Rein de Graaff Trio feat. Gary Smulyan en Gidon Nunez Vaz.

25 februari 2017 21:00

Rein de Graaff is met zijn trio een vaste gast in Jazzclub Mahogany Hall.

Elk jaar staat hij met het trio geprogrammeerd want elk jaar komt hij met een geweldige Amerikaanse gastspeler, die het optreden extra komt opleuken.
25 februari komt Rein de Graaff met de “Bariton Saxofonist van het jaar”, Gary Smulyan.
Gary won deze prijs van “Down Beat Pool” in 2015 en 2016.

Bariton saxofonist Gary Smulyan komt uit New York waar hij in 1956, in Bethpage, is geboren.
Hij begon zijn muziekcarriere in zijn jonge jaren, als alt-saxofonist en speelde als super-talent al met legendarische jazzmuzikanten zoals trompetist Chet Baker, saxofonist Lee Konitz, trombonist Jimmy Knepper en violist Ray Nance.
Hij studeerde aan het SUNY (Staats Universiteit van New York) en werkte vervolgens met Woody Herman samen. Hij was leider van een kwartet met Roland Hanna, Ray Drummond en Kenny Washington.
Smulyan staat bekend om zijn bebop jazzstijl, en is naast speler ook regelmatig als gastdocent gevraagd aan conservatoria.

Ook de jonge Amsterdamse trompettist Gidon Nunez Vaz komt mee. Gidon is in 2015 geslaagd aan het Conservatorium van Amsterdam als Master of Trompet.
Samen met het trio van Rein de Graaff staan zij op 25 februari in Jazzclub Mahogany Hall.

Bezetting:

Rein de Graaff : piano
Gary Smulyan : bariton Saxofoon
Gidon Nunez Vaz – trompet,
Marius Beets : contrabas
Eric Ineke : drums

 

Filed under: concertagenda

<< Trio Rein de Graaff feat. Gary Smulyan & Gidon Nunez Vaz

00:00

foto’s en video: Paul Verbunt.

Wij, jazzliefhebbers, kennen natuurlijk allemaal Gerry Mulligan, de beroemde, blanke, baritonsaxofonist, Harry Carney, uit het orkest van Duke Ellington en Pepper Adams.
Daar is, in mijn beleving, sinds afgelopen zaterdag, 25 februari, een topper op dit gigantische instrument bijgekomen, t.w. Gary Smulyan.
Ik beken eerlijk, ik had nog niet van hem gehoord, maar dat is volkomen veranderd. Wat een geweldenaar is dit! Hij is van 4 april 1956 en als middelbare scholier zat hij al in de bands van Chet Baker, Jimmy Knepper en Lee Konitz. Als twintiger trad hij in 1978 toe tot de bigband van Stan Kenton, dus een goede leerschool had hij zeker.
Nou, dat was te horen in Mahogany Hall. Een vrij klein mannetje, dat volgens mij voor 80 % uit longen bestaat, met wat een kracht en ook gedragen speelde deze man.
Hij trad op met als ondersteuning de heerlijke solide basis van het Rein de Graaff Trio, met Marius Beets (bas) en Eric Ineke (drums, soms te solide!). Ook aan het front, naast Smulyan, de talentvolle Nederlandse trompettist Gidon Nunez Vaz. Ondanks het verschil in leeftijd en ervaring, was dit een prachtig, evenwichtig duo. Deze musici hadden ervoor gekozen een Charlie Parker concert te brengen. Dan blijkt weer wat een geweldige muziek dit is, die deze heren op hun geheel eigen wijze over het voetlicht brachten. Maar, m.n. in de ballads bleek wat een geweldige blazers dit zijn. Gary duetteerde samen met Rein in een onvergetelijke uitvoering van “Autumn in New York en Gidon soleerde geweldig in “My Old Flame”.
Als verrassing kwam tenorsaxofonist Florian Wempe de laatste drie nummers meespelen.
Hij deed dat met een gedrevenheid en klasse dat Gary zich geroepen voelde om zich, op een enthousiaste manier, toch nog even als meest ervaren blazer te laten gelden.
Al met al een gedenkwaardige avond met ruim 2 uur topmuziek op het inspirerende podium van Jazzclub Mahogany Hall.

Harry Hulskemper.

 

Filed under: terugblikken

Trio Rein de Graaff & gasten.

24 februari 2017 21:00

foto van Rein De Graaf: Cor van Bruggen –
foto van Gideon Tazelaar: Govert Driessen.

‘BOPPIN’ & BURNIN’

Voor zijn jaarlijkse optreden in Jazzclub Mahogany Hall, heeft Rein de Graaff dit seizoen wederom een tweetal virtuoze jazzmuzikanten uitgenodigd.
Eén van hen is de trompettist John Marshall wiens muzikale carrière op de New Yorkse jazzscene begon in de vroege jaren zeventig.
Hij was solist in de bands van o.a. Lionel Hampton, Benny Goodman en Gerry Mulligan. Ook toerde hij wereldwijd met de Dizzy Gillespie Bigband.

Zijn jonge collega tenorsaxofonist Gideon Tazelaar is nog maar 19 jaar en is nu al hard op weg een begrip te worden in de Vaderlandse jazzwereld.
Hij behaalde afgelopen zomer zijn Bachelor maxima cum laude op het Conservatorium van Amsterdam. Zijn leermeesters waren o.a. Ferdinand Povel en Benjamin Herman,
(beide de afgelopen jaren regelmatig te horen in Mahogany Hall)

Het trio Rein de Graaff bestaat verder uit bassist Marius Beets en drummer Eric Ineke.

Zaterdag 24 februari staan zij in Jazzclub Mahogany Hall in Edam,
Strandbadpaviljoen Edam, Zeevangszeedijk 7a 1135 PZ Edam


Aanvang:
21.00 uur – zaal open: 20.00 uur.
Toegangsprijs:
Leden: € 7,50 – Niet leden: € 17,50 – CJP (t/m 25 jaar): € 10,00.

Reserveren wordt aanbevolen:
k.roskam@hetnet.nl of 0299-372979 of
f.bakker01@quicknet.nl 0f 0299-372249

Filed under: concertagenda

Mahogany Sessions – Ann’d Friends

19 februari 2017 16:00

Ann'd friends foto

In September 2015 richtte Annick Sickinghe (18) voor een CD-project de band Ann’d Friends op. Hiermee ging de wens om ooit een Jazz plaat te maken in vervulling. Met behulp van een zeer succesvolle crowdfunding en vele vrienden presenteerde Annick in februari 2016 haar eerste CD ‘’Ann’d Friends.’’ Nadat er na een maand 400 CD’s verkocht waren, was al snel besloten Ann’d Friends voort te zetten en het niet bij een eenmalig project te laten.

Ann’d Friends bestaat uit aanstormende jonge jazzmusici die elkaar leerden kennen op de jong talent afdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Drie van hen doen inmiddels de vakopleiding. Vol enthousiasme stortten zij zich samen in de wereld van de jazz en dat is te horen! Ann’d Friends speelt zowel eigen stukken als bestaand repertoire in een Westcoast-jazz achtige stijl.

Drummer Annick Sickinghe : ‘ons eerste album ‘Ann’d Friends’ is een ode aan de kracht van vriendschap en verbinding. Het bevat een aantal interessante en minder vaak gespeelde stukken in een fris jasje. We hebben het album helemaal op eigen kracht gemaakt. De positieve response van het publiek is geweldig.’’

Ann’d Friends speelde op Jazz in het dorp 2015 & 2016, Abcoude jazzfestival, Dudokfestival en Het Goois Jazz festival in Spant in Bussum.

David van der Grinten – Piano
Daniel Keller – Altsax
Pierre Balda – Bas
Sarah van den Bergh – Zang
Annick Sickinghe – Drums

Filed under: concertagenda

<< Ann'd Friends (Mahogany Sessions)

00:00

In het kader van de zondagmiddagconcerten van Mahogany Sessions, speelde Ann’d Friends op 19/02’17 in JazzclubMahogany Hall.
Hierbij een foto impressie en een videoverslag van Paul Verbunt.

Ann’d Friends

 

 

 

Filed under: terugblikken

Carmen Gomes Inc. “All Blues”

11 februari 2017 21:00

Carmen - LR

Carmen Gomes Inc.
Een optreden van Carmen Gomes Inc. is een verkenning in muziek. Omdat de leden van het kwartet als geen ander weten dat geen twee uitvoeringen van een nummer ooit hetzelfde kunnen zijn en omdat het misschien wel juist om die verkenningstocht gaat. Want of ze nu jazz, blues, soulful of met funk invloeden spelen, het viertal heeft lang geleden ontdekt dat die kleine variaties zorgen dat muziek nooit gaat vervelen en dat het iedere avond weer een uitdaging is om te spelen.
Carmen Gomes Inc. draait om vier muzikanten die een perfecte melange zoeken van individuele expressie en harmonieus samenspel. Muziek die wordt gemaakt door vier mensen die begrijpen dat er uiteindelijk maar één de baas is. En dat is het lied.

Carmen Gomes is de talentvolle zangeres en de drijvende kracht achter de band. Het lange, goudblonde haar en haar blauwe ogen heeft ze van haar moeder, haar achternaam en Mediterrane temperament van haar vader. Ze componeert de meeste nummers en schrijft de songteksten. Haar vermogen te intoneren en te interpreteren is indrukwekkend en oogst alom bewondering. Gomes heeft een onmiskenbaar gevoel voor de blues. De soul die zij in haar stem weet te leggen, herinnert aan Amerikaanse grootheden uit de jazz. Met speels gemak combineert ze haar melodische jazzy geluid met invloeden uit de blues en de funk.

Zaterdag 11 februari staan zij in Jazzclub Mahogany Hall in Edam.

Filed under: concertagenda

<< Carmen Gomes

00:00

foto: Cor van Bruggen en videoverslag van Paul Verbunt.

Een uiterst genuanceerde, voortreffelijke en ingetogen blues-avond.

Een blues-avond in de Jazz-Club betekent meestal ruig knallen met veel lawaai en stevige blues zoals bij Brood, Cuby, Barrelhouse en de Dijk.
Maar Carmen Gomes Inc. liet ons genieten van haar gevoelige opvatting van blues van een héél ander genre: Ingehouden subtiele slow-blues met veel gevoel voor nuance en haar eigen interpretaties.
Drummer Bert Kamsteeg weet heel ingehouden percussie te laten horen, maar ook héél uitbundig te kunnen drummen. Bassist Peter Bjørnild laat zijn gedegen training als contrabassist horen in zijn beheersing van alle mogelijke technieken op zijn acoustische contrabas: Strijken, plukken en slap-base met hier en daar speels nog een paar flajoletten gecombineerd. Ongehoorde contrabastechnieken! Gitarist Folker Tettero is de enige accoorden-bron van de band en hij doet dat ook op een weergaloze manier. En dan Carmen met haar subtiele muzikale opvatting van bekende en minder bekende blues-nummers van Nina Simone, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald maar voorál Carmen Gomes met haar eigen persoonlijke muzikale opvatting en gevoel.

Wij hebben weer volop genoten!

André Smit

Filed under: terugblikken