DE KIFT.

28 maart 2015 21:00

De kify site-Paul Bergen

De Kift is een Nederlandse band met wortels in punk en fanfare en een sterke hang naar literatuur en theater. In 2001 kreeg de band de Zilveren Harp en in 2012 ontvingen ze de Zilveren Krekel voor de jeugdtheatervoorstelling Kees de Jongen. De Kift staat bekend om de uit de wereldliteratuur samengestelde liedteksten, onverwachte projecten en samenwerkingsverbanden en de altijd bijzondere, vaak handgemaakte, albumverpakkingen.

Bert Wagendorp (Volkskrant) schreef over De Kift: “De Kift is geboren in fanfare, gedoopt in punk en groot geworden in liefde voor muziek en poëzie. Vrolijke muziek is het, muziek vol weemoed. Muziek waarvan tranen in je ogen schieten of een grijns op je gezicht verschijnt.”

Voor dit concert worden de toegangsprijzen iets verhoogd.

PERSBERICHT: 19-08-2014

De Kift kom met nieuw album BIDONVILLE en tour door Nederland. BIDONVILLE is het nieuwe album van De Kift. Het tiende studioalbum van de Nederlandse band met wortels in punk en fanfare komt op 23 september uit. De Kift maakte Bidonville in samenwerking met acteur Sanne den Hartogh. Het album heeft duidelijke banden met literatuur, film én theater en wordt op 19 september gepresenteerd in het Patronaat in Haarlem.

De muzikale basis van het album legde De Kift met de gelijknamige muziektheatervoorstelling Bidonville. De Kift maakte deze in samenwerking met acteur Sanne den Hartogh (o.a. De Vloer Op en Oostpool) voor Oerol 2014. Tijdens het populaire theaterfestival op Terschelling speelden ze dit voorjaar vijftien uitverkochte voorstellingen op een enorme, zelfgebouwde vuilnishoop in het bos.

Zie ook: www.dekift.nl

 

Filed under: concertagenda

OLAF KEUS feat. ‘BRANCKA’.

14 maart 2015 21:00

Brancka met Olaf Keus

‘Playing the Brazilian Songbook’

Olaf Keus (drums) is geboren in Amsterdam. Hij bezocht het conservatorium van Amsterdam en Rotterdam en ook het Conjuncto Folclorico National de Cuba. Praktische ervaring met percussie en drums, deed hij op in  Africa, New York and Brazil.

Bij zijn nieuwe band zingt ‘Brancka’ het rijke palet aan ritmes en sierlijke melodieën van de  Braziliaanse muziek. Geïnspireerd door  legendarische zangers als Elis Regina, Gal Costa en João Gilberto brengt zij klassieke samba’s en bossa nova’s van grootheden als Tom Jobim, Djavan en João Bosco. Deze krijgen door Brancka’s gevoelige stem en persoonlijke interpretatie een verrassend eigen karakter. Zij speelt samen met een 4-koppige band van zeer ervaren musici, die allen hun sporen ruimschoots verdiend hebben in de jazz en latin scene.

 Bezetting:

Brancka – zang, Mark Milan – piano (Fra-Fra Sound, Denise Jannah, Rumbata), Moraes de Moraes – gitaar (komt uit Uruguay), Theo de Jong- bas, (Toots Tielemans, Trijntje Oosterhuis, Gino Vanelli), Olaf Keus – drummer en body-percussionist (Ceumar, Mike del Ferro, Rosa King en 4Sure).

Filed under: concertagenda

<< Olaf Keus Quartet feat. Brancka

00:00

Olaf Keus-Brancka-LR981

Zaterdag was ons podium van de Mahogany Hall voor Brancka en het kwartet van Olaf Keus met sfeervolle Braziliaanse Bossa en Samba. Voor de pauze werden wat voorzichtig een aantal klassiekers ten gehore gebracht en viel de heldere hoge stem van Brancka op: zowel dominant als fragiel door de zeer direkte klank van haar eigen zang-microfoon. Ze zong heel genuanceerd muzikaal en ritmisch, ondanks de minder logische melodie-lijnen van de gekozen muziekstukken. Daniël de Moraes op gitaar viel meteen op als solist met zijn typische warme Braziliaanse accoorden en loopjes. Olaf Keus wist meteen vanaf het begin al de Samba- en de Bossa-beat perfect te handhaven en Mark Milan, de pianist een vaste ondersteuning te bieden voor zijn uiterst jazzy klinkende fill-in’s en mooie soli. Theo de Jong bespeelde zijn 6 snarige fretten-basgitaar met veel funky accenten en hij zong zelfs mee met enkele van zijn geweldige soli. Na de pauze was de sfeer veel losser, met als hoogtepunt een vocale en body-akoustische percussie van Olaf en Brancka die de intro was van een heel aantal heerlijk opzwepende solistische acties.
Op den duur was het voortdurend toch wat te luide en te heldere stemgeluid van Brancka wat teveel en zelfs wat te eentonig.
Een grotere afwisseling van zang met instrumentale stukken zou volgens mij aan te raden zijn geweest.

André Smit
foto: Cor van Bruggen

Filed under: terugblikken

Mahogany Sessions – LIZZY OSSEVOORT & STEFAN BOS

8 maart 2015 16:00


Ossevoort:Bos Foto

Lizzy Ossevoort & Stefan Bos

In het voorjaar van 2012 kwamen Lizzy en Stefan elkaar voor het eerst tegen tijdens een muziekproject op de middelbare school.
Lizzy (uit Halle) en Stefan (uit Gaanderen) deelden daar hun muzikale voorkeur: JAZZ!
Er werd afgesproken samen nog eens te gaan repeteren en dat leidde tot een
muzikale klik tussen de nu 18 jarige zangeres en de ook 18 jarige jazzpianist.

Beiden hebben inmiddels hun weg gevonden naar het conservatorium. Lizzy startte in augustus 2012 aan het ARTEZ-conservatorium in Arnhem en Stefan begon in september 2014 aan het conservatorium van Amsterdam.

Eén van de muzikale hoogtepunten van het talentvolle duo was de deelname aan het Nederlands Jazz Vocalisten Concours 2013 in Zwolle. Lizzy bereikte daar, met Stefan op piano als begeleider, in een zeer sterk deelnemersveld de eervolle tweede plaats.

Stefan en Lizzy spelen niet alleen samen, maar maken tussendoor links en rechts diverse muzikale uitstapjes. Zo speelde Stefan bijvoorbeeld met zijn toenmalige kwartet Oosterdok 4 op het North Sea Jazz Festival 2013 en speelde hij als solist in Zürich op uitnodiging van de Nederlandse Consul. Lizzy nam in het najaar van 2013 deel aan The Voice of Holland, waar ze het schopte tot de live-shows.

In november 2014 namen Lizzy en Stefan deel aan het Prinses Christina Jazz Concours in het Bimhuis. In de hoogste categorie van conservatoriumstudenten behaalden zij een eervolle tweede prijs. De prijs houdt o.a. in een opname met het Metropole Orkest in 2015.

Naast jazznummers brengen Stefan en Lizzy nummers uit de wereld van de soulmuziek en  Nederlands repertoire.

Luisterproef:
https://www.youtube.com/watch?v=eLJBFTT-auQ

Filed under: concertagenda

<< Lizzy Ossevoort & Stefan Bos (Mahogany Sessions)

00:00

Lizzy Ossevoort-Stefan Bos-LR852Van de Mahogany Session van deze middag waren wij diep onder de indruk:
Lizzy Ossevoort en Stefan Bos brachten ons een goed gevuld programma van twintig prachtige langzame ballads en blues- en soul-songs met veel gevoel en persoonlijke zeggingskracht. Lizzy bleek een prachtige diepe doorleefde alt-stem te hebben en ze wist ons te raken met haar uitbundige emoties. Prachtig, gevoelig, persoonlijk en genuanceerd. Iedereen hing muisstil geboeid aan haar lippen.
Stefan liet een mooie combinatie horen van zijn ingehouden begeleidende ritmische accoordenspel en zijn solistische “jazzy” virtuositeit, waarin hij af en toe wat rock-, soul- en latin- patroontjes verwerkt had.
Lizzy bleek een ontwapenend persoonlijke en enthousiaste gastvrouw te zijn die ons mee nam in haar eigen grote muzikale bewondering voor de schoonheid van haar songs. Ze bracht haar songs en ballads met een prachtige muzikale- en dynamische nuance en zuiverheid en ze wist de meesten van ons emotioneel diep te ontroeren.
Met een staande ovatie gaven wij allen uiting aan onze bewondering.
Wij gaan beslist spoedig nog veel meer van hun beide horen.

André Smit
Foto: Cor van Bruggen.

Filed under: terugblikken

JASPER BLOM QUARTET.

5 maart 2015 21:00

Jasper BLom Quartet 2011 (c) Cees van de Ven_300dpi kopie

Jasper Blom (1965) geldt als een van de belangrijkste tenorsaxofonisten uit de Nederlandse jazz-scene en als een van de meest harmonisch vernieuwende instrumentalisten van de BeNeLux. Op hetzelfde niveau als zijn avontuurlijke spel bevindt zich zijn compositietalent. Hij ontving onder meer compositie opdrachten van het North Sea Jazz festival en van het Jazz International Rotterdam festival.

Het Jasper Blom Quartet bestaat uit vier internationaal bekende Nederlandse jazzmusici die al meer dan 20 jaar samen spelen. Kenmerkend voor deze band zijn het intelligente spel en de doordachte composities van de bandleider, het gloedvolle spel van stergitarist Jesse van Ruller, het strakke en flexibele samenspel tussen ritmesectie en solisten, met in een hoofdrol de vermaarde Martijn Vink.

 

 

 

Filed under: concertagenda

<< Jasper Blom Quartet

00:00

Jasper Blon Quartet-25cm-LR794

Deze donderdag special met het quartet van Jasper Blom was een ware special. Zij speelden alleen maar composities van Jasper en dat zijn wel heel apart klinkende stukken muziek met niet alledaagse harmonieën die warm en rond klinken, maar niet passen in de gebruikelijke jazz-schema’s. Omdat Jesse van Ruller (gitaar) en Frans van der Hoeven (bas) heel consequent deze harmonieën aanhielden en ze plaatsten in een rock en funk ritme van Martijn Vink (de drummer) boden ze Jasper op zijn tenor-sax een prachtige beat om in te soleren en zijn vele klank-effecten op los te laten. De dromerige sfeer werd voorál bepaald door het samenspel van de gitaar- en tenorsax-soli die vaak leken op “Bitches Brew” van Miles Davis. “Soundscapes” als warme landschappen van de harmonische samenklanken van kwarten en kwinten. Zelfs “Mood Indigo” van de legendarische Duke Ellington werd bijna onherkenbaar omgevormd in deze stijl met Oosterse melodie-lijnen.
Vrijwel iedereen heeft geboeid geluisterd en genoten.

André Smit
(foto Cor van Bruggen)

Filed under: terugblikken