The Gerry Mulligan / Chet Baker Project

27 januari 2018 21:00

THE GERRY MULLIGAN/CHET BAKER PROJECT

Ode aan de vernieuwende jazz van Gerry Mulligan en Chet Baker circa 1952-‘53, met getrouwe‘remakes’ naast nieuwe variaties en eigen composities.
Gerry Mulligan bracht de baritonsax voor het voetlicht, het instrument dat in jazzorkesten meestal een bijrol had.
Begin jaren ’50 vierde hij succes met zijn pianoloze kwartet, destijds iets nieuws.

Door het ontbreken van piano ontstond ruimte voor enerverend samenspel met trompettist Chet Baker.
JanWillem van der Ham pakt de baritonsax op voor zijn Mulligan-Baker Project, een Amsterdamse groep met dezelfde bezetting als het Gerry Mulligan/Chet Baker Quartet.

Origineel materiaal uit 1952-‘53 wordt op verschillende manieren benaderd: er zijn authentieke ‘remakes’ naast hedendaagse versies (‘extensions’) en passende nieuwe composities (‘counterparts’).
Het Mulligan-Baker Project nam afgelopen zomer een eerste album op, Mixing memory and desire: The Mulligan-Baker Project.

Zaterdag 27 januari staan zij in Jazzclub Mahogany Hall in Edam.

Aanvang concert: 21.00 uur – zaal open: 20.00 uur.
Toegangsprijs: € 17,50 – Leden: € 7,50 – CJP: € 10,-
 
Kijk ook op FACEBOOK (klik op logo)
 

Filed under: concertagenda

<< The Gerry Mulligan/Chet Baker Project

00:00

Het Gerry Mulligan/Chet Baker project was zaterdagavond goed bezocht omdat deze twee illustere jazz-musici geweldig veel bewonderaars hadden in de jaren 50-60 van de vorige eeuw. Héél goed werd de vroegere klank van Gerry en Chet benaderd door zowel JanWillem van der Ham als Felicity Provan, die beide helemaal zonder versterking, zuiver acoustisch de samenklanken van vroeger heel goed benaderden. Bekende stukken gaven ons de nostalgie waarvoor de meeste bezoekers waren gekomen. Naast een aantal oude bekende nummers werden ook vrij veel eigen composities ten gehore gebracht, die een stuk minder herkenbaar en soms zelfs wel wat erg vrij en veel minder harmonisch klonken. De bas, die eerst rithmisch en als harmonische “walking bass” gespeeld werd klonk nu als een experimenteel slag-, strijk- en pluk-object en de drumset, die swingend met brushes werd bespeeld klonk nu erg alternatief. Dit leek toch de overhand te krijgen, waardoor diverse luisteraars het voor gezien hielden en in of na de pauze naar huis gingen. Ook ik heb daarom het einde van dit optreden niet meegemaakt.
André Smit

Video: Paul Verbunt
Foto’s: Cor van Bruggen

Filed under: terugblikken

Mahogany Sessions – Floris Kappeyne Trio

21 januari 2018 16:00

 FLORIS KAPPEYNE TRIO IN MAHOGANY SESSIONS

(Recensie geschreven door Erno Elsinga, Jazzenzo)

Pianist Floris Kappeyne (1995) behoort tot de jonge generatie jazzmuzikanten die de traditie omarmt. Beïnvloed door McCoy Tyner, Fats Waller en Art Tatum en de vroege stroming ‘stride piano’ binnen de jazz, vertaalt Kappeyne de filosofie achter deze traditie naar bijzonder sterk eigen werk.

Kappeyne verkoos een studie aan het Conservatorium in Amsterdam boven een opleiding in New York. Hij won al het Prinses Christina Jazz Concours, evenals triogenoten contrabassist Tijs Klaassen (1993) en drummer Wouter Kühne (1996). Laatstgenoemde mag zich ook de eerste winnaar van het Gouden Slifje noemen, een wisseltrofee in het leven geroepen door Festival Trommel dat dit jaar zijn eerste editie beleefde in het Friese Aartswout.,

Het hoge niveau van de muzikanten laat zich op het debuutalbum ‘Interchange’ vertalen in energiek samenspel en boeiende een-tweetjes onderling. Kappeyne’s techniek is verbluffend, evenals zijn vermogen eigentijdse aspecten aan het begrip traditie toe te voegen. Zoals modern klassiek, getuige ook het op improvisatie gebaseerde openingsstuk ‘Prelude’.

Kappeyne gebruikt de hooglijk gevarieerde ritmes eigen aan de stride muziek als basis voor zijn composities om er vervolgens een eigen visie op los te laten. Dat leidt tot uitdagende uptempo en sfeervolle ballads waarin je weliswaar de sfeer uit de vroege vorige eeuw ruikt, maar voortdurend geconfronteerd wordt met hedendaagse avontuurlijkheid. Kappeyne etaleert meermaals zijn verbazingwekkende solistische vaardigheden, waarbij Kühne en Klaassen op drums en contrabas niet onderdoen. Gezamenlijk is het jeugdige trio een dynamische stuiterbal die de traditie dusdanig beheerst om er een eigen smoel aan te geven. Kappeyne, Kühne en Klaassen zijn niet alleen als trio maar ook individueel een enorme belofte voor de toekomst.

Zondag 21 januari 2018,
Jazzclub Mahogany Hall – Mahogany Sessions
Strandbadpaviljoen Edam
Zeevangszeedijk 7a 1135 PZ Edam
Aanvang: 16.00 uur – zaal open: 15.00 uur.
 
Kijk ook op FACEBOOK (klik op logo)
 

Filed under: concertagenda

<< Floris Kappeyne Trio (Mahogany Sessions)

00:00

Video: Paul Verbunt
Foto’s: Cor van Bruggen

Filed under: terugblikken

O.BA.O. feat. Yedo Gibson.

18 januari 2018 21:00

Michiel Dhont, Yedo Gibson, Herbert de Jonge, Hans Houtman. Foto: Els Dekker.

O.BA.O is een zeer hechte groep op het gebied van de geïmproviseerde muziek in Nederland. Gedurende ruim 30 jaar hebben de muzikanten Herbert de Jonge, Chiel Dhont en Hans Houtman een manier van musiceren en improviseren ontwikkeld, die een natuurlijke synthese is van Amerikaanse jazz en twintigste-eeuwse Europese klassieke muziek. De ritmische en harmonische veranderingen zijn bij O.BA.O een collectief gebeuren en worden niet afgedwongen door een leider.
Hun muziek kenmerkt zich door een grote flexibiliteit: variatie in dynamiek, spanning tussen tonaliteit en atonaliteit, afwisseling van rubato en polyritmiek.

De muzikanten van O.BA.O durven zich door hun eigen muziek te laten raken, waardoor deze de kans krijgt boven hen uit te stijgen.
De muzikale contrasten, die voortkomen uit de verschillende stijlelementen, worden gewogen en met elkaar verzoend.
De muziek kenmerkt zich uiteindelijk door een gepassioneerde en soms genadeloze eerlijkheid.

Vanavond hebben zij als gast, saxofonist Yedo Gibson uit Portugal.

Aanvang concert: 21.00 uur – zaal open: 20.00 uur.
Toegangsprijs € 17,50 – Leden: € 7,50 – CJP: € 10,-
 
Kijk ook op FACEBOOK (klik op logo)
 

Filed under: concertagenda

<< O.BA.O. feat. Yedo Gibson (Brazilië)

00:00

Video: Paul Verbunt
Foto’s: Cor van Bruggen

Herbert de Jonge, Chiel Dhont, Hans Houtman, Yedo Gibson.

Filed under: terugblikken

* Mahogany Hall in Beeld

14 januari 2018 16:00

zondagmiddag 14 januari 2018 opening van de tentoonstelling
‘MAHOGANY HALL IN BEELD’

Te zien: jazzfoto’s van Huub Klompenhouwer, huisfotograaf
(2000 – 2010) en zijn opvolgers Cor van Bruggen en Paul Verbunt.

Inloop: 
15:30 uur
Opening: 
16:00 uur door Melle Klompenhouwer

Muziek: Beemster Jazz Kwartet met ons lid
Peter Engelenberg op piano,
Willem van der Minne – slagwerk,
Kees van Lier – tenorsax,
Tony Gee – contrabas
Kortom een middag voor en door leden van de club, maar uiteraard zijn ook niet leden van harte welkom.

Dit is helaas de laatste tentoonstelling in het Strandbad Paviljoen.
Alleen als De Zuiderzee (nieuwe locatie) niet tijdig gereed is kan Mahogany Hall nog één seizoen gebruik maken van het Strandbad Paviljoen en kan de tentoonstelling ‘25 JAAR VERZAMELEN’ (oktober t/m december 2018) – de laatste onder supervisie van Kees Koedam – daar plaatsvinden.
De tentoonstelling is toegankelijk tijdens concertavonden en op enkele zondagmiddagen en eindigt 24 maart 2018.

Foto van de uitnodigingskaart.


Voorzijde links: Boris van der Lek en Bart van Lier (Cor van Bruggen), midden boven: Alvin Queen en Bennie Wallace (Huub Klompenhouwer), midden onder: Sam Middleton (Huub Klompenhouwer), rechts: Han Bennink en Ray Anderson (Paul Verbunt)

Filed under: exposities

John The Revelator Blues Band

6 januari 2018 21:00

BLUES met een vleugje SOUL, JAZZ, ROCK and MORE!!

Deze fantastisch Bluesband bestaat inmiddels al 50 jaar.
John the Revelator, gestart in 1968, was een sensatie in het gezapige Haarlem uit die tijd. De band met het nieuwe geluid, dreunde en stampte door de zalen van deze stad en verre omstreken. De blues huilde in de theaters en muziek- en Jazzclubs.
Achter de slide, de jank, de beat en ‘the voice’ gingen vijf jonge jongens schuil, helemaal gek van de muziek die ze maakten.
Ze wonnen het Loosdrecht Jazz Concours, waren op TV en bij gebrek aan andere zenders zag het hele land ze via de concerten die ze speelden.
En ze maakten voor het befaamde DECCA label, hun eerste plaat: ‘Wild Blues’.

Dat was toen.
Nu, een onvoorsteldebare 50 jaar later, vele optredens, een eigen studio en
15 albums later, staat John the Relevator nog steeds als een huis.
Hun recent verschenen ‘The Blue Skin Album;’ kreeg in het blad ‘Lust for live’,
een vier sterren recensie en ook ‘Blues Magazine’ was laaiend enthousiast over de band.
In de beschrijving van zijn theatershow noemt Johan Derksen ‘John the Revelat0r’ in een adem met ‘Cuby + Blizzards’, ‘Livin Blues’, ‘Rob Hoek Rhythm & Blues Group’, ‘Bintangs’ en ‘Flavium.

6 januari 2018 in onze Jazzclub
Aanvang concert: 21.00 uur – zaal open: 20.00 uur.
Toegangsprijs € 17,50 – Leden: € 7,50 – CJP: € 10,-

Dit concert vervangt het optreden van J.J. Sharp Blues Band (wegens ziekte van een van de bandleden).
 
Kijk ook op FACEBOOK (klik op logo)
 

Filed under: concertagenda

<< John The Revelator - Bluesband

00:00

John The Revelator – Bluesband.
Concert op 6 januari in Jazzclub Mahogany Hall.
 
Wat een geweldige start van het seizoen 2018 in onze jazzclub.
Op de bühne een ‘oude bekende’, de bluesband van John The Revelator, die met enige regelmaat te zien en te horen is in Edam.
De oorspronkelijke geplande J.J. Sharp Blues band moest afzeggen wegens ziekte van een van de bandleden maar John The Revelator was onmiddellijk bereid om de leemte in te vullen en hoe…
Het werd een memorabele avond met aanstekelende muziek en prachtige soli waar nog lang over zal worden nagepraat en nagenoten.
De band bestaat ongeveer net zo lang onze jazzclub (50 jaar) maar de routine en spelvreugde van deze muzikanten, klonk als klok.
Het ruim aanwezige publiek stak haar enthousiasme niet onder stoelen of banken en door de vele toegiften was het concert pas heel laat afgelopen.
CVB.

Video: Paul Verbunt
Foto: Cor van Bruggen

Filed under: terugblikken