Louisiana Men & Les Chats Cadiens

8 januari 2011 21:00

Vanavond 2 groepen voor het voetlicht, voor de pauze Louisiana Men en na de pauze Les Chats Cadiens.  Tot slot ook samen…

Louisiana Men: drie muzikanten die de Mississippi Delta in hun hart gesloten hebben, maar per ongeluk in ons kouwe kikkerlandje geboren zijn.

Zinderende Zydeco, zompige rhythm ‘n’ blues, smachtende soul en een keur aan prachtige liedjes passeren de revue. Scherpe driestemmige samenzang en opzwepende percussie geven de muziek kleur! Homesick & the Louisiana Men maken enerverende rootsmuziek uit de swamps van Louisiana en de Mississippi Delta.

Hans de Vries – aka Homesick – trad op met stijlgenoten als Dr. John, Willy de Ville en Los Lobos en toert door heel Europa. Met Alex Siegers percussie en vocals en met Toon Ekkers – gitaar, vocals – heeft ie capabele medestanders die met hun ruime ervaring dit project een stevige basis geven. Of het nu gaat om de drie stemmige vocalen, de geweldige soulstem van Alex; als Toon zijn Texas Telecaster toevoegt onstaat pure magie. Samen zijn ze authentiek en levendig als het zuiden van Louisiana zelf.

Les Chats Cadiens is een verrassende verschijning op podia voor blues, jazz en wereldmuziek, met een mix van Zydeco (accordeonblues uit Louisiana) en Deltablues (ruige gitaar, scheurende mondharmonica).

De chefs van Les Chats Cadiens putten voor deze nieuwe crossover uit oude muziekrecepten van de Mississippi-oevers. Niet om klakkeloos te imiteren, maar als inspiratie voor een originele schotel. Dat levert een gevarieerd menu op van aanstekelijke twosteps, rockende accordeonblues, cajunwalsen en Louisiana-ballads. Het zijn meest eigen composities, waarin je de sfeer proeft van de vroegere zydeco-koning Clifton Chenier. Nóg een verrassing is dat de baspartijen niet worden gespeeld door een bassist, maar op accordeon. Die zompige ‘moerasbas’ is uniek in de blues. De diepe sound ervan geeft de band een klankkleur die je nergens anders hoort. Les Chats Cadiens bestaat uit altijd zoekende pioniers. Zij waren de eersten die cajun en zydeco speelden in Nederland. Ze stonden ermee op het North Sea Jazzfestival, Montreux Jazz in Zwitserland, Jazzfestival Den Haag en jazzfestival Gronau in Duitsland.

Filed under: concertagenda

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment