O.BA.O feat Joe McPhee

10 december 2009 21:00

Veel reserveringen al voor het unieke concert van saxofonist Joe McPhee als gast van O.BA.O. McPhee geldt in de States als een saxofonist die werkelijk alle grenzen van zijn instrument kent en daar in zijn vrije muzikale opvattingen ook geregeld die grenzen opzoekt. Technisch een alleskunner, die ook nog trompet speelt, maar zeker ook muzikaal een improvisator met een hoge staat van dienst . Het is zijn enige concert in Nederland.
O.BA.O is al meer dan 30 jaar een monument van kameraadschap. Herbert de Jonge, Chiel Dhont en Hans Houtman vormen een trio, dat dwars door alle modieuze ontwikkelingen in de muziek een volstrekt eigen koers vaart. Het trio heeft een heel eigen manier van musiceren en improviseren ontwikkeld. Noem het een natuurlijke synthese van Amerikaanse jazz en twintigste-eeuwse Europese klassieke muziek. De ritmische en harmonische veranderingen zijn bij O.BA.O een collectief gebeuren en worden niet afgedwongen door een leider. Hun muziek kenmerkt zich door een grote flexibiliteit: variatie in dynamiek, spanning tussen tonaliteit en atonaliteit, afwisseling van rubato en polyritmiek.

O.BA.O is een zeer hechte groep op het gebied van de geïmproviseerde muziek in Nederland. Gedurende ruim 30 jaar hebben de muzikanten Herbert de Jonge, Chiel Dhont en Hans Houtman een manier van musiceren en improviseren ontwikkeld, die een natuurlijke synthese is van Amerikaanse jazz en twintigste-eeuwse Europese klassieke muziek. De ritmische en harmonische veranderingen zijn bij O.BA.O een collectief gebeuren en worden niet afgedwongen door een leider.
Hun muziek kenmerkt zich door een grote flexibiliteit: variatie in dynamiek, spanning tussen tonaliteit en atonaliteit, afwisseling van rubato en polyritmiek.

Filed under: concertagenda

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment