QUINTET MICHAEL VAREKAMP/BEN VAN DEN DUNGEN “MILES”

31 januari 2015 21:00

Michael Varekamp1

Miles Davis stond bekend om zijn geniale ingevingen en gepassioneerde levenstijl. De muziek zou na hem nooit meer hetzelfde zijn. Kind of Blue, Ascenseur pour l’echafaud en later Tutu behoren tot de legendarische albums uit de jazz. Het programma Miles! is een spetterende ode aan ‘the man with the horn’ in beeld en geluid.

Miles! neemt u mee op een tocht door het roerige creatieve brein van een genie in de glorietijd van de jazz maar ook door tijden van grote verandering.  De moord op president Kennedy, de landing op de maan. Aan de hand van intieme portretten wordt een beeld geschetst van iemand die niet voor niets ‘The Picasso Of Jazz’ werd genoemd. Michael Varekamp maakte internationaal furore als jazztrompettist met het winnen van de Kobe Award in Japan en Ntjam Rosie studeerde cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, stond al snel op North Sea Jazz en is een bekend gezicht bij De Wereld Draait Door.

MILES! wordt gespeeld door de top van de Nederlandse jazzscene met o.a. saxofonist Ben van den Dungen en cinematic music group Vito Brothers o.l.v. toetsenist Wiboud Burkens.

 

 

Filed under: concertagenda

<< Kwintet Michael Varekamp

00:00

Michael Varekamp-0648LR-site

Zaterdagavond was de club afgeladen met toegewijde Miles Davis adepten die een voortreffelijke avond voorgeschoteld kregen door het quintet van Michael Varekamp. Met grote zorg en gevoel voor detail en uiterst muzikaal gevoel voor sfeer werden juist die nummers ten gehore gebracht, die een mijlpaal of een wending hebben gemarkeerd in de uitvoerige reeks albums, die Miles in zijn carriere heeft geproduceerd. De highlights als “Blue in green”(Kind of Blue), “Concerto de Aranjuez”(Sketches of Spain), “So What” en “In a Silent Way” bepaalden de sfeer. Een heerlijke Mahogany Hall avond!
Ronduit geweldig waren de uitgebreide soli van Michael Varekamp met al of niet gestopte trompet in de microfoon met diverse electronische klank-effecten, Ben van Dungen op sopraan- en tenor-sax, Harry Emmery op zijn contrabas met flanger-effecten en een heel eigen soort slap-percussie op de kam en op de snaren van zijn instrument. Heerlijke piano- soli op de vleugel en op de Rhodes-piano van Wiboud Burkens en opzwepende drumsoli met lange rust-accenten van Eric Hoeke. Behoudens de wat te luide bas voor de pauze, was ook de geluidsregeling (Jan van Dijk) perfect in balans.

André Smit
(foto: Cor van Bruggen)

 

Filed under: terugblikken

Mahogany Sessions – BASTA en A.S.B.O.A

25 januari 2015 16:00

A.S.B.O ... A-site

A.S.B.O.A

Bij elkaar gedreven door de drang naar experiment en improvisatie gingen de vier van A.S.B.O.A. halverwege 2013 voor eerst met elkaar de oefenruimte in. Als volledig onbekenden voor elkaar, ging het  kwartet op zoek naar een nieuw geluid. Al snel bleek het toch het meeste te lijken op moderne jazz. Alhoewel  de heren maar niet af komen van dat zompige funk en rock gebeuren.

Michiel van der Drift: Daar valt niet veel over te vertellen. Hij is de muzikale enthousiast die de band bij elkaar heeft gebracht. Een fanatieke edoch aardige jongen met een goed oor. Maar hij speelt bas.

Christiaan Veerman: Van origine onderzoeker in het AMC ziekenhuis. Weet inmiddels alles van ziektes en zweren. Maar doet ook al vanaf zijn zevende levensjaar onderzoek naar de piano.

Wiechert Vermeulen: Jaren geleden toen hij nog jong en mooi was speelde hij voor de poen in bruiloft en partijen bands. Verdient zijn geld nu met het schrijven van bio’s van bands en speelt tegenwoordig sax voor zijn plezier.

Jan Roel Hamersma: De enige echte muzikant die het ook voor zijn beroep doet. Heeft een conservatoriumopleiding klassieke muziek als slagwerker. Zijn motivatie om mee te doen is dat hij wil leren drummen. Hij is ook tevens die ene muzikant in Nederland die regelmatig werk heeft. Wat weer betekent dat de band helaas niet zo vaak kan repeteren. Maar afgesproken is dat de band minstens een keer in de maand bij elkaar komt en dat voor elk concert er minsten 2 keer 3 uur gerepeteerd wordt.

———————–

Basta - site

 BASTA

Basta is een trio dat het beroemde motto van Miles Davis hoog in het vaandel heeft staan: “Play what’s not there.” Op zoek naar de ruimte tussen de noten, gaat het trio rond pianist Guido Waghemans voorzichtig te werk. Het samenspel tussen de drie varieert van elkaar respectvol de ruimte gunnen tot brutaal een plaagstoot uitdelen.

De basis rond Waghemans wordt gevormd door drummer George van Heeteringen en basgitarist Michiel van der Drift, die al jaren samenspelen in verschillende formaties. Op repertoire staan vooral moderne composities van de hedendaagse jazzmusici, maar ook een standard wordt af en toe bewerkt.

 

Filed under: concertagenda

<< A.S.B.O.A en BASTA (Mahogany Sessions)

00:00

Basta Mahogany S. 2105

Vanmiddag werd de Mahogany Session het toneel voor twee regionale combo’s die ook al optraden op de zomerse Harbour Jazz in de haven van Volendam van de afgelopen zomer: Het trio “Basta” voor de pauze en het kwartet “A.S.B.O.A.” (A Serious Bunch Of Amateurs) na de pauze.
Deze volgorde bleek een goede keuze want Basta speelde vooral hele rustige en gevoelige luister-jazz met enkele latin-jazz momenten, mooi en virtuoos gespeeld door Guido Waghemans op piano en subtiel begeleid door Michiel van der Drift op electrische Fender fretten-bas en George van Heeteringen op slechts een snare-drum en drie bekkens als drums. Gevoelig, mooi, subtiel maar ook wat eentonig.
Alle melodieën en soli kwamen van de pianist, die stukken van Pat Metheny en Chick Corea e.d. speelde, helaas zonder veel afwisseling.
Na de pauze zorgde A.S.B.O.A. voor een veel meer stimulerende spanning door een funky beat-ritme en -timing met veel syncopen, electronische klank-en compressie-effecten op de bas (Michiel vd Drift) en op de Rhodes-piano en de vleugel (Christiaan Veerman) met stevige funky wisselslagen van de drums (Jan Roel Hamersma) en gevoelige sopraansax-soli zowel als ruige scheurende tenorsax-partijen van Wiechert Vermeulen, die zei zijn zenuwen maar amper de baas te kunnen.
Al met al een zeer muzikale en stimulerende Mahogany middag.

André Smit

Filed under: terugblikken

TRIO AB BAARS, WILBERT DE JOODE, MARTIN VAN DUYNHOVEN.

22 januari 2015 21:00

abbaarstrioberlijn-17.5

Sinds 1990 is Ab Baars de leider van het Trio Ab Baars, dat verder bestaat uit Martin van Duynhoven op drums en Wilbert de Joode aan de bas. Alle drie hebben ze een lange en gevarieerde muzikale geschiedenis in de wereld van de jazz en die van de geïmproviseerde muziek.

“Muziek moet niet alleen over labels gaan. Ik krijg ook inspiratie uit andere muziek, schilderijen, beeldhouwwerken, uilen, de wind, poëzie, geluiden van auto’s, acteurs, enz., enz.  En dat probeer ik te kanaliseren naar originele muziek. En tot op de dag van vandaag is improvisatie is de beste vorm om dit te doen “, zegt Baars.

Het Ab Baars Trio maakt muziek die je niet direct kunt meetikken of -neuriën, maar die wel aantrekkelijk blijft door de heldere en kernachtige opbouw. Het beste van wat de specifiek Nederlandse geïmproviseerde muziek te bieden heeft’. De composities klinken prettig obstinaat, kleurrijk en verbazingwekkend toegankelijk voor muziek die zelden leunt op herkenbare vormen. De bandleider zelf improviseert op tenorsax, klarinet en shakuhachi. Het trio evolueerde van goed naar beter naar best, Baars blaast harder dan de meeste tenoristen, maar op klarinet en in de Japanse stukken toont hij zich een meester in het aanboren van het diepere bewustzijn. Drummer Martin van Duynhoven beschikt over de tonale gevoeligheid van een bassist. Wilbert de Joode beplukt de snaren van zijn bas alsof hij achter het slagwerk zit’

Donderdag 22 januari staan zij in Mahogany Hall.

 

Filed under: concertagenda

* Now’s the Time – Jazz-foto’s van Frits van Swoll

18 januari 2015 16:00

Ornette Coleman site 2015

foto: Ornette Coleman, Concertgebouw, 1965

NOW’S THE TIME

Frits van Swoll (Soerabaja, 1939) die door omstandigheden niet meer beschikt over zijn jazznegatieven, heeft kosten nog moeite gespaard om van wat nog rest een tentoonstelling samen te stellen die een mooi beeld geeft van jazz in de jaren ’60 van de vorige eeuw.
Vele bekende beelden passeren de revue. Zoals Elvin Jones op het strand in Antibes, Abert Ayler met Michael Samson in het Concertgebouw of Paul Bley in de VARA-studio. Ook te zien de officiële poster uit 1969 waarvoor hij door Claude Nobs van het Montreux Jazz Festival werd gevraagd, evenals diverse lp-hoezen met jazzfoto’s van zijn hand. Veel van zijn foto’s verschenen in het tijdschrift Jazzwereld (juli 1965 – juni 1973).

Inloop 15:30.
Officiële opening: 16:00, door Cees Schrama,
pianist, promotor, presentator, producer.
Muziek door het onvolprezen duo Clous van Mechelen – piano en Rinus Groeneveld – tenorsax.

De tentoonstelling is toegankelijk t/m zaterdag 28 maart tijdens concertavonden en op enkele zondagmiddagen.

Informatie:
Tentoonstelling :  Kees Koedam,
tel. 0299 621496 of kees.koedam@gmail.com
Concerten           :  Koos Roskam,
tel. 0299 372979 of k.roskam@hetnet.nl

 

Filed under: exposities

TANGLED EYE feat. DEDE PRIEST.

10 januari 2015 21:00

 

Tangled Eye-violiste 2-siteTANGLED EYE FEAT. DEDE PRIEST

Eén Stranded Amerikaanse + Twee Flying Dutchmen

Een nieuw trio, gevormd door drie ervaren muzikanten

Originele bezetting en een compleet origineel repertoire. Rauw en simpel met een passie voor Amerikaanse roots muziek. Ze hebben een brede smaak en een open-mind voor de diverse muzikale invloeden. Ondanks hun korte bestaan hebben ze al een indrukwekkende speellijst staan met optredens in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Polen en Oostenrijk.

DEDE PRIEST, heeft al op het podium gestaan samen met Clarence Gatemouth Brown, Leon Russell, Tommy Shannon, en Harry Belafonte. Ze speelde overal in de VS en in heel Europa en stond op prestigieuze evenementen zoals Rhythm & Blues Night Oosterpoort (NL), Peer Bluesfestival (BE), Gewoon Blues Viana (PT), Trasimeno Blues Festival (I), en Martin Luther King Keynote (USA).

JASPER MORTIER, heeft gewerkt met vele grote artiesten als Preston Shannon, ‘Sax’ Gordon Beadle, Monti Amundson, Philip Walker, Candye Kane, Sherman Robertson, Terry Evans, Long John Hunter, Eddy Clearwater, Paul Oscher, Doug Jay, Boo Boo Davis, Byther Smith, Boyd Small, en vele anderen.

JAN MITTENDORP, toert sinds 1993 door Europa als een gitarist met USA artiesten als: Percy Strother, Smokey Wilson, Byther Smith, Burton Gaar, Roy Roberts, Larry Garner, Boo Boo Davis, Erskine Oglesby, Jody Williams, Roscoe Chenier, Clara McDaniel , Boyd Small, Billy Jones, Hosea Leavy, Percy Strother, Harrison Kennedy, en vele anderen.

 

Filed under: concertagenda