CRAM + Touria Hadraoui (Marokko)

20 december 2008 21:00

CRAM is het nieuwe kwartet van gitariste Corrie Van Binsbergen. Energieke, groovy jazz , maar wel met het voor haar zo kenmerkende rafelige, speelse, ‘prettig-gestoorde’ randje. De latin-jazz bassiste Mick Paauwe (Cubop City Big band, Rumbata, Bye-ya!) is nieuw. Drummer Arend Niks en saxofonist Rutger van Otterloo spelen al langer met Corrie, onder andere in Corrie en de Grote Brokken. Ze leveren ronkende, heftige baritonsax- en baslijnen met spetterend drum. Naast over en onder de venijnige en soms o zo intens melancholische gitaaruitspattingen van de gitariste.

In december 2005 alweer, vond het eerste CRAM-concert plaats tijdens de Rencontres Musicales de Rabat in Marokko. Daar trad toen ook de Marokkaanse zangeres Touria Hadraoui op. Haar muziek wordt vooral gezien als zeer oorspronkelijk Noord Afrikaans. De zangeres die zich ion haar geboorteland ook liet kennen als een bevlogen voorvechtster voor persvrijheid en tegen de onderdrukking van vrouwen, haalt met haar repertoirekeuze veel traditionele Noord-afrikaanse liederen op die soms lang officieel verboden waren. Daarbij is haar bewerking vooral gericht op muzikale stromingen die ook hun invloed op die Noord-afrikaanse muziek hebben gehad en omgekeerd.

In Mahogany Hall is Touria de bijzondere gast van het kwartet. Het is voor het eerst sinds dat opvallende concert in 2005 dat Corrie met de zangeres aan de slag gaat. En waar dat toe gaat leiden is een vraag die alleen met hoge verwachtingen beantwoord kan worden.

Bezetting:

CRAM: Corrie van Binsbergen gitaar, Rutger van Otterloo saxen, Mick Paauwe electric bass, Arend Nix drums. Special guest: Touria Hadraoui zang.

Filed under: concertagenda

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment