‘Han 75’ – Tobias Delius/Han Bennink Quartet

9 december 2017 21:00

‘HAN 75’

Tobias Delius/Han Bennink Quartet

Han Bennink (Zaandam, 17 april 1942) is een fenomeen in de Nederlandse jazz en daarbuiten, een in de bop geschoolde drummer die een feilloos getimede swing verbindt met explosieve improvisaties, en uitersten laat botsen in een visueel frappante performance.
Wereldwijd geldt Bennink als het symbool van de ‘New Dutch Swing’, de mede door hem ontwikkelde mix van improvisatie met jazz en absurdistische humor, waarbij hij muziek maakt uit alles wat voorhanden is: een stoel, een pizzadoos, de planken van het podium, of een perfect gestemde snaredrum. Benninks techniek heeft zijn basis in de jaren zestig, waarin hij als jonge autodidact de kans krijgt Amerikaanse topsolisten als Johnny Griffin en Eric Dolphy te begeleiden.

Eind jaren zestig neemt Bennink afstand van de jazzconventies, om met geestverwanten als saxofonist Willem Breuker en pianist Misha Mengelberg een Nederlandse vorm van geïmproviseerde muziek te ontwikkelen. Zijn optreden dijt daarbij uit tot een vorm van fysiek totaaltheater, met een arsenaal aan ongewone slag-, tokkel- en blaasinstrumenten. In de jaren tachtig bouwt hij zijn instrumentarium geleidelijk weer af, om vanaf de late jaren negentig met soms slechts een enkele snaredrum op te treden.

Een constante in vijf decennia is zijn in 1960 begonnen samenwerking met pianist-componist Misha Mengelberg, die vanaf 1967 vorm krijgt in de Instant Composers Pool (ICP).
Artistieke hoogtepunten beleeft hij van 1988 tot 1997 ook met het Trio Clusone, terwijl zijn veelzijdigheid na 2000 mede tot uitdrukking komt in de samenwerking met de anarcho-punkband The Ex en de Ethiopische soulzanger Mohammed ‘Jimmy’ Mohammed.
Han Bennink is tevens beeldend kunstenaar. Hij heeft voor circa vijftig ICP-platen de hoesontwerpen gemaakt en exposeert zijn assemblages, waarin hij ook versleten drumsticks en trommelvellen verwerkt, in binnen- en buitenland.

Zaterdagdag 09 december in:
Strandbadpaviljoen Edam
Zeevangszeedijk 7a 1135 PZ Edam
Aanvang: 21.00 uur – zaal open: 20.00 uur.
Toegangsprijs:
Leden: € 9,00 – Niet leden: € 18,50 – CJP (t/m 25 jaar): € 10,00.
 
Kijk ook op FACEBOOK (klik op logo)
 

 

 

 

Filed under: concertagenda

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment