PETER BEETS TRIO plays “A TRIBUTE to OSCAR PETERSON”

30 oktober 2014 21:00

Trio Peter Beets-voor site (2014)

Portrait of Peterson

De Nederlandse pers schreef over Peter Beets: ‘’Zijn spel lijkt op dat van Oscar Peterson, maar hij komt uit zijn schaduw’’ en ‘’Beets blijft in vergelijking met Peterson kaarsrecht overeind’’. Peter wil zijn grootste idool graag eren. Ook zal hij bewerkingen die Peterson maakte van stukken uit het American Songbook, laten horen. De grote meester was beroemd om zijn kleurrijke arrangementen voor pianotrio.

Filed under: concertagenda

<< Trio Peter Beets

00:00

Peter Beets Trio-site-20-HR036

Het Peter Beets trio, “A Tribute to Oscar Peterson” was een geweldige revival van de oude virtuose pianist, voorál omdat de vingervlugheid van Peter Beets duidelijk is gebaseerd op het spel van de oude meester.
Hoewel hij steeds beweert Oscar Peterson niet te willen na doen, heeft Peter erg veel overeenkomstige snelle loopjes en vingertechniek. Naar zijn eigen woorden speelde hij in een “Jesus-tempo” de meest Goddelijke composities van Oscar Peterson, zoals “Wheatland”, “Nightingale”, “Cakewalk” en “Reunion blues” na zijn eigen tribute to Oscar: “Blues for Oscar”. Alles meesterlijk snel en virtuoos, vaak met spat-gelijke loopjes van zijn linker en rechter hand zoals Oscar Peterson dat ook vaak deed volledig aangevuld door het subtiele en opzwepende contrabas-spel van zijn bekende broer Marius en het uiterst genuanceerde drumspel van zijn vaste drummer Gijs Dijkhuizen, die beiden prachtig soleerden.

Voorwaar een Highlight-concert,
André Smit
(foto: Cor van Bruggen)

Filed under: terugblikken

Mahogany Sessions – BLUE JAY COLLECTIVE

26 oktober 2014 16:00

Blue Jay Collective-site

Blue Jay Collective

Blue Jay Collective is ontstaan door de samenwerking van drummer Bert Ossebaar en bassist Erik Heskes die in hun vorige formatie de “Robben Ford tributeband” elkaar leerde kennen  als echt tandem.

Erik en Bert hadden elkaar daarvoor al enige keren in kleine projecten ontmoet. Het ongeveer 2,5 jarige samenspel in de Ford-band deed hen besluiten een nieuwe formatie te beginnen. In augustus 2013 dient via een advertentie in Roderick van Oven zich aan, die op zijn beurt toetsenist Ewald Ebing meebrengt. Saxofonist Cornelis “Cok” van Staveren van de (blaas) partij. Blue Jay Collective brengt stevige en lekkere funky muziek met bluesy/jazzy roots.

Vandaar de naam: Blue Jay (Vlaamse Gaai) verwijst naar blues en jazz – BJC is dus een collectief van blues- en jazzvogels.

 

 

Filed under: concertagenda

NTJAM ROSIE + FULL BAND

18 oktober 2014 21:00

N'Tjam Rose-voor site2 groot (2014)

Ntjam Rosie leeft in Rotterdam maar is geboren en getogen in het dorpje Sonkoe in het zuiden van Kameroen. Toen ze negen was trouwde haar moeder en verhuisde het gezin naar Maastricht. Van jongs af aan zong en danste ze in haar vrije tijd. Na de middelbare school deed ze auditie bij Codarts in Rotterdam maar werd afgewezen. Ze was gekwetst en besloot dan maar een heel andere opleiding te volgen. Maar soms is een droom hardnekkig. Op haar negentiende besloot ze haar opleiding de rug toe te keren. Ze nam zangles, een baantje en werd zangeres in een bandje. Twee jaar later werd ze alsnog aangenomen op de academie. De jaren op Codarts waren soms zwaar. “Ik dacht dat ik alles beter wist. Daar maak je geen vrienden mee. Mijn leraren probeerden me tot inzicht te brengen maar ik luisterde niet. Op een dag kreeg ik een ultimatum. Óf ik veranderde óf ik moest weg. In de twee weken daarna ben ik duizend doden gestorven. Ik ben tot de bodem gegaan. Maar als je niet verder kunt heb je je basis gevonden. Dat was een belangrijke les. De basis die ik toen vond is nu mijn rustpunt. Dat is wie ik echt ben.”Ntjam Rosie is haar leraren dankbaar. ”Ntjam Rosie is te gast bij De Wereld Draait Door geweest en heeft verschillende buitenlandse radio-interviews op haar naam staan waaronder bij BBC 1 radio. ‘

Ntjam Rosie heeft flair en een unieke persoonlijke stijl. Niet voor niets is ze genomineerd voor de Personal Style Award van modemagazine ELLE. Desondanks ziet ze zichzelf niet als een mode diva. “Ik laat mijn ware kleuren graag zien. Die zijn rijk en levendig.” “Mijn nieuwe album is geen Elle II. ‘At the back of beyond’ pikt muzikaal de draad op waar ‘Elle’ ophield. Dat krijg je ervan als ik een gitaar oppak haha!” At the back of beyond’ is een toevoeging aan haar avontuurlijke repertoire.

Bezetting

Ntjam Rosie: vocals, Alexander van Popta: keys, Jorn ten Hoopen: gitaar, Tuur Moens: drums, Bas Kloosterman: bass.

Filed under: concertagenda

<< Ntjam Rosie + Full Band

00:00

N'Tjam Rose-voor site2 groot (2014)

Toen mijn vrouw mij vroeg: “Ntjam Rosie, welk soort muziek zingt zij?”
toen bleek toch dat ik dat moeilijk aan haar kon uitleggen. Tijdens dit optreden bleek ook dat zij een nogal ingewikkelde mix van stijlen zingt. Zij zingt met een heel karakteristiek hoog, zuiver en warm stemgeluid met een perfect harmonische en ritmische opvatting.
Zij is op het Rotterdamse Codart jazz-conservatorium afgestudeerd in de “Latin-jazz” stijl met als eerste invalshoek de Zuid-Amerikaanse en Braziliaanse muziek, zoals Samba, Rumba en Bossa Nova, maar zij liet zich sterk inspireren door Jazz-vocalisten als Ella Fitzgerald en Sarah Vaughn, die meer improvisatie en vocale solo’s en -invullingen zingen.
Ntjam heeft vier mede-studenten aan zich weten te binden, die alle vier hun specifieke talenten hebben weten te ontwikkelen. Het was een feest om ze stuk voor stuk hun muzikale vaardigheden ten toon te horen en zien brengen. De drummer (Tuur Moens) was geniaal en genuanceerd van fijne percussie tot stevige latin jazz-rock. De gitarist (Jorn ten Hoopen) was solistisch en begeleidend mooi en uiterst genuanceerd. De toetsenist (Alexander van Popta) was virtuoos en sprankelend gedreven.
Kortom een uiterst ritmisch, muzikaal en genuanceerd optreden als presentatie van hun nieuwe CD. Ik heb genoten!

André Smit

Filed under: terugblikken

* Nachtwerk – Jazzfoto’s van Ronald Hoeben

12 oktober 2014 16:00

Sims-LR expo 2014

“NACHTWERK” JAZZFOTO’s VAN RONALD HOEBEN

Van oktober t/m december 2014, zijn in Jazzclub Mahogany Hall, foto’s te zien van Ronald Hoeben  (Amsterdam, 1950). Ronald Hoeben is alweer geruime tijd doende in culinaire zaken, maar enkele decennia terug was hij veelvuldig te vinden bij jazz- en popconcerten met de camera in de aanslag. Ronald Hoeben toont een selectie uit zijn jazzfotoarchief dat goeddeels tot stand kwam in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Veel van deze foto’s verschenen in de Haagse Post bij stukken van Bert Vuijsje. Mahogany Hall heeft een primeur, want het is zijn eerste jazzfototentoonstelling.

Opening op zondag 12 oktober 2014.

Zaal open: 15.30 uur. – Officiele opening 16.00 uur door:

Martin Schouten, auteur van o.a., BILLIE en de president.      Volgens Peter Buwalda een superieur boek over jazz.

Muziek:
 Clous van Mechelen – piano en Rinus Groeneveld – tenorsax.

U bent van harte welkom.

(Foto: Zoot Sims, Concertgebouw Amsterdam, 26 februari 1971.)

 

Filed under: exposities

LIGHTNIN’ GUY – Blues uit Belgie

4 oktober 2014 21:00

Guy Verlinden voor site(kleur)

Jazzclub Mahogany Hall start in oktober weer met haar concerten in het Strandbadpaviljoen in Edam. Het startconcert wordt verzorgd door „Lightnin ‚Guy”, de bluessensatie uit Belgie. De grote man achter Lightnin ‘Guy is Guy Verlinden, de trots van de Belgische blues scene. Guy Verlinde werd geboren op 22 maart 1976 in een klein dorpje in de buurt van Brugge. Als kind was hij altijd was geobsedeerd door de muziek maakte hij al zijn eigen speelgoed gitaren. Toen hij 16 jaar werd kocht hij zijn eerste gitaar en begon zijn muzikale leven pas goed.Na de verhuizing naar Brugge, ontdekte hij de blues door de enorme platencollectie van vader van een vriend. Spoedig daarna richtte hij zijn eerste band Smokin ‘Chillums op. Ze speelden intensief Belgische- en Nederlandse bluesmuziek en door zijn energieke optredens gaven zijn fans hem de bijnaam “Lightnin ‘Guy”. Sinds enkele jaren heeft de Europese blues scene, Lightnin ‘Guy ook ontdekt en trad hij op in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje, Zwitserland, Slowakije, Luxemburg, …

Lightnin ‘Guy speelt stevige blues maar kan ook met zijn slide gitaar emotioneel boeien. Een show vol energie en totale overgave aan het publiek.

Dit maakt hem tot een ware publiekslieveling.

 

 

Filed under: concertagenda

<< Lightnin' Guy plays - Hound Dog Taylor

00:00

Lightnin Guy-Site-LR177

Dit optreden van Guy Verlinde (“Lightnin’ Guy”) was een ware happening: Hij blijkt een uiterst innemende Belgische artiest, die zijn hele show inderdaad flitsend lardeert met zijn vlotte babbels waarin hij om te beginnen al meteen uitleg geeft over zijn ontwakende fascinatie voor de “slide-guitar-blues” nadat hij als jochie het spel van “Hound Dog Taylor” had gehoord en dacht “Oh wauw, maar zó kan ik het ook!”. Hij weet feilloos die primitieve blues te karakteriseren met een geweldige ervaring door zijn levenslange bewondering van diverse blues-legendes.
Het trio is duidelijk goed op elkaar ingespeeld en klonk als een opzwiepende band, boeide van begin tot het eind en wist zelfs enkele luisteraars onverwacht tot enthousiaste dansers om te vormen.
Kortom een sfeervolle start van ons nieuwe seizoen!

André Smit
(foto: Cor van Bruggen)

Filed under: terugblikken