Jeroen van Vliet – Zeeland Suite

28 november 2015 21:00

Jeroen van Vliet, 2014.

Jeroen van Vliet – Zeeland Suite

 In 1978 vond de Zeeland Suite plaats op diverse buitenlocaties in het Zeeuwse. Een instant-klassieker en mijlpaal in de Nederlandse jazzgeschiedenis, van de hand van pianist en componist Leo Cuypers, bekend van onder andere het Willem Breuker Kollektief. De rest van de Zeeuwse band van Cuypers destijds bestond uit Willem Breuker, Willem van Manen, Bob Driessen, Arjen Gorter, Harry Miller en Martin van Duynhoven.Meer dan 35 jaar later wil Muziekpodium Zeeland een nieuwe versie van dit originele project realiseren, met muziek en musici van deze tijd. Muziekpodium Zeeland heeft Jeroen van Vliet, net als Cuypers een lyrische en dynamische pianist en componist, de compositieopdracht gegeven en het verzoek gedaan een ensemble samen te stellen bestaande uit de fine fleur van de hedendaagse Nederlandse jazz, zoals dat in de tijd van Cuypers ook het geval was. En zo geschiedde: in september 2014 brachten Van Vliet en de zijnen met een gloednieuwe Zeeland Suite een hommage aan het Zeeuwse landschap. Net als eind jaren ’70 traden ze op middenin het Zeeuwse landschap en net als toen is muziek én beeld opgenomen. Deze worden in de loop van 2015 op CD en DVD uitgebracht.

Andre Smit.

 

Filed under: concertagenda

<< Jeroen van Vliet - Zeeland-Suite

00:00

Jeroen van Vliet, 2014.
Afgelopen zaterdag was het podium van onze afgeladen jazzclub voor de pianist Jeroen van Vliet, die met zijn voltallige sextet naar Edam was gekomen om zijn versie van de “Zeeland Suite” ten gehore te brengen. Hij bewees dat de toekenning van de Boy Edgar prijs in 2014 volledig terecht was door een prachtige uitvoering van zijn compositie(s) ten gehore te brengen en solistisch te schitteren.
Het sextet bestond uit ervaren en zeer gedreven musici, die na een lange reeks van optredens in deze reeks volledig op elkaar afgestemd en ingespeeld waren, maar zonder daarvan slordig routineus te worden.
Gelukkig waren de oorspronkelijke klanken van Leo Cuypers en Willem Breuker slechts in zeer bescheiden mate hoorbaar en was deze Zeeland Suite een prachtige mix van een stevige ritmische beat en lyrische harmonieën, die voorál door de blazers (Joris Roelofs, Mete Erker en Joris Postumus) in prachtige samenklanken werden neergezet. Anton Goudsmit, die anders nog wel als een dolle stier tekeer kan gaan, speelde nu heel mooi genuanceerd en uiterst ritmisch. Heerlijk en virtuoos was het contrabasspel van Frans van der Hoeven en prachtig ingetogen en strak stuwend het slagwerk van Pascal Vermeer.

Wij hebben weer genoten,

Andre Smit.

Filed under: terugblikken

Mahogany Sessions – Teis Semey Group

22 november 2015 16:00

SEMEY Mahogany Sessions-LRsite

TEIS SEMEY GROUP
Teis Semey (1993) is geboren in Denemarken en begon met gitaarspelen op zijn 7de. Hij heeft naast jazz ook klassiek piano en compositie gestudeerd in Zweden. Momenteel volgt hij een jazz studie aan het Conservatorium van Amsterdam en heeft les gehad van Reinier Baas, George Dimitrio, Maarten van Grinten en Martijn van Iterson. Hij speelde samen met o.a. de CvA concert big band en met het Jong Nederlandse Blazers Ensemble. In 2014 won hij een 1ste prijs in het Prinses Christina Jazz Concours. Hij won de 2de prijs en de persprijs van de Leiden Boonekamp Jazz Award 2015.

