TRIO AB BAARS, WILBERT DE JOODE, MARTIN VAN DUYNHOVEN.

22 januari 2015 21:00

abbaarstrioberlijn-17.5

Sinds 1990 is Ab Baars de leider van het Trio Ab Baars, dat verder bestaat uit Martin van Duynhoven op drums en Wilbert de Joode aan de bas. Alle drie hebben ze een lange en gevarieerde muzikale geschiedenis in de wereld van de jazz en die van de geïmproviseerde muziek.

“Muziek moet niet alleen over labels gaan. Ik krijg ook inspiratie uit andere muziek, schilderijen, beeldhouwwerken, uilen, de wind, poëzie, geluiden van auto’s, acteurs, enz., enz.  En dat probeer ik te kanaliseren naar originele muziek. En tot op de dag van vandaag is improvisatie is de beste vorm om dit te doen “, zegt Baars.

Het Ab Baars Trio maakt muziek die je niet direct kunt meetikken of -neuriën, maar die wel aantrekkelijk blijft door de heldere en kernachtige opbouw. Het beste van wat de specifiek Nederlandse geïmproviseerde muziek te bieden heeft’. De composities klinken prettig obstinaat, kleurrijk en verbazingwekkend toegankelijk voor muziek die zelden leunt op herkenbare vormen. De bandleider zelf improviseert op tenorsax, klarinet en shakuhachi. Het trio evolueerde van goed naar beter naar best, Baars blaast harder dan de meeste tenoristen, maar op klarinet en in de Japanse stukken toont hij zich een meester in het aanboren van het diepere bewustzijn. Drummer Martin van Duynhoven beschikt over de tonale gevoeligheid van een bassist. Wilbert de Joode beplukt de snaren van zijn bas alsof hij achter het slagwerk zit’

Donderdag 22 januari staan zij in Mahogany Hall.

 

Filed under: concertagenda

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment