Mahogany Sessions – BASTA en A.S.B.O.A

25 januari 2015 16:00

A.S.B.O ... A-site

A.S.B.O.A

Bij elkaar gedreven door de drang naar experiment en improvisatie gingen de vier van A.S.B.O.A. halverwege 2013 voor eerst met elkaar de oefenruimte in. Als volledig onbekenden voor elkaar, ging het  kwartet op zoek naar een nieuw geluid. Al snel bleek het toch het meeste te lijken op moderne jazz. Alhoewel  de heren maar niet af komen van dat zompige funk en rock gebeuren.

Michiel van der Drift: Daar valt niet veel over te vertellen. Hij is de muzikale enthousiast die de band bij elkaar heeft gebracht. Een fanatieke edoch aardige jongen met een goed oor. Maar hij speelt bas.

Christiaan Veerman: Van origine onderzoeker in het AMC ziekenhuis. Weet inmiddels alles van ziektes en zweren. Maar doet ook al vanaf zijn zevende levensjaar onderzoek naar de piano.

Wiechert Vermeulen: Jaren geleden toen hij nog jong en mooi was speelde hij voor de poen in bruiloft en partijen bands. Verdient zijn geld nu met het schrijven van bio’s van bands en speelt tegenwoordig sax voor zijn plezier.

Jan Roel Hamersma: De enige echte muzikant die het ook voor zijn beroep doet. Heeft een conservatoriumopleiding klassieke muziek als slagwerker. Zijn motivatie om mee te doen is dat hij wil leren drummen. Hij is ook tevens die ene muzikant in Nederland die regelmatig werk heeft. Wat weer betekent dat de band helaas niet zo vaak kan repeteren. Maar afgesproken is dat de band minstens een keer in de maand bij elkaar komt en dat voor elk concert er minsten 2 keer 3 uur gerepeteerd wordt.

———————–

Basta - site

 BASTA

Basta is een trio dat het beroemde motto van Miles Davis hoog in het vaandel heeft staan: “Play what’s not there.” Op zoek naar de ruimte tussen de noten, gaat het trio rond pianist Guido Waghemans voorzichtig te werk. Het samenspel tussen de drie varieert van elkaar respectvol de ruimte gunnen tot brutaal een plaagstoot uitdelen.

De basis rond Waghemans wordt gevormd door drummer George van Heeteringen en basgitarist Michiel van der Drift, die al jaren samenspelen in verschillende formaties. Op repertoire staan vooral moderne composities van de hedendaagse jazzmusici, maar ook een standard wordt af en toe bewerkt.

 

Filed under: concertagenda

1 reactie »

 1. Vanmiddag werd de Mahogany Session het toneel voor twee regionale combo’s die ook al optraden op de zomerse Harbour Jazz in de haven van Volendam van de afgelopen zomer: Het trio “Basta” voor de pauze en het kwartet “A.S.B.O.A.” (A Serious Bunch Of Amateurs) na de pauze.
  Deze volgorde bleek een goede keuze want Basta speelde vooral hele rustige en gevoelige luister-jazz met enkele latin-jazz momenten, mooi en virtuoos gespeeld door Guido Waghemans op piano en subtiel begeleid door Michiel van der Drift op electrische Fender fretten-bas en George van Heeteringen op slechts een snare-drum en drie bekkens als drums. Gevoelig, mooi, subtiel maar ook wat eentonig.
  Alle melodieën en soli kwamen van de pianist, die stukken van Pat Metheny en Chick Corea e.d. speelde, helaas zonder veel afwisseling.
  Na de pauze zorgde A.S.B.O.A. voor een veel meer stimulerende spanning door een funky beat-ritme en -timing met veel syncopen, electronische klank-en compressie-effecten op de bas (Michiel vd Drift) en op de Rhodes-piano en de vleugel (Christiaan Veerman) met stevige funky wisselslagen van de drums (Jan Roel Hamersma) en gevoelige sopraansax-soli zowel als ruige scheurende tenorsax-partijen van Wiechert Vermeulen, die zei zijn zenuwen maar amper de baas te kunnen.
  Al met al een zeer muzikale en stimulerende Mahogany middag.

  André Smit

  Reactie by André Smit — 25 januari 2015 @ 22:05

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment