HET FERDINAND POVEL QUINTET

28 januari 2012 21:00

HET FERDINAND POVEL QUINTET

Ferdinand Povel is al een tijdje bezig met Jazz en Povel is de winnaar van de Boy Edgar Prijs 2010

Met het Kwartet Martin Haak wint Ferdinand Povel in 1964 het Loosdrecht Jazzconcours. Door critici wordt de 17-jarige de verrassing van het Concours genoemd. Vanaf dat moment is hij beroepsmuzikant. In 1969 gaat Povel met Rob Franken naar München. Hier maakt hij kennis met trompettist Dusko Goykovich die hem voor zijn Summit Quintet, met o.a. drummer Philly Joe Jones vraagt. Het kwintet maakt enkele tournees door heel Europa. In 1973 toert hij met de vermaarde big band van trompettist Maynard Ferguson door de Verenigde Staten van Amerika. Met deze band maakt hij ook enkele plaatopnamen.
De Gemeente Den Haag reikt in 1974 voor de eerste maal de Haagse Jazzprijs uit. De onderscheiding gaat naar Ferdinand Povel.

In de zomer van 2004 viert Ferdinand zijn 40-jarig jubileum als jazzmuzikant. Hij wordt Koninklijk onderscheiden met het lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau. Hij stelt een jubileumkwintet samen met onder meer de Amerikaanse tenorsaxofonist Pete Christlieb dat een concert geeft op het North Sea Jazz Festival. In 2005 krijgt hij de Meer Jazz Prijs van de gemeente Haarlemmermeer vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse jazz. In 2011 krijgt Povel de VPRO/Boy Edgar Prijs. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een musicus, die zich reeds geruime tijd onderscheidt door opmerkelijke verdienste op creatief gebied ter verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek.

Zaterdag 28 januari 2012 in Jazzclub Mahogany Hall in Edam.

Filed under: concertagenda

DADDY’s DAUGHTER (Zondagmiddagconcert)

22 januari 2012 16:00

DADDY’S DAUGHTER

Toegankelijke muziek van een band die puur uit onze gemeente komt, met de bekende namen en gezichten maar met een nieuwe naam. Vorig jaar was hun optreden in de Jazzclub een groot succes onder de naam Crossover maar nu zijn ze van plan dat succes te overtreffen als Daddy’s Daughter. De band speelt bekende en minder bekende covers met een funky-jazzy knipoog.

Up-front zangeres Sarina Reilingh staat so-wie-so garant voor veel luistergenot te meer daar ze zich begeleid weet door:

Dick Plat: toetsen/sax, Evert-Jan Reilingh: bas, Sjors Mutsaers: slagwerk. Steef Reilingh: gitaar/zang

Zondagmiddag 22 januari in Jazzclub

Aanvang: 16.00 uur – Zaal open: 15.00 uur

TOEGANG IS GRATIS

Filed under: concertagenda

FRANCIEN VAN TUINEN’S TRIPOD (VERVANGT AB BAARS)

19 januari 2012 21:00

Francien van Tuinen is uitgegroeid tot een van de meest gezaghebbende jonge jazz vocalisten in Nederland. Gezegend met een unieke stem en uitzonderlijke natuurlijke ritmische flexibiliteit, ze heeft lef, uitstekende dictie en een perfecte timing.
Na het winnen van het Nederlands Jazz Vocalisten Concours in 1997 en na te zijn afgestudeerd aan het Groningse Conservatorium in 1998, speelde zij met en in verschillende groepen en projecten waaronder haar eigen kwintet, big bands en een symfonieorkest.
De projecten, ‘A Perfect Blue Day’ en ‘Muzyka’, zijn het gevolg van het haar samenwerking met gitarist Jesse van Ruller, die in 1995 de prestigieuze Thelonious Monk Award won en die, vandaag de dag, tot een van de beste hedendaagse jazz gitaristen moet worden gerekend.

In 2004 werd ‘A Perfect Blue Day’ uitgebracht. De muziek, geschreven door van Tuinen en Van Ruller, is een crossover tussen jazz en catchy pop nummers, variërend van intieme singer/songwriter ballads tot spannende grooves. ‘Muzyka’, met special guest Richard Galliano op accordeon, werd begin 2005 uitgebracht. Dit project is geïnspireerd door het gedicht van Boris Pasternak, waarin de Russische 19e-eeuwse dichter muziek combineert met poëzie.

Haar laatste kwartet heet ‘Tripod’, in een spannende combinatie van riet, contrabas, drums en zang, is deze muziek is een reis terug naar akoestische jazz in een onconventionele line-up. Tripod klinkt origineel en drie-dimensionaal. Donderdag 19 januari in Mahogany Hall. Komen dus.

Filed under: concertagenda

20 YEARS TRIO AB BAARS / (VERVALT)

21:00

TRIO AB BAARS

“Pianoloze trio’s zijn schaars in de jazz en geïmproviseerde muziek. Dat zo’n formatie het presteert om twintig jaar bij elkaar te blijven is uitzonderlijk. De nieuw verschenen cd-box 20 years, met vijf CD’s, laat horen hoe het trio van tenorsaxofonist Ab Baars sinds 1991 evolueerde van goed naar beter naar best. Met een prettige afwisseling van stijlen houdt het trio de aandacht van de luisteraar gevangen. Het wordt geen moment saai, zonder dat de variatie impliceert dat de muziek alle kanten uitschiet. Baars blaast harder dan de meeste tenoristen, maar op klarinet en in de Japanse stukken toont hij zich een meester in het aanboren van het diepere bewustzijn. Drummer Martin van Duynhoven beschikt over de tonale gevoeligheid van een bassist. Wilbert de Joode beplukt de snaren van zijn bas alsof hij achter het slagwerk zit. Waarbij komt dat dit documentaire monument (de CD – box) adembenemend fraai is uitgegeven.

Donderdag 19 januari in Jazzclub Mahogany Hall te Edam.

Filed under: concertagenda

LEFT HAND FREDDY feat. Hans Waterman (ex Cuby)

7 januari 2012 21:00

Lefthand Freddy is inmiddels verworden tot een bluesinstituut in Nederland maar ook ver daar buiten, getuige de vele lofuitingen in de (inter)nationale pers. (Bluestijdschrift )Block schreef : “authentieke blues van de bovenste plank en een band waarop iedere Nederlander trots behoort te zijn, Dagblad v.h. Noorden : “Fred Reining dient gerekend te worden tot een van de meest originele bluesmuzikanten, hij is met afstand de meest creatieve bluesgitarist in den lande ” Muziekblad Oor liet zich het volgende ontvallen: Deze onvolprezen Nederbluesformatie herkauwt geen afgeleefde classics maar schrijven hun intieme songs zelf. Songs waarin ze op hoogst persoonlijke wijze de boogie geest van John Lee Hooker versmelten met de luie backbeat van Jimmy Reed.

Al sinds de oprichting is de band een graag geziene gast in het buitenland (met name in Duitsland en België) Enkele tournee hoogtepunten waren de optredens op het Leberkusener Jazzfestival(Dtsl), het Gloucester Bluesfestival (GB) , het Nuit de Blues(FR), het Sziget Festival (Hongarije), het Slowaaks bluesfestival (samen met de legendarische “Ten Years After”) en een Londens debuut in de legendarische 100 club.

Nu dus in Mahogany Hall in Edam op zaterdag 7 januari 2012.

Filed under: concertagenda