Gevoelens van absolute gelijkwaardigheid, respect en vriendschap tussen de bandleden vormen de basis voor hun samenspel.
Voor hun tweede album componeerde Tijs acht stukken geïnspireerd door het verlies van zijn jeugdige onbezonnenheid tijdens de Covid-19 pandemie.
Het kwintet won de afgelopen jaren o.a. de Keep an Eye the Records in 2018 en de Sena Performance Award bij de Dutch Jazz Competition 2020. Het in 2019 in eigen beheer uitgebrachte debuut ‘Clavius’ ontving lovende recensies en werd gepresenteerd op festivals en podia doorheen heel Nederland. ‘Nostalgia’ werd afgelopen mei gepresenteerd in het Bimhuis en kwam uit op ZenneZ records.

Line Up:
Matthias Van den Brande: (België): Tenor sax 
Alice Leggett: (Groot Brittanië): Alt sax 
Floris Kappeyne: Toetsen 
Sun Mi Hong: (Zuid Korea): Drums 
Tijs Klaassen: Contrabas en Composities

Zondag 13 november 2022, in Jazzclub Mahogany Hall in Edam.
Zeevangszeedijk 7 – 1135PZ Edam
Paviljoen De Zuiderzee – telefoon: 0299-67639

Aanvang: 16.00 uur – zaal open: 15.00 uur
Toegangsprijs: € 8,-

 

Filed under: concertagenda

<< Tijs Klaassen Quintet - Mahogany Sessions

00:00

Foto-impressie van Paul Verbunt.

Filed under: terugblikken

JOHN ENGELS, BENJAMIN HERMAN, JORIS TEEPE – ‘When Will The Blues Leave’

5 november 2022 21:00

Het had zo’n leuk feestje kunnen worden. Slagwerker John Engels die voor zijn 85ste verjaardag samen met contrabassist Joris Teepe en altsaxofonist Benjamin Herman langs de Nederlandse jazzpodia zou trekken. Dat kon allemaal niet doorgaan, maar gevierd werd het toch. Het trio ging een paar weken na ‘Engels’ verjaardag naar het Amsterdamse Bimhuis, om daar zonder publiek op gepaste afstand van elkaar een album op te nemen waar de vlammen van afspatten.

When Will the Blues Leave gaat over de geschiedenis van jazzmuziek die Engels zelf heeft meebeleefd. Over Bebop (Moose the Mooche van Charlie Parker), postbop ( van Ornette Coleman) en  fraaie ballads die we kennen van Stan Getz (The Peacocks) worden met buitengewoon veel flair gespeeld. Hermans sax schuurt, Teepe swingt en Engels laat zijn drums lekker klateren. Het lijkt ook wel alsof die drums iets naar voren zijn gemixt, wat zijn rijke geluid extra benadrukt.

Binnenkort is het trio live te zien en te horen in Jazzclub Mahogany Hall. Laat deze mogelijkheid niet voorbij gaan en kom genieten en kom genieten van dit super-trio.

Zaterdag 5 november 2022 in Jazzclub Mahogany Hall.
Zeevangszeedijk 7 – 1135PZ Edam
Paviljoen De Zuiderzee – telefoon: 0299-67639

Aanvang: 21.00 uur – zaal open: 20.00 uur
Toegangsprijs: leden € 8,-, niet leden € 18,-, CJP (t/m 25 jaar) € 10,50

Reserveren wordt aanbevolen, bel of mail:
k.roskam@hetnet.nl  – of 0299 – 372979
f.bakker01@quicknet.nl – of 0299 – 372249

Filed under: concertagenda

<< When Will The Blues Leave - Engels - Teepe - Herman

00:00

Afgelopen zaterdagavond was een goedgevulde zaal jazz-liefhebbers getuige van het trio Engels-Teepe-Herman, die de CD en LP die ze maakten in de Corona-lockdown in het Bim-huis nu live met een echt publiek en echt applaus ten gehore brachten met zichtbaar genoegen.
Deze uiterst ervaren en divers georiënteerde jazz-musici hebben allen een enorm aantal vlieguren op hun naam staan en met vrijwel iedereen van naam in de internationale jazz-scene.

Eminence grise is de bijna 88 jarige John(ny) Engels, die het drumwerk als tiener van zijn vader John overnam en dit zijn hele leven heeft blijven voortzetten. Hij liet zien en horen hoe je met een goede techniek en afstelling van je drumstel in één slag twee bekkens en een tomtom bespeelt en hoe je prachtig percussie met je handen op de drumvellen kunt uitvoeren met één hand als klankgeleider en spanningsregelaar.

Joris Teepe liet zien hoe je als linkshandige een contrabas met aangepaste omgekeerde snarenvolgorde plukkend, strijkend en slaand kunt bespelen met een zeer bescheiden versterking.

Benjamin Herman speelde met prachtige licks en virtuoze loopjes de diverse geselecteerde jazz-standards van hun keuze waarbij vooral the peacock en minority op vielen en werden gewaardeerd.

We waren het eens: The blues will never leave!
Nagenieten: https://www.youtube.com/watch?v=WA9hQGNtJOA
en: https://www.youtube.com/watch?v=O9bHblyzkNw

 André Smit
Fotografie: Paul Verbunt

Filed under: terugblikken