Jef Neve uit België – Solopiano

29 oktober 2015 21:00

Jos Neve

Jef Neve buigt met zijn bovenlijf over de toetsen, alsof die ene noot nog een zacht zetje nodig heeft. Hij is halverwege A Case of You en je kunt een klapstoel horen piepen.

Hij componeerde klassieke pianoconcerten, soundtracks voor films en tv-series, maakte cd’s met zijn jazztrio, ging de wereld rond met de grote jazzsoulzanger José James en is uitgegroeid tot de belangrijkste en bekendste jazz-Belg – de nieuwe Toots Thielemans (mondharmonica) heet Jef Neve en speelt piano. In A Case of You is hij de machinist van zijn zieltrein. Hij friemelt in zijn innerlijke ballenbak en tovert er een weelderige sound uit van melancholie en hoop, precies zoals hij het graag heeft. Een klein geluid – humanistisch noemt hij dat – met een groot effect, want de hemel mag echt wel openbreken. Neve voelt dat wat hij met het nummer doet, ver afstaat van de tientallen versies van A Case of You, de fameuze ballad van Joni Mitchell over worstelen in de liefde.

De 37-jarige pianist kan er wat van, van grote verbanden leggen, met zwierige sierlinten verpakt. Ook daarin is A Case of You echt Neviaans. Laat hem maar backstage het verhaal vertellen over de La Chapelle Studio in de Belgische Ardennen, waar hij vorig jaar zomer zijn eerste solo-album, Solo, heeft opgenomen. Hij zat er moederziel alleen, zonder pottenkijkers, achter zijn piano. Er zat spanning op de handen, dit was zijn eerste solo-album en nu moest hij laten zien dat hij zich kon meten met A-pianisten als Brad Mehldau, Keith Jarrett of Herbie Hancock. Achter niemand kon hij zich verstoppen, zo in zijn solo-blootje achter de piano, met geluidstechnicus Dieter achter de knoppen. Dieter wist hoe belangrijk het nummer voor Neve is sinds de pianist het tien jaar geleden voor het eerst hoorde bij een bevriende jazz-zangeres, met uitzicht op het strand van Bondi Beach in Australië.

Filed under: concertagenda

<< Jef Neve (België)

00:00
foto: Cor van Bruggen

foto: Cor van Bruggen

De MH donderdagspecial van afgelopen donderdag was met Jef Neve weer eens een echte special. Een goed gevulde Mahogany Hall was getuige van de unieke muzikale creaties van een geweldenaar op het klavier van de vleugel van de jazzclub. Jeff bleek een meester in sfeer, spel-techniek en volume-dynamiek die onze aandacht voortdurend wist vast te houden met soms het overdonderende geweld van zijn brede weefsels van harmonische accoorden en dan weer uiterst subtiele lieve melodische motiefjes, waarbij je een spreekwoordelijke speld zou hebben kunnen horen vallen. Hij keek daarbij ook vaak nog verbaasd en verrast bij het horen van zijn eigen mooie pianospel; alsof hij toch niet verwacht had dat het zo mooi zou gaan klinken. Hij bleek een onderhoudende spreker als hij ons uiterst persoonlijk ging vertellen van het volgende nummer.
Hij was bijzonder ingenomen met onze sfeervolle jazzclub en met Edam.
Hij vertelde eigen ervaringen en kleine anecdotes bij zijn werken.
Alle nummers zijn eigen composities en impressies of bewerkingen van bestaande songs, waarvan hij diep onder de indruk was geraakt.
Al met al een bijzondere avond met een bijzondere pianist.

André Smit

Filed under: terugblikken

Mahogany Sessions – Djon Doets met Mr. Mojo band.

25 oktober 2015 16:00

Mr.Mojo-2-LR

(foto: Harry Schuitemaker)

Mr. Mojo
 (wat wil je met zo’n bandnaam) speelt de blues.
Maar dan wel Rhythm and Blues.
Soms met een bite en rauw randje (Joe Cocker/John Lee Hooker), dan weer mellow and jazzy (JJ Cale/Robert Cray), maar altijd swingend en funky (Little Feat/Marvin Gaye).

Het muzikantenbloed van de deze vierkoppigge band heeft zijn sporen nagelaten in tal van bands in de Edam-Volendamse en zelfs nationale muziekscene
(Kaas, The Gringo’s, Not Fade Away, Ten Sharp, Topi Nambour, Double Trouble, Spryng, The Gunner, The Cylinders, MoveMeant, Jimmy James and the Blue Flames etc.).

Jan Jonk – basgitaar en zang
Willem Borst – gitaar en zang
Djon Doets – gitaar, mondharmonica en zang
Wil Bouwes – drums

Filed under: concertagenda

<< Mr. MOJO (Mahogany Sessions)

00:00

 

foto's: Cor van Bruggen

foto’s: Cor van Bruggen

Tijdens deze eerste zondagse Mahogany session van dit nieuwe seizoen was het podium voor Mr Mojo; een nieuwe combinatie van vier ervaren blues muzikanten, die elkaar blijkbaar goed konden vinden in de stevige blues-klanken van b.v. J.J. Cale, Little Feat, the Steve Miller Band en Robert Cray. Djon Doets en Jan Jonk zongen vaak samen maar waren hierbij ook afwisselend de lead-zangers in de diverse blues-nummers. De zaal van de Mahogany Hall was goed gevuld met een aandachtig en enthousiast publiek, dat in de tweede set zelfs lekker ging meedansen op de sfeervolle muziek van deze Edamse bluesband. Zowel het publiek als de band betoonden zo dat dit nog wel een vervolg zal moeten gaan krijgen.

André Smit

(fotocollage, boven v.l.n.r.:
Djon Doets, Wil Bouwes,
onder v.l.n.r.:
Jan Jonk, Willem Borst.

Filed under: terugblikken

John Engels 80 jaar – Vogel Vrij Tour – “Tribute to The Diamond Five”

17 oktober 2015 21:00

John Engels-LRvier3845

‘Vogel Vrij’
Jazzlegende John Engels 80 jaar.
John Engels Kwintet – Tribute to the Diamond Five

In zijn meer dan 60 jaar lange carrière is dit het eerste kwintet dat de naam van John zelf draagt. Hij staat toch vooral bekend als de sideman van wereldsterren als Chet Baker, Archie Shepp, Dexter Gordon en talloze anderen.
Speciaal voor deze gelegenheid heeft John zijn “droomformatie” opgericht. Ze brengen een tribute aan de fameuze ‘Diamond Five’, de groep waarmee John van 1957 tot 1961 in de Amsterdamse ‘Jazzclub Sheherazade’ furore maakt. Dit belangrijke stuk vaderlandse jazzgeschiedenis zal het startpunt zijn, maar met deze mannen op het podium weet je nooit waar het zal eindigen.

Filed under: concertagenda

<< John Engels Kwintet

00:00
SAMSUNG CSC

John Engels Kwintet (foto: Cor van Bruggen)

Zaterdag j.l. was onze club weer volledig gevuld met liefhebbers van de oude mainstream jazz uit de jaren ’60 van de vroegere jazzclub “Sherehazade” ter gelegenheid van de tachtigjarige verjaardag van John Engels, die toen als piepjonge drummer furore maakte met Cees Smal, Harry Verbeke, Cees Slinger en Jaques Schols als “The Diamond Five”. Dat was de muziek die mij destijds tot een groot jazz-liefhebber heeft bekeerd.

Dit “tribute to the diamond five” met John Engels als jarige spil werd groots gebracht door vijf uiterst ervaren en professionele instrumentalisten, die niet alleen de klank en sfeer van die tijd wisten terug te halen, maar daarnaast ook heel duidelijk hun eigen opvatting en kwaliteiten ten toon spreidden. Rob van Bavel blonk uit in prachtige piano-soli en tegendraadse accoorden-sequenties, John bleek de oude routinier, die moeiteloos en subtiel met veel techniek alle trommels en bekkens bespeelde. Het samenspel van Ruud Breuls en Joris Roelofs klonk vooral perfect als Ruud de Bügel bespeelde die dan prachtig aansloot bij de basklarinet van Joris. De stevige en doorleefde ondersteuning van Ruud Ouwehand op contrabas was volmaakt. Ook minder grote jazz-fans moeten wel bekoord zijn geraakt.

André Smit

Filed under: terugblikken

* Misha Criss-Cross

11 oktober 2015 16:00

Kaart Misha

MISHA CRISS-CROSS

Deze door fotograaf/vormgever F r a n c e s c a P a t e l l a samengestelde groepstentoonstelling, die eerder was te zien in het BIMHUIS en kan worden beschouwd als opmaat naar het 50-jarig bestaan van de club in 2016, doorkruist ‘criss-cross’ in een omvangrijke selectie beelden de lange carrière van pianist/componist Misha Mengelberg, die op 5 juni 2015 80 jaar werd.
Voor dit project kreeg Patella enthousiaste respons en medewerking van enkele tientallen internationale fotografen die Mengelberg, soms decennialang, hebben gevolgd, onder andere Roberto Masotti (IT), Gérard Rouy (FR), Giovanni Piesco (IT),
Geert Vandepoele (BE), Peter Gannushkin (US), Ziga Koritnik (SI), Michael Jackson (US) en tal van Nederlandse collega’s zoals
Ton van WageningenFrans SchellekensCamilla van Zuylen,
Paul van RielJean van Lingen en Ton Mijs. En niet te vergeten de huisfotografen van ICP: Pieter Boersma en Francesca Patella.
Mengelberg heeft meerdere generaties jazzmusici onomstotelijk beïnvloed. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa, de VS en daar- buiten drukt hij een grote stempel op geïmproviseerde muziek door zijn vernuft, spontaniteit, dwarsheid en humor.

15:30 inloop
16:00 schetst muziekjournalist, saxofonist en presentator
K o e n S c h o u t e n in beeld en geluid een portret van Misha;
kom op tijd!

De tentoonstelling is te zien tijdens concertavonden en op enkele zondagmiddagen en eindigt op zondag 20 december 2015
(www.mahoganyhall.nl).

MISCHA CRISS-CROSS foto: Misha door Marco Bakker,
Mahogany Hall Edam, 1992

De tentoonstelling is mede mogelijk door het AKF
(Amsterdams fonds voor de Kunst)

Filed under: exposities

<< Jeroen Zijlstra - Gebed zonder band

4 oktober 2015 00:00

Jeroen Zijlstra zingt-LR346

Jeroen Zijlstra met zijn 4 koppige band was gisterenavond voor mij echt een geweldige ontdekking. Hun héérlijke gevarieerde jazz met steeds zijn dichterlijke gevoelige teksten en originele melodieën waren voor mij een openbaring. Zijn woordkeuze, de verbindende inleidingen en anekdotes zijn steeds doorspekt van zijn typerende ironie en ruime levenservaring. Ik merkte wel aan de overweldigende opkomst dat hij bij menigeen al een bekendheid genoot; blijkbaar uit een inmiddels roemrijk verleden in Den Oever bij Max Teeuwisse en zijn museumboerderij. De band bleek zeer professioneel, veelzijdig en goed ingespeeld op elkaar en met nu en dan driestemmige achtergrond-koorzang die goed aan sluit bij Jeroen’s herkenbare hese tenorstem.
Mooi duetspel van zijn fluwelen Miles Davis achtige trompet met de sax van Jan Menu. Het toetsenspel van Pieter Jan Cramer was ronduit perfect virtuoos op de piano en de synthesizer, maar zijn lyrische ondersteunende begeleidingen van de gevoelig gezongen liedjes op zijn accordeon waren helemaal geweldig.
Dit was een prachtig openingsconcert van ons MH-jubileumjaar.

André Smit

Filed under: terugblikken

Jeroen Zijlstra – Gebed zonder band.

3 oktober 2015 21:00

Jeroen Zijlstra

Gebed zonder band is een programma waarvoor Zijlstra liederen schreef die dicht bij hem zelf blijven. Als improviserend musicus, met een verleden als Noordzeevisser, blijft Zijlstra scherp aan de wind varen, spelenderwijs richting gevend, koersend op zijn innerlijk kompas. Zingend en zoekend, biddend en vloekend, losjes getuigend van dingen die komen, vrienden die gingen en liedjes in stilte ontstaan.
Voor de pauze speelt Jeroen Zijlstra solo en na de pauze wordt hij Gered door de band. Zijn vertrouwde muzikanten begeleiden hem op saxen, piano, toetsen, bas en contrabas, drums, percussie.

 

Jeroen Zijlstra is onder meer bekend van het lied Durgerdam slaapt, waarvoor hij de Annie M.G. Schmidt-prijs won.  Voor zijn ‘maritieme kleinkunstjazz’  kreeg het oeuvre van Jeroen Zijlstra in 2014  de Dirk Witte Prijs. Sinds 1998 toert zanger, tekstschrijver en trompettist Jeroen Zijlstra onafgebroken en met veel succes langs de Nederlandse podia.

Filed under: concertagenda