HET FERDINAND POVEL QUINTET

28 januari 2012 21:00

HET FERDINAND POVEL QUINTET

Ferdinand Povel is al een tijdje bezig met Jazz en Povel is de winnaar van de Boy Edgar Prijs 2010

Met het Kwartet Martin Haak wint Ferdinand Povel in 1964 het Loosdrecht Jazzconcours. Door critici wordt de 17-jarige de verrassing van het Concours genoemd. Vanaf dat moment is hij beroepsmuzikant. In 1969 gaat Povel met Rob Franken naar München. Hier maakt hij kennis met trompettist Dusko Goykovich die hem voor zijn Summit Quintet, met o.a. drummer Philly Joe Jones vraagt. Het kwintet maakt enkele tournees door heel Europa. In 1973 toert hij met de vermaarde big band van trompettist Maynard Ferguson door de Verenigde Staten van Amerika. Met deze band maakt hij ook enkele plaatopnamen.
De Gemeente Den Haag reikt in 1974 voor de eerste maal de Haagse Jazzprijs uit. De onderscheiding gaat naar Ferdinand Povel.

In de zomer van 2004 viert Ferdinand zijn 40-jarig jubileum als jazzmuzikant. Hij wordt Koninklijk onderscheiden met het lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau. Hij stelt een jubileumkwintet samen met onder meer de Amerikaanse tenorsaxofonist Pete Christlieb dat een concert geeft op het North Sea Jazz Festival. In 2005 krijgt hij de Meer Jazz Prijs van de gemeente Haarlemmermeer vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse jazz. In 2011 krijgt Povel de VPRO/Boy Edgar Prijs. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een musicus, die zich reeds geruime tijd onderscheidt door opmerkelijke verdienste op creatief gebied ter verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek.

Zaterdag 28 januari 2012 in Jazzclub Mahogany Hall in Edam.

Filed under: concertagenda

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment