Mahogany Sessions – Floris Kappeyne Trio

21 januari 2018 16:00

 FLORIS KAPPEYNE TRIO IN MAHOGANY SESSIONS

(Recensie geschreven door Erno Elsinga, Jazzenzo)

Pianist Floris Kappeyne (1995) behoort tot de jonge generatie jazzmuzikanten die de traditie omarmt. Beïnvloed door McCoy Tyner, Fats Waller en Art Tatum en de vroege stroming ‘stride piano’ binnen de jazz, vertaalt Kappeyne de filosofie achter deze traditie naar bijzonder sterk eigen werk.

Kappeyne verkoos een studie aan het Conservatorium in Amsterdam boven een opleiding in New York. Hij won al het Prinses Christina Jazz Concours, evenals triogenoten contrabassist Tijs Klaassen (1993) en drummer Wouter Kühne (1996). Laatstgenoemde mag zich ook de eerste winnaar van het Gouden Slifje noemen, een wisseltrofee in het leven geroepen door Festival Trommel dat dit jaar zijn eerste editie beleefde in het Friese Aartswout.,

Het hoge niveau van de muzikanten laat zich op het debuutalbum ‘Interchange’ vertalen in energiek samenspel en boeiende een-tweetjes onderling. Kappeyne’s techniek is verbluffend, evenals zijn vermogen eigentijdse aspecten aan het begrip traditie toe te voegen. Zoals modern klassiek, getuige ook het op improvisatie gebaseerde openingsstuk ‘Prelude’.

Kappeyne gebruikt de hooglijk gevarieerde ritmes eigen aan de stride muziek als basis voor zijn composities om er vervolgens een eigen visie op los te laten. Dat leidt tot uitdagende uptempo en sfeervolle ballads waarin je weliswaar de sfeer uit de vroege vorige eeuw ruikt, maar voortdurend geconfronteerd wordt met hedendaagse avontuurlijkheid. Kappeyne etaleert meermaals zijn verbazingwekkende solistische vaardigheden, waarbij Kühne en Klaassen op drums en contrabas niet onderdoen. Gezamenlijk is het jeugdige trio een dynamische stuiterbal die de traditie dusdanig beheerst om er een eigen smoel aan te geven. Kappeyne, Kühne en Klaassen zijn niet alleen als trio maar ook individueel een enorme belofte voor de toekomst.

Zondag 21 januari 2018,
Jazzclub Mahogany Hall – Mahogany Sessions
Strandbadpaviljoen Edam
Zeevangszeedijk 7a 1135 PZ Edam
Aanvang: 16.00 uur – zaal open: 15.00 uur.
 
Kijk ook op FACEBOOK (klik op logo)
 

Filed under: concertagenda

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment