Krupa and the Genes

24 november 2018 21:00

KRUPA,
een twee drummer Band met Stefan Kruger & Joost Patôcka.

Een met niets te vergelijken nieuwe band, geïnitieerd door twee creatieve drummers, t.w.: Stefan Kruger en Joost Patôcka.
Uiteraard vernoemd naar de legendarische drummer Gene Krupa.
Kruger is onder meer bekend van de New Cool Colletive, Zuco 103 en Caro Emerald, Patôcka van Rita Reijs en het Benjamin Herman Trio.

The Genes
KRUPA bestaat verder uit de in het oog springende musici/bandleiders:

Anton Goudsmit – gitaar (The Ploctones),
Raphael Vanoli – gitaar (Knalpot)
Jasper Blom – sax,
Maarten Hogenhuis – sax (Bruut!) en
Sean Fasciani – bas.

Ritmisch statement
Met KRUPA & the Genes maken zij muziek die alle kanten op gaat, van filmisch, klassiek tot broken beat. KRUPA’s eerste album kwam uit in mei 2014.
De presentatie in een vol Bimhuis leverde, bij zoveel aanstekelijke muzikaal geweld, een laaiend enthousiaste zaal op.
Hun tweede album, een vanuit riffs opgebouwd ritmisch statement, kwam uit in het najaar van 2017.

Zaterdag 24 november a.s. staan zij in Jazzclub Mahogany Hall.
Zeevangszeedijk 7
1135PZ Edam.

Toegangsprijs:
leden: € 7,50,
niet leden € 17,50
CJP (t/m 25 jaar) € 10,-

Reserveren:
k.roskam@hetnet.nl – of 0299 – 372979
f.bakker01@quicknet.nl – of 0299 – 372249
 
Kijk ook op FACEBOOK (klik op logo)
 

Filed under: concertagenda

<< Krupa & The Genes

00:00

Wat leek te beginnen als een georganiseerde chaos, ontaarde in een uiterst ritmisch concert. Heel boeiend.
De heren speelden eigen werk, gebasseerd op het dagelijks leven, variërend van de poes Bessie, via een Californische kus tot de afkeer van de Amerikaanse president Trump, alles uitgevoerd met bevlogenheid.
Zeker de tweede set was super.
Dit was weer een heerlijke avond en wat klinkt het mooi in onze nieuwe concertzaal!
Bedankt voor het plaatsen.
Meta Molleman
Video: Paul Verbunt – fotografie: Cor van Bruggen.

Filed under: terugblikken

Mahogany Sessions – Olivier van Niekerk Quintet

18 november 2018 16:00
  • Jesse Schilderink – sax
  • Luka van de Pol – altsax
  • Olivier van Niekerk – gitaar
  • Raphaël Royer – contrabas
  • Julian Vleminckx – drums

OLIVIER VAN NIEKERK QUINTET (in Mahogany Sessions)

Dit gloednieuwe kwintet speelt veel eigen muziek, moderne jazz gegrond in de traditie. Het kwintet zal composities van verschillende leden uit de band en bewerkingen van andere stukken spelen.

Olivier van Niekerk speelt sinds zijn zevende gitaar en zit op de School Voor Jong Talent, Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2014 won hij samen met pianist Sergio Abdoelrahman de eerste prijs in hun categorie op het Prinses Christina Jazz Concours. Daarnaast heeft hij in 2017 met de groep genaamd ‘The Jazz Residence’ de eerste prijs gewonnen op een internationaal jazz concours in Roemenië en met het kwartet van Sergio de award op het Goois Jazz Festival. Olivier speelt als vaste gitarist in 7 formaties (waaronder het Nationaal Jeugd Jazz Orkest) en hij heeft behalve in Nederland ook in België, Turkije, Roemenië, Zwitserland en IJsland opgetreden. Was te horen bij Radio2 NPO Soul & Jazz en te zien bij De Wereld Draait Door.

In Jazzclub Mahogany Hall spelen zij zondag 18 november,
(Mahogany Sessions)

Aanvang 16.00 uur
Zaal open: 15.00 uur
Toegang: € 5,-

Kijk ook op FACEBOOK (klik op logo)

Jesse Schilderink (1995, NL), sax:

Saxofonist en componist Jesse Schilderink haalt veel van zijn inspiratie uit Amerikaanse post-bop en Scandinavische geïmproviseerde muziek. Naast zijn studie aan het Codarts Conservatorium van Rotterdam heeft hij in 2017 een half jaar doorgebracht in Trondheim, Noorwegen, waar hij aan het NTNU Conservatorium studeerde. Naast het Liberati Quartet, met wie hij in 2017 de Erasmus Jazz Prijs won, is Jesse onder andere actief met het Nationaal Jeugd Jazz Orkest, De Raad van Toezicht en zijn eigen Rotterdam/Trondheim Collective.

Luka van de Pol (1993, NL), altsax:

Luka is afgestudeerd aan de opleiding Jazz en Pop op het Conservatorium in Zwolle waar hij zijn voorliefde voor jazz heeft ontwikkeld. Nu volgt hij zijn Jazz master aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn spel wordt vaak gekenmerkt als melodisch met een rijk geluid bomvol energie en haalt zijn muzikale inspiratie naast jazz ook uit pop, fusion, funk, rock en hiphop. Timmert flink aan de weg met fusionband Static Sound en zijn eigen jazzkwartet.

Olivier van Niekerk (2002, NL), gitaar:

Olivier van Niekerk speelt sinds zijn zevende gitaar en zit op de School Voor Jong Talent, Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2014 won hij samen met pianist Sergio Abdoelrahman de eerste prijs in hun categorie op het Prinses Christina Jazz Concours. Daarnaast heeft hij in 2017 met de groep genaamd ‘The Jazz Residence’ de eerste prijs gewonnen op een internationaal jazz concours in Roemenië en met het kwartet van Sergio de award op het Goois Jazz Festival. Olivier speelt als vaste gitarist in 7 formaties (waaronder het Nationaal Jeugd Jazz Orkest) en hij heeft behalve in Nederland ook in België, Turkije, Roemenië, Zwitserland en IJsland opgetreden. Was te horen bij Radio2 NPO Soul & Jazz en te zien bij De Wereld Draait Door.

Raphaël Royer (1995, FR), contrabas:

Na eerst piano en klassiek gitaar gestudeerd te hebben besloot Raphaël na de middelbare school jazz te gaan studeren aan het “Centre Des Musiques Didier Lockwood” (nabij Parijs). Daar werd zijn liefde voor jazz nog groter en ging na zijn eerste jaar over op de contrabas. Hij sloot zijn bachelor af met een onderscheiding. In Parijs heeft Raphaël het podium gedeeld met Alex Monfort Trio, Jérémy Hinnekens Trio, Fred Borey, Yves Brouqui, Raphaël Imbert, Johan Farjot, Mourad Benhammou en meer. Hij studeert momenteel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en zal zijn master daar in 2019 afronden.

Julian Vleminckx (1994, BE), drums:

Julian begon met drummen op de muziekacademie in Berchem waar hij les kreeg van Jürgen Van Assche. Na de ontdekking van jazz werd deze hobby een stuk serieuzer en schakelde hij over naar de kunsthumaniora te Antwerpen. Hier kreeg hij les van Steven Cassiers. Hij studeert momenteel aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Teun Verbruggen.

Filed under: concertagenda

<< Olivier van Niekerk Quintet (Mahogany Sessions)

00:00

Zondag in Mahogany Sessions, werden de bezoekers verwend door het Olivier van Niekerk Quintet. Vijf jonge muzikanten die aantoonden dat Jazzmuziek ook bij jongeren leeft.
Het quintet rond Olivier speelden veel mooie eigen stukken met een souplesse en muzikaliteit die verbazing wekte en voor een uitstekend en zeer gewaardeerd optreden zorgden.

De bezetting was als volgt:
Olivier van Niekerk – gitaar, Jesse Schilderink – sax, Luka van de Pol – altsax, Jonathan Ho – bas en Julian Vleminckx – drums.
CvB
————

Wat een fantastische middag!  Lang niet zulke spannende jazzmuziek gehoord.
De mannen – leeftijd tussen 16 en 25 jaar – speelden met veel passie. Het betrof hoofdzakelijk eigen werk.
Extra compliment voor bassist Jonathan Ho, die “even” inviel. Verder veel lof voor het gehele quintet en ik hoop ze nogmaals te mogen beluisteren.
Meta Molleman

Video van Paul Verbunt – foto-collage: Cor van Bruggen

Filed under: terugblikken

Michiel Borstlap – SOLO “Velvet”

15 november 2018 21:00

Michiel Borstlap met “Velvet” in Mahogany Hall.

Michiel Borstlap is een Nederlandse pianist, componist en producer met een grote staat van dienst. Hij heeft een internationale reputatie opgebouwd als een virtuoze pianist die jazz mengt met klassieke en eigentijdse invloeden en wordt dan ook gerekend tot de grootste jazzpianisten.
Zo heeft hij inmiddels al opgetreden in 82 verschillende landen. Ontving hij vele prijzen, waaronder die voor beste solist op het Europa Jazz Concours, de prestigieuze Thelonious Monk Composers Award (als eerste niet-Amerikaan), een Gouden Kalf en een Edison Award.

In 2010 begon hij aan een imposante solo piano album reeks. Deze catalogus kent inmiddels zes albums en twee song books. Het laatste werk uit 2017 is getiteld ‘Velvet’.
‘Velvet’ is zijn succesvolste project tot nu toe: het is eigenlijk een stap terug, terug naar het begin:  de essentie van muziek maken.
Het online theatermagazine ‘Theaterparadijs’ schreef over de ‘Velvet show’ het volgende: ‘Meesterlijk spel van Michiel Borstlap’.

“Zelden heb ik toeschouwers zo rustig en stil gezien. Je kon gedurende de hele show letterlijk een speld horen vallen. We worden door Borstlap meegevoerd in zijn spel. Velen met de ogen gesloten en iedereen luisterend vanuit het hart. Het is iets dat je zelf moet meemaken, ervaren en vooral voelen”.
Naast het genieten van de muziek, is het ook mooi om te zien hoe Borstlap achter de piano zit. Hij geniet extra van het spelen op zijn oude piano. Dat doet hij met nog meer passie, emotie en overtuiging dan bij de vleugel. Hij kan erin wegdromen. Als hij zit te spelen denkt hij ook nog steeds ‘Wat gebeurt er allemaal?’ en wil hij alleen maar doorspelen.’

Donderdag 15 november a.s. speelt hij in Jazzclub Mahogany Hall.
Zeevangszeedijk 7, 1135 PZ Edam

Toegangsprijs:
leden: € 7,50,
niet leden € 17,50,
CJP (t/m 25 jaar) € 10,-

Reserveren:
k.roskam@hetnet.nl – of 0299 – 372979
f.bakker01@quicknet.nl- of 0299 – 372249

Kijk ook op FACEBOOK (klik op logo)

Filed under: concertagenda

<< Michiel Borstlap - solo "VELVET"

00:00

Donderdagavond was de jazzclub volledig gevuld met Borstlap-bewonderaars, die vol verwachting kwamen luisteren naar zijn solo’s van de twee laatste CD’s “Velvet” en “Georg”. Op het podium stond zijn oude piano, een “Georg Schwechter” van Berlijnse makelij, nog uit de tijd van voor de tweede wereldoorlog waarop hij als knulletje heeft leren piano spelen. Toen hij de eerste pianostukken ging spelen viel op hoe wollig warm en zacht deze piano klonk en met welk een tedere en volmaakt virtuose en gevoelige vingervlugheid hij dit klassieke oude instrument liefdevol bespeelde.
Iedereen was muisstil en luisterde met volle aandacht naar zijn ontroerend mooie harmonische composities en improvisaties. De klank was laag, warm en dof alsof er een vilten gordijn tussen de hamers en de snaren hing of dat er sokjes om de hamers waren geschoven.
Het effect van een gedempt instrument. Gedempte trombone of gestopte trompet. Dromerig en als in een diepe trance speelde hij nadat hij bij zijn aankondiging ook had gezegd: Tot straks. Hij trok zich dan ook terug en ging helemaal op in zijn spel.
Iedereen dacht dat na de pauze wel een meer levendig en jazzy gedeelte zou gaan volgen, maar niets was minder waar: Hij bleef de ontspannen dromerige sfeer voortzetten en ook op zijn wollige “Georg” spelen. De prachtige vleugel van de jazzclub stond er werkeloos bij.
Dit was wel wat veel van hetzelfde en zelfs wat slaapverwekkend alsof de producent van een slaapmiddel als hoofdsponsor was aangenomen.
Als toegift kregen wij toch nog een mooie genuanceerde blues te horen, waarin hij zijn meesterlijke harmonische modulaties en zijn jazz-loopjes virtuoos verwerkte.

André Smit

Foto en video van Paul Verbunt

 

Filed under: terugblikken

Masha Bijlsma Band feat. Bart van Lier

3 november 2018 21:00
  • Masha Bijlsma – vocals
  • Bart van Lier – trombone
  • Hans Kwakkernaat – piano
  • Ruud Ouwehand – contrabas
  • Dries Bijlsma – drums


foto: Cees van der Ven.

MASHA BIJLSMA BAND feat. BART VAN LIER

Zangeres Masha Bijlsma is al opgemerkt door veel buitenlandse jazzcritici: “Masha behoort tot die Europese vocalistes die zich probleemloos kunnen meten met hun Amerikaanse collega’s.” In Duitsland, Zwitserland, Belgie, Italie, Griekenland en Zweden heeft ze haar naam gevestigd tijdens vele concerten met jazzgroten als Benny Bailey, Gary Thomas, Bob Malach, Stanley Jordan en Tony Lakatos.
In eigen land zijn de kritieken voor haar nieuwste cd ‘Whispers and Moans’ uitermate lovend: “Een prachtig album vol intieme, intense songs. Luistermuziek van de eerste orde”, schrijft Jacques Los.
“Dit wereldwijf heeft een moordstem; de beste Nederlanse jazzplaat van 2018”, jubelt Jean Paul Heck (Telegraaf/Jazzism).

In Mahogany Hall begeleidt de Masha Bijlsma Band haar in combinatie met de geweldige trombonist Bart van Lier.
Bart’s  prachtige, fluwelen toon mengt perfect met de warme stem
van Masha en geeft haar melodie-lijnen een extra dimensie.

Stem  en trombone, een niet-alledaagse, spannende combinatie!

Zaterdag 3 november a.s. staan zij in Jazzclub Mahogany Hall.
Zeevangszeedijk 7
1135PZ Edam

Toegangsprijs
leden: € 7,50,
niet leden € 17,50
CJP (t/m 25 jaar) € 10,-

Reserveren:
k.roskam@hetnet.nl  – of 0299 – 372979
f.bakker01@quicknet.nl- of 0299 – 372249
 
Kijk ook op FACEBOOK (klik op logo)
 

Filed under: concertagenda

<< Masha Bijlsma Band - 'The Abbey Lincoln Project'

00:00

Zaterdag 3 november was in de Mahogany Hall een weergaloze avondshow: “The Abbey Lincoln Project” van de band van Masha Bijlsma, een combinatie van zeer ervaren musici die uit zuivere passie voor de jazz gedreven de sterren van de hemel speelden. Masha als inmiddels meest geweldige jazz-mamma die volledig past in het profiel van Rita Reys, zong een eigen keuze uit het ruime oevre van Abbey Lincoln, die zij ook nog persoonlijk heeft gekend.

Bart van Lier schitterde in deze setting nog extra als zeer ervaren en internationaal beroemde lyrische solo-trombonist, nu hij zijn vaste orkest-betrekkingen heeft afgerond en als pensionado alleen nog maar speelt waar hij persoonlijk van kan genieten en dat was heel goed te merken. Hij liet zich helemaal gaan in de vele uiterst virtuose soli, waarin hij het hele toonbereik van de trombone liet horen in zowel zijn prachtige zachte fluwelen warmte tot de jubelend schetterende volle koperen schalpartijen.

De bassist Ruud Ouwehand kon ook zijn genot niet op terwijl hij helemaal opging in zijn geweldige spel op zijn contrabas. Hans Kwakkernaat bespeelde de vleugel geweldig en paste goed in deze samenwerking van bevlogen musici, die door elkaar geïnspireerd werden. Masha en haar vaste drummer Dries hielden de vaart erin tot en met het toegift van deze heerlijke boeiende jazz-avond.
Dit was voor mij en voor velen weer een top-avond!

André Smit

Masha Bijlsma                                             Bart van Lier                                         (foto’s en video van Paul Verbunt)

 

 

Filed under: terugblikken