Uit het juryrapport:
‘Teis is een solist die de band als geheel dient. Interessante ritmische verschuivingen en creatieve concepten. De speelsheid van de band lijdt nergens onder de complexiteit. Goede arrangementen van de stukken die zich gaandeweg ontwikkelen. De verhalen die Teis op zijn gitaar vertelt zullen in de loop van de tijd alleen maar sterker worden.’

Filed under: concertagenda

<< Teis Semey Group (Mahogany Sessions)

00:00

Teis Semeygroep-Combi-LR857

Foto’s: Cor van Bruggen en Paul Verbunt

MAKRO SESSIONS

Zondagmiddag 22 november speelde de Teis Semey Group in
Mahogany Sessions in het Strandbadpaviljoen in Edam.

Deze vijfmans formatie zorgde voor swingend optreden in onze Jazzclub voor helaas veel te weinig publiek.
De wegblijvers kregen ongelijk.
Alle spelers gaven blijkt over zeer veel talent te beschikken en bevestigden dat hun conservatorium-opleidingen, niet in de catergorie ‘verloren tijd’ moest worden geplaatst. Teis Semey op gitaar en vooral Andreas Toftemark op tenorsaxofoon tracteerden de bezoekers op fraaie soli. Samen met Louis Navarro op bas, Robin van Rhijn op drums en Loran Witteveen op de piano, imponeerden zij het publiek en zorgden zij voor een middag vol luisterwaardige muziek, die de kou en de regen van buiten totaal deden vergeten. We gaan nog veel van deze jonge muzikanten horen.

CvB.

 

 

Filed under: terugblikken

HighLight Concert – Boi Akih “Inspiral”

19 november 2015 21:00

Boi Akih-2015-vierkant

BOI AKIH “inspiral”

De warme, kleurrijke stem van Monica Akihary en het inventieve gitaarspel van Niels Brouwer vormen de basis van Boi Akih. Het duo speelt over de hele wereld en heeft meerdere cd’s uitgebracht op het label ENJA. In Inspiral wordt het duo aangevuld met Yedo Gibson op basklarinet, en de uit Barcelona afkomstige drummer en percussionist Vasco Trilla. De theatrale aanpak van hun muziek is een stap verder in de ontwikkeling van de muzikale, veelzijdige en onderzoekende wereld van Boi Akih. De zwoelste stem van Nederland is vermoedelijk die van Monica Akihary. Samen met haar muzikale begeleiders, werkt zij gestaag aan een intrigerend en ongrijpbaar oevre dat de muzikale geografische grenzen in alle opzichten overschrijdt. “Boi Akih creëert ’n eigen wereld van klanklandschappen met sfeervolle effecten, abstract maar melodieus.”

Tijdens een oude Molukse ceremonie, worden mensen opgeroepen de wereld in te trekken om waargenomen te geworden. Iemand die waargenomen wordt bestaat. Het waarnemen wordt essentieel geacht voor de ontwikkeling van de gemeenschap. Niet, ‘ik denk dus ik besta’, maar ‘ik wordt waargenomen, dus ik besta’. In de kwantummechanica ziet men een zelfde fenomeen. Een deeltje bestaat pas als het waargenomen wordt.

 

Filed under: concertagenda

<< Boi Akih - Inspiral

00:00
SAMSUNG CSC

Monica Akihari  (foto Cor van Bruggen)

Deze donderdagspecial met “Boi Akih” was zonder meer héél bijzonder.
Allereerst Monica Akihari, een flamboyante en charmante verschijning met een prachtig stemgeluid waarbij ze haar neus- en mond/keel-holte als klankkast gebruikt en haar zeer ritmische zang met syncopische ademgeluiden aanvult tot een feestelijke klanken-mix. Verder Vasco Trilla, die als verrassende drummer-percussionist uiterst ritmisch niet alleen zijn blote handen en Spaanse rieten, maar ook Cajon-brushes en zelfs strijkstokken gebruikte om zijn trommels, bekkens, Chinese gongs en andere percussie-instrumenten aan te spreken. Dan Niels Brouwer met zijn harpgitaar (een akoestische gitaar met een koor van 7 bassnaren op een aparte klankkast en van 11 hogere snaren) en met zijn elektrische gitaar prachtige harmonische en minder harmonische geluiden ten gehore bracht. En tenslotte Yede Gibson, die uit zijn basklarinet een scala van lage en hogere buisgeluiden, maar ook verrassende en uiterst ritmische rietklap-percussies en hoge fluit-geluiden wist te toveren. Af en toe wat te bijzonder… Vooral in de eerste helft domineerden m.i. helaas chaotische kakafonieën. In de tweede helft van dit optreden was er gelukkig meer melodie, harmonie en een meer herkenbare Afrikaans-tropische oerwoud-sfeer te horen met als toegift een prachtige bewerking van Neil Young’s “Old Man”.

André Smit

Filed under: terugblikken

Corrie van Binsbergen “Playstation”

7 november 2015 21:00

Corrie-van-BinsbergenLR©Keke-Keukelaar-2013

VANBINSBERGEN PLAYSTATION (NL)

Corrie van Binsbergen werd bekend met haar band Corrie en de Brokken en het kwartet VanBinsbergen met Anton Goudsmit met wie ze eind jaren ’90 speelde.
Met VANBINSBERGEN PLAYSTATION heeft de gitariste de draad van deze prettig-gestoorde instrumentale bandjes weer opgepakt. De tijd was er – na ruim 15 jaar voornamelijk literaire concerten, filmmuziek en megaprojecten – rijp voor! Van Binsbergen heeft met deze topmuzikanten een heerlijk energieke superband samengesteld, die zijn bestaansrecht op een eenmalig optreden tijdens het BrokkenBal maart 2014 direct bewees. Voorjaar 2015 gaat de band van start en najaar 2015 brengt Challenge hun eerste album uit.

Corrie ontving talrijke opdrachten voor o.a. Nederlandse radio en tv, Filmmuseum, Holland Festival, Nederlands Blazers Ensemble, Mondriaan Strijkkwartet, Zapp String Quartet, Amsterdam Loeki Stardust Quartet, Radio Symfonie Orkest, Asko | Schönberg Ensemble en Barbara Hannigan.
Zaterdag 7 november staat ze in Mahogany Hall in Edam.

 

Filed under: concertagenda

<< Corrie van Binsbergen - Playstation

00:00

Playstation

Corrie van Binsbergen kwam zaterdag 7 november bij ons met haar volledig nieuwe 7 mans band en een compleet nieuw repertoire een zeer indrukwekkende show neerzetten. Onze redelijk gevulde jazz-club luisterde muisstil en aandachtig naar de stevige rock-beat en de percussie van Yonga Sun, strak ondersteund door de mooie contrabas-geluiden van Dion Nijland, waarop de vier blazers (Michiel, Miguel, Morris en Joost) een combinatie konden spelen van spat-gelijke motieven, riffs en licks die de orde schiepen en steeds erg veel ruimte open lieten voor volledig vrije solo-improvisaties. Iedere solist had heel veel vrijheid in de invulling van zijn / haar solo, zolang de ritmische beat maar gehandhaafd bleef. Harmonieën werden wel heel ruim geïnterpreteerd en uiterst dysharmonische klanken pasten toch weer vaak opvallend goed in de samenklanken van de diverse instrumenten. De grens van chaos werd steeds opgezocht maar de basis van de strakke beat of de vast aangehouden grond-tonen bewaarden de orde. Toch vond ik persoonlijk het prachtige nummer “A Flower is a Lovesome Thing” van Billy Strayhorn in een arrangement van de trombonist Joost Buis het hoogtepunt, toen bleek namelijk dat alle muzikanten toch ook wel echt harmonisch en mooi konden spelen.

Albert van Veenendaal – piano met akoestische effecten
Corrie van Binsbergen – gitaar
Dion Nijland – contrabas
Joost Buis – trombone en lapsteelguitar
Michiel van Dijk – tenorsax en basclarinet
Miguel Boelens – alt- en sopraansax
Morris Kliphuis – hoorn en cornet
Yonga Sun – drums en percussie

André Smit

Filed under: terugblikken