Pierre Courbois Quintet

11 maart 2017 21:00

Pierre Courbois-LR

PIERRE COURBOIS

Verjaardags tournee 2015/2016/2017

Courbois is sinds jaar en dag een van de vaandeldragers van de Nederlandse jazz, met zowel nationale als internationale erkenning. Inmiddels staat hij al bijna 60 jaar op de planken.
In 2015 is hij 75 jaar geworden en dit gevierd met een uitgebreide tournee die twee jaar duurt.
Speciaal voor deze tournee heeft hij een nieuw ensemble samengesteld bestaande uit een aantal jazz-coryfeeën met wie Courbois in zijn veelzijdige carrière heeft samengewerkt:

  • Pierre Courbois, drums en composities
  • Niko Langenhuijssen, piano
  • Egon Kracht, contrabas
  • Toon de Gouw, trompet
  • Nils van Haften, bariton saxofoon

Het unieke geheim van het Pierre Courbois Quintet zit hem in de eigenaardige constructie van de composities en de vele oneven maatsoorten. De Mingus traditie van thematische, melodieuze ensemblejazz – en het experimenteren met lineaire improvisatie staan voorop. Composities worden opgebouwd uit verschillende secties die collectief improviserend worden uitgewerkt. Slechts weinige drummers zijn als Courbois in staat tot het scheppen van melodisch, harmonisch én ritmisch interessante geïmproviseerde muziek. Sterker nog, als jazzdrummer-componist mag hij beschouwd worden als een zeer zeldzaam fenomeen. Een musicus die steeds het componeren als zwakke stee in de geïmproviseerde muziek heeft geaccentueerd. Voeg hierbij de karakteristieke spelstijl van de deelnemende musici dan wordt snel duidelijk dat het hier om een uitzonderlijk ensemble gaat!
Zaterdag 11 maart 2017 staan zij in Jazzclub Mahogany Hall in Edam.

Filed under: concertagenda

1 reactie »

  1. Gisteravond, Zaterdag 11 maart was een goed gevulde Mahogany Hall aandachtig getuige van de eigenzinnige kunsten van Pierre Courbois en zijn kwintet waarmee hij, al sinds hij in 2015 75jaar werd, op tournee is. Pierre houdt van afwijkende maatsoorten en mijdt de populaire deuntjes en ritmes. Wel conformeert hij zich aan bestaande accoordenschema’s, zoals kwintencirkels, die in de jazz meer gebruikt worden en daardoor klinken zijn composities ons nog een beetje als muziek en soms zelfs bekend in de oren. Vaak toch met een hapje eruit omdat de maat weer een tel minder telt. De titels van zijn muziek-stukken zijn acroniemen ofwel afkortingen in hoofdletters. Hij speelde geweldig op een drumstel, aangevuld met drie basedrum-pedalen, waardoor hij roffels op de basedrum en op onverwachtse momenten gongslagen kon laten klinken op een aangehangen gong. De overige musici zijn hierin volledig ingevoerd en speelden stuk voor stuk prachtig. Pianist Niko Langenhuijssen laat heel markant de asymmetrische ritmische maatvoering horen en kwam voorál in de tweede helft solistisch geweldig los. Bassist Egon Kracht bespeelde zijn mooie contrabas ook strijkend virtuoos en voorál zuiver en stuwend. Trompettist Toon de Gouw was goed op dreef en werd nog geëerd met een symbolische plastiek van twee drumstokken op een voetstukje. De bariton- en alt-sax werd prachtig bespeeld door een invaller, die nog maar enkele dagen had mee geoefend en dat was beslist niet te horen. Geweldig!
    Dit was voorwaar een bijzonder optreden en in meerdere opzichten.

    André Smit

    Reactie by André Smit — 12 maart 2017 @ 15:21

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment