Mahogany Sessions – Allright Baby plays The Steve Miller Band

30 oktober 2016 16:00

Allright Baby

Zondag 30 oktober zal de Edamse rockformatie Allright Baby op geheel eigen wijze een bloemlezing geven uit het repertoire van The Steve Miller Band.

Het wordt stevig doch subtiel, in the face doch gevoelig en vooral heel swingend. De hits komen langs, maar tevens verrassende keuzes uit het meer obscure jaren ’60 materiaal van Steve Miller. Verwacht geen exacte kopieën, daar is Allright Baby de band niet naar. Voor deze sessie wordt de band versterkt met Tom Zwarthoed op de basgitaar.

De bezetting:
Theo Bos – gitaar en zang
Jurriaan Marsman – gitaar en zang
Tom Zwarthoed – bas en zang
Gerard Cazemier – toetsen
Bas van Drunen – drums

Zaal open om 15.00 uur
DE TOEGANG IS GRATIS

Steve-Miller-Band-logo2-kopie

 

Filed under: concertagenda

<< Allright Baby in Mahogany Sessions (Mahogany Sessions)

00:00
foto: Paul Verbunt

foto: Paul Verbunt

Allright Baby plays The Steve Miller Band
Zondag 30 oktober j.l., trad de Edamse rockformatie Allright Baby op in Mahogany Sessions als geweldige gangmaker voor het talrijke maar rumoerige publiek.
Allright Baby speelde op geheel eigen wijze het repertoire van o.a. The Steve Miller Band.
Het werd stevig doch subtiel, in the face doch gevoelig en vooral heel swingend. Veel hits kwamen langs, maar tevens verrassende keuzes uit het meer obscure jaren ’60 materiaal van Steve Miller.

Geen exacte kopieën, daar is Allright Baby de band niet naar.
Voor deze sessie werd de band versterkt met Tom Zwarthoed op de basgitaar.

De bezetting was:
Theo Bos – gitaar en zang
Jurriaan Marsman – gitaar en zang
Tom Zwarthoed – bas en zang
Gerard Cazemier – toetsen
Bas van Drunen – drums

 

Filed under: terugblikken

Oliver’s Cinema (Eric Vloeimans, Tuur Florizoone, Jörg Brinkmann)

27 oktober 2016 21:00

Eric_Vloeimans-LR-Oliver's Cinema

Trompettist Eric Vloeimans maakt een mooie carrière door, daar is iedereen het over eens. Via organische wegen toucheert hij diverse muziekstijlen, die simpelweg op zijn weg komen of die hij wellicht uit de evolutie die hij doormaakt, zelf opzoekt.
Vanuit deze natuurlijke ontwikkeling is wellicht ook het trio Oliver’s Cinema ontstaan. Aan een bar in Belgie raakte Eric Vloeimans in gesprek, waarin hij het het idee opperde om eens aan de slag te gaan met een accordeon.
Een instrument overigens dat de trompettist jarenlang verafschuwde.
Moest hij het maar eens gaan proberen met accordeonist Tuur Florizoone, dan zou hij wel anders over de trekzak gaan denken, zo werd hem geadviseerd. En zo geschiedde: Vloeimans ontmoette Tuur Florizoone, het voelde alsof twee broers elkaar hadden gevonden en een reeks duoconcerten volgde.

In tegenstelling tot de accordeon is een cello een van de lievelingsinstrumenten van Eric Vloeimans. Op 28 juli 2012 troffen de trompettist, accordeonist en cellist Jörg Brinkmann elkaar op het podium van een openluchttheater
Een repetitie van twee uur was eraan vooraf gegaan; het repertoire bestond uit zelf meegebrachte stukken. Het klikte als de weerlicht en kort daarna werd een cd opgenomen.

Het trio staat voor muziek, waarin de achtergronden van de drie uitvoerders, jazz en klassiek samenvloeien. Die hangen als het ware boven het muzikale concept, maar daaraan voegt Tuur Florizoone invloeden uit Braziliaanse-, circus-, dans-, film-, theater-, pop- en wereldmuziek toe. Jörg Brinkmann onderscheidt zich daarenboven door zijn afwijkende behandeling van de cello, die hij evengoed als ritme-instrument inzet en Eric Vloeimans, ja, die…

Tuur Florizoone laat zich voor geen enkel gat vangen, Jörg Brinkmann en Eric Vloeimans evenmin en daardoor is de introductie van ‘Oliver’s Cinema’ een overweldigende belevenis.
De naam van de nieuwe groep is een anagram van de naam Eric Vloeimans:
Oliver’s Cinema.

Filed under: concertagenda

<< Oliver's Cinema o.l.v. Eric Vloeimans

00:00

Oliver's Cinema-LR-Combi4

OLIVER’S CINEMA GEWELDIG OP DREEF (foto’s Cor van Bruggen)

Donderdagavond, 27 oktober, was een speciaal voor deze special vol afgeladen Mahogany Hall getuige van een bijzonder stel muzikanten, die alle drie op hun eigen afwijkende manier met hun instrument plegen om te gaan. Eric Vloeimans blaast zijn trompet meestal héél zacht, harmonieus en laag aan met veel “valse lucht” en voorál met veel gevoel. Tuur Florizoone bespeelt zijn accordeon virtuoos, harmonieus en bijna uitsluitend met het piano-klavier en met zijn klank-registers zo ingesteld als een Bandoneón, waarbij hij de blaasbalg en de kast ook als percussie-instrument gebruikt. Jörg Brinkman bespeelt zijn cello niet alleen als strijk-instrument, maar ook plukkend als een kleiner uitgevallen bas en ritmisch als een slaggitaar met af en toe een snel digitaal opgenomen “loop-recording” als begeleiding waarop hij kan gaan soleren. De bijzondere samenklank van deze drie instrumenten blijkt steeds geweldig goed te passen in de goed gekozen dromerige film-muziek waarin zij elkaar volledig kunnen aanvoelen. Een geweldige uiterst muzikale belevenis waarvan de volle zaal muisstil heeft genoten.

André Smit

Filed under: terugblikken

Instant Composers Pool (ICP)

22 oktober 2016 21:00

De Instant Composers Pool treedt niet meer zo vaak op in Nederland. Het orkest heeft zijn werkzaamheden grotendeels verlegd naar het buitenland. Als de ICP daarom weer eens concerteert in Nederland, dien je er als rechtgeaarde muziekliefhebber als de kippen bij te zijn.
Omdat Misha Mengelberg niet meer kan spelen is Guus Janssen is het nieuwe, vaste ICP-lid is geworden.
Guus Janssen is uit hetzelfde ‘rare’ hout gesneden als de overige ICP-musici en dat is absoluut nodig om te kunnen bijdragen aan het zeldzaam kostbare gehalte dat het orkest in de 48 jaar van zijn bestaan heeft opgebouwd.

GROTE NAAM
De ICP heeft die grote naam opgebouwd op het gebied van moderne gecomponeerde en geïmproviseerde muziek. De individuele kwaliteiten van de groepsleden zijn uitzonderlijk: zij zijn allen musici die hun sporen al vele jaren in het landschap van de Nederlandse improvisatiemuziek hebben nagelaten. Het is steeds adembenemend om mee te maken hoe zij aan de uitgevoerde composities nieuwe richtingen meegeven.

Wat de Instant Composers Pool zo uniek maakt is die schijnbaar achteloze omschakeling van gegrondveste improvisaties naar de zo brede traditie van de Afro-Amerikaanse muziek die jazz heet. Maar in het kenmerk van de ICP zit meer besloten: onder meer Europese marsmuziek, volksdeuntjes, oude melodietjes, swing, swing, swing en gecomponeerde Amerikaanse muziek.

Filed under: concertagenda

<< Instant Composers Pool

00:00

ICP Mahogany HallINSTANT COMPOSERS POOL WEER IN EDAM (foto: Paul Verbunt)

De Instant Composers Pool treedt niet meer zo vaak op in Nederland. Het orkest heeft zijn werkzaamheden grotendeels verlegd naar het buitenland. Als de ICP daarom weer eens concerteert in Nederland, dien je er als rechtgeaarde muziekliefhebber als de kippen bij te zijn.
Wat de Instant Composers Pool zo uniek maakt is die schijnbaar achteloze omschakeling van gegrondveste improvisaties naar de zo brede traditie van de Afro-Amerikaanse muziek die jazz heet. Maar in het kenmerk van de ICP zit meer besloten: onder meer Europese marsmuziek, volksdeuntjes, oude melodietjes, swing, swing, swing en gecomponeerde Amerikaanse muziek.

Een interessante avond voor een aandachtig publiek.

 

Filed under: terugblikken

* Foto’s Vincent Mentzel

16 oktober 2016 16:00

Rachelle Ferrell. foto VINCENT MENTZEL==B./W== Den Haag, 1991
Rachelle Ferrell.
foto VINCENT MENTZEL

UITNODIGING

Zondag 16 oktober 2016 heet Jazzclub Mahogany Hall,
u van harte welkom bij de opening van de tentoonstelling:
JAZZ foto Vincent Mentzel.

Deze alom gewaardeerde fotojournalist en jaren staffotograaf van NRC Handelsblad heeft met name in die laatste hoedanigheid vele bekenden uit de jazz vastgelegd. Vaak was North Sea Jazz zijn jachtterrein. De club is verheugd u in het jubileumjaar 2016
(50 jaar) een keuze te kunnen laten zien uit dit werk.

Inloop: 15:30 uur.
Opening:
16:00 uur door muziekjournalist (NRC Handelsblad) Amanda Kuyper.
Muziek: Truus Engels – drums,
Clous van Mechelen – piano en
Rinus Groeneveld – tenorsax
(herkansing voor degenen die het optreden van dit trio tijdens de receptie “50 jaar Mahogany Hall” hebben gemist).

De tentoonstelling is te zien tijdens concertavonden, in combinatie met een entreebewijs en op enkele zondagmiddagen (gratis entree) -www.mahoganyhall.nl – en eindigt zondag 18 december 2016.

Informatie:

Tentoonstelling: Kees Koedam, tel. 0299 621496 of kees.koedam@gmail.com
Concerten: Koos Roskam, tel. 0299 372979 of k.roskam@hetnet.nl

Filed under: exposities

Jan Akkerman Band

8 oktober 2016 21:00

Jan Akkerman LR(site)

Jan Akkerman (1946) is al vijftig jaar één van de meest gerespecteerde gitaristen van Nederlandse bodem. Naast zijn rol in internationaal befaamde groepen als Brainbox en Focus heeft hij samengewerkt met uiteenlopende muzikanten als BB King, Charlie Byrd, Cozy Powell, Claus Ogerman en Ice-T.
Hij maakt meer dan een dozijn soloplaten, waarop hij zich van zijn verschillende kanten laat horen en zijn creativiteit de vrije loop laat gaan. Voorbeelden zijn ‘Tabernakel’ (1973) en zijn beroemde ‘gitaar in bed’-plaat ‘Jan Akkerman’ (1977), maar ook recente albums als ‘CU’ (2003) en ‘Minor Details’ (2011) waarop hij op eigen wijze elementen uit rock, jazz, blues en dance combineert.

Al jarenlang is Jan veelvuldig op internationale podia te zien. Zo treedt hij meerdere malen op tijdens het Montreux Jazz Festival, het North Sea Jazz Festival, maakt hij talloze tournees door theaters en andere podia in Europa en Amerika en geeft hij -ook recentelijk- concerten in onder meer Rusland, Syrië, Indonesië en Japan. Tevens kan Jan nog steeds wereldwijd rekenen op liefhebbers van zijn muziek. Uit alle hoeken van de wereld komen fans naar Nederland om zijn optredens te bezoeken.
Jan Akkerman wordt in 2005 onderscheiden met een Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre. Daarmee krijgt hij wederom verdiende aandacht en erkenning voor zijn wereldwijde en invloedrijke rol binnen de gitaarmuziek.

In april 2012 doet Jan oude tijden herleven met My Brainbox, een project met ex-Vandenberg zanger Bert Heerink. Daarmee viert hij zijn vijftigjarige carrière op veelal uitverkochte podia. Aan het einde van dat jaar wordt hij geridderd in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek.
In de loop van 2015 start Jan Akkerman met zijn nieuwe theatertournee: ‘Back to Vinyl’. Hij speelt tijdens de voorstelling zijn befaamde ‘gitaar in bed’-plaat voor het eerst integraal, inclusief klassiekers als ‘Streetwalker’, ‘Skydancer’ en ‘Crackers’. De zeven stukken van die plaat worden aangevuld met een paar nieuwe composities en wat oudere favorieten.
Concerten van Jan Akkerman zijn nooit hetzelfde. Ze zijn fris, energiek en onvoorspelbaar. Als authentieke improvisator laat hij zien waartoe hij in staat is en deelt hij op het podium zijn passie voor gitaar met vaste bandleden Coen Molenaar (toetsen), David de Marez Oyens (bas/percussie) en Marijn van den Berg (drums).

Filed under: concertagenda

<< Jan Akkerman Band

00:00

Jan Akkerman-S-0810'16

Zaterdag hebben wij in een afgeladen Jazzclub weer eens mogen genieten van de geraffineerde samenklank van deze vier ouwe rotten in het vak. Jan Akkerman gaat een tournee maken over de hele wereld en wij mochten een soort voorproefje horen. Wat valt er nog vertellen over Jan, die al een halve eeuw een weergaloze legende op gitaar was en al snel de beste van de wereld werd genoemd. Zijn bekende virtuositeit stond nu niet centraal. Het kwartet zette nu een afgeronde samenklank neer, die deed denken aan Carlos Santana, Pat Metheny, Tommy Emanuel en dergelijke internationale grootheden. Voorál na de pauze kwamen ze steeds in een gezamenlijke ritmische groove.
Een heerlijke voortzetting van ons huidige jubileum-jaar.

André Smit
(foto: Robin Valkenburg)

Filed under: terugblikken